fbpx

Pumpateszt – Kipróbáltuk, melyik pumpa mit tud

Sok pumpa kapható a hazai kínálatban és nem egyszerű közülük választani, melyik típus mire jó, milyen könnyű vele pumpálni, mennyi a maximum nyomása és még hasonló kérdések. Ezért mi most összegyűjtöttünk jó pár pumpát és leteszteltük őket. A tapasztalatainkat alább olvashatjátok.

Minden kerékpárosnak szüksége van pumpára – legalábbis erősen ajánlott, hogy legyen a birtokában egy használható darab –, mert a belsők nem tartják a levegőt örökké, folyamatosan valamennyire eresztenek, fújni kell őket rendszeresen, és nem mehetünk bringaboltba állandóan, hogyha szeretnénk egy kicsit pumpál(tat)ni a guminkba, ezért otthonra mindenképpen szükség van egy pumpára, amit szükség esetén tudunk használni. Ezenkívül bármikor kaphatunk defektet kerékpározás közben, amit pumpa nélkül kb esélytelen megoldanunk, így még akkor is érdemes pumpát vinni magunkkal ha nem ismerjük a defektszerelés rejtelmeit, hátha valaki megáll nekünk segíteni és akkor legyen hozzá eszközünk.

Természetesen a fentieket rendszeres olvasóinknak és a gyakorlott kerékpárosoknak nem kell mondanunk, mert ők pontosan tudják, hogy mennyire fontos, hogy legyen pumpánk, sőt jellemzően több pumpánk, amivel fel tudjuk fújni a gumijainkat ha kell. De kérdés, hogy milyen pumpát vegyünk, mert a sok felhasználási terület miatt már sokféle pumpa létezik, ráadásul a pumpa azon eszközök közé tartozik, hogyha nem működik megfelelően akkor nagy bosszússágot tud okozni, senki nem szeretne szembesülni bringázás előtt, hogy nem tudja felfújni a kerekeit vagy miután kicserélte a belsőt az út szélén nem tud bele levegőt juttatni. A tesztünkben ebben szeretnénk segíteni, hogy mindenki megtalálja a számára optimális pumpá(ka)t.

Nézzük milyen fajta pumpák vannak!

Műhelypumpák

Otthoni használatra vagy szervizbe ez a típus a legalkalmasabb, gyorsan, hatékonyan, kényelemesen fel tudjuk velük fújni a gumikat. A mai műhelypumpák többsége szerencsére minden kerékpártípushoz alkalmas a széles gumis mountain bike-októl a modern országútikig, kellően sok levegőt fújnak és egészen magas nyomásértéket el lehet velük érni. Bár azt érdemes megjegyezni, hogy a régebbi keskeny gumis országútikhoz vagy a keskenyebb szingóval szerelt időfutambringákhoz, pályabringákhoz érdemes kifejezetten hozzájuk tervezett extrémen magas nyomású pumpát választani, mert azok kívül esnek a fenti kategóriákon. Egy jó műhelypumpa sok évig használható (vannak modellek amik kb örökké), érdemes egyre beruházni, sok bosszússágtól fog megmenteni, azaz sok kellemes percet fognak okozni.

Hiába tudnak kb egyforma nyomást a műhelypumpák van köztük bőven különbség, például a pumpa stabilitása, elmondható, hogy a minél több fémet (például a talpak) tartalmaz egy pumpa annál stabilabb és a fogantyú anyaga is meghatározó tud lenni nagy nyomásnál, pl a fa a mai napig az egyik legjobb anyag erre. A tesztünkben szereplő összes pumpa érezhetően hajlott a maximum nyomása környékén. A pumpa magassága is fontos szempont, bár ez a bringás magasságától is függ, általánosságban azt lehet mondani, hogy a magasabb pumpákkal könnyebb pumpálni.

Aztán a nyomásmérő (kijelző) is több különbséget rejt, gondolom említenem sem kell, hogy mennyire nem mindegy, hogy mennyire látható pumpálás közben a nyomásmérő, szerencsére a tesztünkben mindegyiket jól lehetett látni, persze a nagy méretűeket jobban. Létezik ebből digitális változat is, amin tényleg pontosan követhetjük a nyomást, de például a Merida Dual pumpájának a megoldása is nagyon okos, kisebb nyomáson sűrű a skála (MTB használat esetén), a magasabb nyomásnál pedig már jóval ritkább (országúti használat esetén).

A pumpa feje is egy jó kérdés, itt elmondható, hogy mindegyik tesztpumpánk minden szeleppel kompatibilis, viszont az hogy mekkora nyomásnál tudja tartani még segítség nélkül tartani a szelepet már kritikus. Az SKS megoldása ebben az etalon, a Zefal szintén jól működik, a többi pumpa viszont segítség nélkül nem tudta megtartani a szelephosszabbítós szelepet még közepes nyomáson sem, természetesen a normál szelepeket igen, csak kérdés, hogy hosszútávon a gumi kopásával ez meddig fog tartani.

Műhelypumpák tesztje

A tesztben szereplő pumpákkal egy 25mm-es szingó gumiba fújtunk 20 fújást megnézve, hogy mennyi levegő kerül a gumiba. Ezután addig pumpáltunk amíg azt nem éreztük (85 kg-s férfi), hogy kezd nehéz lenni, végül pedig megpróbáltuk kihozni az adott pumpából a maximumot. Figyeltük, hogy érzésre mikor kezd el hajladozni a pumpa, és néztük, hogy leugrik-e a szelephosszabbítós szelepről.

Típus 50 fújás nyomás (bar) Nehéz fújni (bar) Maximum (bar) Kényelem (/10) Extra
SKS AIR-X-PLORER 10.0 6 8 10 9
SKS AIRKOMPRESSOR COMPACT 10.0 4,8 8 10 7
PRO Touring 6,8 8 11 7
PRO Team tubeless 5,6 8 10,2 5 booster
Parktool PFP-8 6,3 10 11 8
Zefal Profil Max FP65 5 10 11,4 8 digitális kijelző
Merida Dual 6,3 8,5 11 8

SKS AIR-X-PLORER 10.0 műhelypumpa

Szinte az összes kerékpárfajtához hibátlanul használható legyen szó országútiról, mtb-ről, túra kerékpárról vagy városi bringáról – egyedül a nagy nyomású pálya- és időfutam szingók jelentenek kihívást számára – mindegyiket gond nélkül fel tudjuk fújni vele. Kényelmes, stabil, minőségi termék.
A részletes tesztet ide kattintva találod.

Zefal Profil Max FP65 műhelypumpa

Jól használható, minőségi műhelypumpa digitális kijelzővel, amivel bármelyik kerékpár gumiját gyorsan fel lehet fújni. Egyszerre közepes mennyiségű levegőt fúj, de magas nyomásnál is az átlagnál könnyebb vele pumpálni, stabil és kényelmes a fa fogantyúja. MTB-hoz, túra kerékpárhoz, városi bringához és országútihoz is ajánlott. Nagy nyomású országúti-, pálya szingó esetén is fel tudjuk fújni a gumikat.
A részletes tesztet ide kattintva találod.

 

Merida Dual műhelypumpa

Okosan tervezett pumpa, ami több szakág igényeit is maximálisan kielégíti. A nyomáskijelző rendkívül praktikus az alacsony nyomáson sűrű skála, nagy nyomáson ritka skála megoldással, ezenfelül a fejen a levegő kieresztő gomb is segíti a pontos nyomás beállítását. Stabil, minden gond nélkül bírja a nagy nyomást, a gyári 11 barnál is tovább lehet fújni. MTB, túra, városi és országúti felhasználásra is ajánlott, bár az utóbbinál bizonyos szelepeknél lehet 2 emberes is a felfújás. Az ára a tudásához képest kedvező.
A részletes tesztet ide kattintva találod.

 

PRO Team tubeless műhelypumpa


Igényes, minőségi műhelypumpa magas áron, ami a műhelyünket díszítheti. Használható bármilyen típusú (MTB, túra, városi, országúti) kerékpárhoz, kellően nagy nyomást el lehet vele érni maximum 10,2 barig. Beépített booster tartály található benne, ami a tubeless gumik felfújásában segíthet, de nem 100 %-os megoldás. Extrémen jól látható a kijelzője. Nagy nyomású országúti-, pálya szingó esetén szelephosszabbító mellett még egy embert segítségül kell hívnunk.
A részletes tesztet ide kattintva találod.

 

Parktool PFP-8 műhelypumpa

Jól használható, minőségi műhelypumpa, amivel bármelyik kerékpár gumiját gyorsan fel lehet fújni. Egyszerre sok levegőt fúj, de magas nyomásnál is az átlagnál könnyebb vele pumpálni, stabil. MTB-hoz, túra kerékpárhoz, városi bringához és országútihoz is ajánlott. Nagy nyomású országúti-, pálya szingó esetén szelephosszabbító mellett még egy embert segítségül kell hívnunk.
A részletes tesztet ide kattintva találod.

 

SKS AIRKOMPRESSOR COMPACT 10.0 műhelypumpa

Kedvező árú pumpa, amivel a kerékpárgumik többségét könnyedén fel lehet fújni, egyedül a magasabb nyomású országúti, pálya, időfutam gumik jelentenek neki kihívást (ha olyan gumit használunk akkor érdemes megvenni az AIR-X-PLORER 10.0 modellt), viszont a modern országútikat csak is 6-7 barra kell fújni, azokhoz tökéletes. A legtöbb gyártóval ellentétben a fej nagyon stabil, a szelephosszabbítót is minden gond nélkül tartja 10 baron, mely jól mutatja, hogy igazán minőségi tervezés.
A részletes tesztet ide kattintva találod.

 

PRO Touring műhelypumpa

Kedvező árú műhelypumpa, ami nagy mennyiségű levegőt fúj ki egyszerre, melynek köszönhetően gyorsan fel lehet fújni a kerékpár gumijait. Használható bármilyen típusú (MTB, túra, városi, országúti) kerékpárhoz, kényelmesen kellően nagy nyomást el lehet vele érni maximum 11 barig. Jól látható a kijelzője. Nagy nyomású országúti-, pálya szingó esetén szelephosszabbító mellett még egy embert segítségül kell hívnunk.
A részletes tesztet ide kattintva találod.

 

Minipumpák

Zsebbe, táskába, kerékpárra tehető pumpák, amiket biciklizés közben is magunkkal tudunk vinni. Ezeket a pumpák húznak minket a bajból ha defektet kapunk bringázás közben és fel kell fújni a gumit. Otthoni használatra nem igazán javasoljuk őket, mert valójában többségében ezek vész esetére valók. Jellemzően megkülönböztetünk ezekből két típust, az egyik az országútikhoz ajánlott pumpák, amik nagyobb nyomásra képesek cserébe egyszerre kevesebb levegőt fújnak (egy széles MTB gumit nagyon sokáig tart velük felfújni), a másik pedig az MTB, gravel, trekking, túra bringákhoz való, ami egyszerre sok levegőt fúj (gyorsan elérjük vele a kívánt nyomást), de országútikhoz elegendő nyomásra már nem képesek. Aztán léteznek még olyan modellek, amik mindkét kategóriát tudják, mert van bennünk egy légkamraméret változtató gomb, amivel a két üzemmód között tudunk váltani, tudnak nagy mennyiségű levegőt is fújni és képesek magasabb nyomást elérni, ebben pl a BikeFun Chinook HV/HT pumpája kifejezetten jó. A minipumpák között van pár duci modell, amiket jellemzően MTB-ok fejlesztettek, ezek a pumpák tényleg sok levegőt fújnak egyszerre, valamelyikük emellett egész nagy nyomásra képes, valamelyiknél viszont 2 bar körül már leszakad a karunk.

A maximum nyomás kapcsán fontos elmondanunk, hogy a műhelypumpákkal ellentétben egyik minipumpából sem sikerült kihozni a gyártó által megadott maximális nyomást, ráadásul valamelyik nagyon elmaradt ettől. Nem tudjuk, hogy a gyártók hogyan mérték ezt vagy ki pumpálta fel velük ennyire, de nekünk nem ment. Bár az is lehet, hogy ez a maximális érték azt jelenti, hogy ennél nem robban még fel a pumpa.

 

A minipumpáknál kétféle megoldást alkalmaznak a gyártók, tömlőn keresztül vagy közvetlenül csatlakozik a szelephez a pumpa. A tömlős megoldás szabadabb, kényelemesebb pumpálást tesz lehetővé és jobban védi a szelepet, jellemzően az országúti pumpák mind ilyenek, mert ott nagy erőt kell kifejteni a végén. A közvetlen kapcsolódás sem rossz, kis megszokás után teljesen jól használhatóak azok is.

A szelepre a fej lehet rácsavarható vagy egy karral tudjuk rögzíteni, értelemszerűen az előbbi a stabilabb, de mindkét megoldás használható. Ezenfelül léteznek még olyan pumpák, ahol rá kell nyomni a pumpát a szelepre, ezek elég korlátozottan használhatóak és nem túl kényelmesek.

Valamelyik minipumpa kihajtható fogantyúval rendelkezik, itt nem mondható el egyértelműen hogy ez jó vagy nem, pumpa és egyénfüggő. Nekünk a teszt alatt valamelyik kényelmes volt valamelyik nem.

Minipumpák tesztje

A tesztben szereplő pumpákkal egy 25mm-es szingó gumiba fújtunk 50 fújást megnézve, hogy mennyi levegő kerül a gumiba. Ezután addig pumpáltunk amíg azt nem éreztük (85 kg-s férfi), hogy kezd nehéz lenni, végül pedig megpróbáltuk kihozni az adott pumpából a maximumot. Ezenkívül megnéztük (pontoztuk), hogy mennyire kényelmes vele pumpálni.

Típus Felhasználás 50 fújás nyomás (bar) Nehéz fújni (bar) Maximum (bar) Kényelem (/10) Extra Tömlős/normál Tömeg (g)
Blackburn Mammoth MTB, gravel, túra 1,8 1,5 2,5 6 HP/HV Normál 210
SKS Airflex Racer Országúti 1,1 5,5 6,5 9 Tömlős 103
SKS Airflex Explorer MTB, gravel, túra 2,5 4 4,5 9 Tömlős 134
Lezyne Lite Drive Országúti 1,75 5,5 6,5 9 Tömlős 87
PRO Team HP Országúti 0,3 5,5 6 7 Tömlős 84
Zefal Z Cross XL MTB, gravel, túra 4,2 3,5 4,5 6 Normál 183
Parktool PMP-4.2 MTB, gravel, túra 2,75 4,8 4,8 6 Normál 129
Zefal Air Profil FC03 Országúti 0,7 5,5 6,2 8 Tömlős 105
Zefal EZ Max FC kombinált CO2 Országúti 0,7 5,5 6 8 CO2 Tömlős 122
BikeFun Chinook HV/HT MTB, gravel, túra, országúti 2,25 5 6,5 5 HP/HV Normál 110
BikeFun Ghibli MTB, gravel, túra 2,8 3 4,5 5 Tömlős 145
Merida CO2 minipumpa MTB, gravel, túra 1,4 4 5 4 CO2 Normál 91

 

Blackburn Mammoth 2 fokozatú minipumpa

ifejezetten MTB kerékpárokhoz tervezett minipumpa két üzemmóddal, választhatunk, hogy egyszerre sok levegőt szeretnénk fújni vagy nyomást szeretnénk elérni. A nagy méretű gumikat is gyorsan fel lehet fújni vele, a kis kamrás nagy nyomás módban is sok levegőt fúj, ezért tényleg csak MTB kerékpárokhoz ajánljuk maximum 3 bar nyomásig.
A részletes tesztet ide kattintva találod.

 

SKS Airflex Racer minipumpa

Könnyű, viszonylag nagy nyomásra képes országúti minipumpa, ami tele van csupa okos megoldással, mint például rácsavarható tömlő, minőségi markolat, karbon erősítésű légkamra. Bátran ajánljuk országútizáshoz, vészhelyzet/defekt esetén biztosan segíteni fog.
A részletes tesztet ide kattintva találod.

 

Zefal Air Profil FC03 minipumpa

Az országútikhoz tervezett minipumpa, amivel az útpadkán is kényelemesen fel lehet fújni a kerékpárunk gumiját. A kategóriájában az átlagosnál picivel kisebb kamramérettel rendelkezik, ezért több összenyomást igényel, cserében könnyebb vele pumpálni. A tömlős megoldás szintén segíti a pumpálást, jót tesz a szelep élettartamának. Egy országúti kerékpárhoz elegendő nyomást tudunk vele elérni.
A részletes tesztet ide kattintva találod.

 

BikeFun Chinook HV/HT minipumpa

Hatékony, nagy nyomásra képes minipumpa, amit nyugodtan használhatunk MTB, gravel, trekking, országúti kerékpárokhoz egyaránt. Az átváltható kamraméret nagyon hasznos megoldás, a nagy gumikat is gyorsan fel lehet fújni vele, de a nagy nyomás sem okoz problémát a pumpának. Az ára nagyon, nagyon kedvező.
A részletes tesztet ide kattintva találod.

 

Lezyne Lite Drive minipumpa

 

Hatékony, nagy nyomásra képes minipumpa, amit elsősorban országúti kerékpárokhoz terveztek. A kategóriájában az átlagnál több levegőt fúj, így defekt esetén gyorsan fel lehet vele pumpálni a kerekünket. A tömlős, rácsavarós megoldás szerethető, könnyebb és biztonságosabb így felfújni vele a guminkat. Az egyik legjobb országúti minipumpa a tesztünkben.
A részletes tesztet ide kattintva találod.

Parktool PMP-4.2 minipumpa

Sokféle kerékpárhoz optimális választás a Parktool PMP-4.2, gyorsan fel lehet fújni akár széles gumis MTB kerekét, de gravel bringához is optimális választás. Egyszerre sok levegőt fúj, viszont ehhez képest magas nyomás érhető el vele, kicsi ellenállás mellett tudjuk felfújni vele a guminkat. Országútikhoz nem ajánlanánk, mert ahhoz nem tud elég magas nyomást.
A részletes tesztet ide kattintva találod.

 

PRO Team HP minipumpa

Országúti kerékpárokhoz tervezett “a dizájn mindenek felett” minipumpa, ipari műremek. Egyszerre kevés levegőt fúj ezért csak keskeny gumis kerékpárokhoz ajánlott. A pumpálás könnyű vele, de cserébe továbbtart, mint egy átlagos pumpával. Az országúti gumikat fel lehet fújni vele annyira, hogy defekt esetén is tovább tudjunk velük menni.
A részletes tesztet ide kattintva találod.

SKS Airflex Explorer minipumpa

Hatékony, kényelmes, viszonylag nagy nyomásra képes mtb, gravel, trekking minipumpa, ami tele van csupa okos megoldással, mint például rácsavarható tömlő, minőségi markolat, karbon erősítésű légkamra. Egyszerre sok levegőt fúj és minipumpa létére gyorsan fel lehet fújni vele a guminkat. Bátran ajánljuk mountain bike-hoz, gravel kerékpárhoz vagy trekking bringához, vészhelyzet/defekt esetén biztosan segíteni fog.
A részletes tesztet ide kattintva találod.

 

Zefal Z Cross XL minipumpa

Kifejezetten széles gumis MTB kerékpárokhoz tervezett minipumpa, de hibátlanul használható gravel és trekking kerékpárokhoz is. A nagy méretű gumikat is gyorsan fel lehet fújni vele, a tesztünkben messze a legtöbb levegőt fújta ki egy nyomásra és ehhez képest nem nehéz vele pumpálni és egész nagy nyomásra képes. Nagyon jó vétel.
A részletes tesztet ide kattintva találod.

 

BikeFun Ghibli minipumpa

Rendkívül hatékony minipumpa, amit elsősorban MTB, gravel, trekking kerékpárokhoz ajánlunk. Egy nyomásra nagyon sok levegőt fúj a gumiba, aminek köszönhetően gyorsan felfújhatjuk a guminkat defekt esetén. A nyomásmérő és a tömlős megoldás praktikussá teszi ezt a pumpát. Az ára nagyon kedvező.
A részletes tesztet ide kattintva találod.

 

Zefal EZ Max FC kombinált CO2 minipumpa

Az országútikhoz tervezett CO2 és minipumpa egyben, ami nem csak patronos pumpaként funkcionál, hanem patron nélkül is egy teljes értékű minipumpa, amivel az útpadkán is kényelemesen fel lehet fújni a kerékpárunk gumiját. Az országúti minipumpák között az átlagosnál picivel kisebb kamramérettel rendelkezik, ezért több összenyomást igényel, cserében könnyebb vele pumpálni. A tömlős megoldás szintén segíti a pumpálást, jót tesz a szelep élettartamának. Egy országúti kerékpárhoz elegendő nyomást tudunk vele elérni. CO2+normál pumpát keresőknek ajánlott termék!
A részletes tesztet ide kattintva találod.

 

Merida CO2 minipumpa Trail Mount-hoz

Kettő az egyben minipumpa, ami elsősorban patronos pumpaként használható, de vészhelyzet vagy csak ráfújáshoz normál pumpaként is működik. Egyszerre nem fúj sok levegőt, ezért sokáig tart felpumpálni vele a kereket és csak alacsony nyomás érhető el vele kényelmesen, MTB-okhoz ajánlott. Merida Trail Mount kompatibilis, így ha van ilyen konzolunk akkor a belsővel együtt magunkkal tudjuk vinni a vázon.
A részletes tesztet ide kattintva találod.

 

CO2 patronos pumpák

Ha az út szélén vagy verseny közben gyorsan kell felfújnod a gumit akkor egyértelműen a CO2 patronos pumpát érdemes használnod. A patronban található szén-dioxid gáz pár másodperc alatt keményre fújja a gumit és már lehet is továbbmenni vele. A hátránya, hogy a patron egyszer használatos és drága, viszont cserében például télen nem kell fagyoskodnunk az út szélén vagy szenvedni a pumpálással, vagy verseny esetén nem veszítünk feleslegesen másodperceket, perceket. Patronos pumpából többféle verzió elérhető, létezik belőle egyszerű minimalista, ami szinte csak egy szelepadapter a patron és a szelep között, ilyen például a Zefal EZ Control CO2, ami nagyon könnyű és versenyekre jó választás, de van nagyobb pumpa alakú is, amit könnyebb, kényelmesebb és biztonságosabb használni, ilyen az SKS AIRCHAMP PRO CO2.

Ha kifogyunk a patronból akkor vagy bajban leszünk vagy használunk egy normál minipumpát, erre az esetre találták a minipumpák és a patronos pumpák keresztezését. Vannak melyek elsősorban patronos pumpaként funkcionálnak és vész esetén pumpálni is tudunk velük, de vannak olyanok is, amik teljes értékű minipumpák és patronos pumpák egyben, erre jó példa a Zefal EZ Max FC, ami ugyanakkora nyomást tud normál pumpaként is, mint a patron nélküli vetélytársai.

 

SKS AIRCHAMP PRO CO2 patronos pumpa

Az SKS AIRCHAMP PRO CO2 patronos pumpával a belsőcsere után egy pillanat alatt fel tudjuk fújni a guminkat, nem kell hosszú pumpálással tölteni az időnket, hogy elérjük a megfelelő nyomást. A pumpa egyszerűen és biztonságosan kezelhető és kompatibilis menetes és nem menetes patronokkal is.
A részletes bemutatóért kattints ide.

Zefal EZ Control CO2 patronos pumpa

Nem foglal sok helyet, a zsebünkben szinte észrevétlenül magunkkal tudjuk vinni és pofonegyszerűen használható a Zefal EZ Control CO2 patronos pumpa. Defekt esetén a belsőcsere után pár másodperc alatt keményre tudjuk vele fújni a guminkat. Az őszi-téli hónapokban vagy versenyekre optimális választás.
A részletes bemutatóért kattints ide.

 

Teleszkóp pumpák

A teleszkóphoz és a levegős rugóstagokhoz speciális pumpára van szükség, mert egyrészt extrémen nagy nyomás van bennük, amihez az átlag pumpák nem igazán jók, másrészt pontosan kell beállítani a kamra nyomását, amihez valódi mérőműszerre van szükségünk. Ezek a pumpák egyszerre kevés levegőt fújnak, de nagy nyomást lehet velük elérni és mindegyiken megtalálható a nyomásmérő és a levegőkiengedő gomb, amivel pontosan be tudjuk állítani a kamra nyomását. A Merida teleszkóp pumpája jó példa erre, ilyen egy valódi teleszkóp pumpa.

 

Merida teleszkóp pumpa

Levegős teleszkóphoz vagy rugóstaghoz a Merida teleszkóp pumpája kiváló választás, mellyel pontosan és egyszerűen be tudjuk állítani a kívánt nyomást.
A részletes bemutatóért kattints ide.

 

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo