fbpx

MTB fejvédő körkép – Milyen MTB sisakot válasszunk?

A városi és gyermek fejvédők után elérkeztünk egy olyan szegmenshez, ahol már jóval bővebb a választék, hiszen az egyik legnépszerűbb szakág fejvédőiről van szó. Lássuk milyen sisakok közül választhatnak a terepen kerékpározók, következzenek a MTB fejvédők!

Nehéz meghatározni, hogy miért nevezünk egy fejvédőt MTB használatra alkalmasnak, a gyártóknál sem mindig egyértelmű, hogy egy adott modellt miért, melyik kategóriába helyeznek. Nekünk is fel kellett állítanunk egy keretrendszert ahhoz, hogy miket sorolunk MTB kategóriába, figyelembe vettük a gyártók ajánlását és hogy jár-e napellenző a fejvédőhöz. Ezenkívül megfigyelhető, hogy jelenleg az extrémebb irányba tolódtak el az MTB sisakok, a gyártók többnyire az elsősorban trail, enduro, all mountain felhasználásra szánt modelleket nevezik MTB sisaknak, persze ezekben ugyanúgy lehet XC-zni és túrázni is akár. Ezért mi is ezeket a fejvédőket szerepeltetjük ebben a körképben, de fontos hozzátenni, hogy az állóképességi MTB szakágakban (XCO, maraton) az országúti fejvédők ugyanúgy használhatóak, sőt azok a jobb választások a jobb szellőzés alacsonyabb tömeg miatt, tehát valójában azok is használhatóak terepen. Lássuk a hazai forgalmazók mely fejvédőket tartották érdemesnek a bemutatásra!

Cube Strover

Dizájn, védelem, funkcionalitás, ezek mind megtalálhatóak a Cube enduro felhasználásra tervezett fejvédőjében. A Cube Strover többszintű megnövelt védelemmel rendelkezik, melyet MIPS-szel egészített ki a gyártó, ennek köszönhetően bátran használhatjuk a durva trail-eken is, sőt még az e-montisok számára is kiváló választás ez a sisak. Emellett a kényelmi funkciók és a jó szellőzés sem maradt ki a Stroverből, plusz a Cube számos extrája is belekerült ebbe a nem mindennapi fejvédőbe, mint az akciókamera vagy a világítás rögzítési lehetőség.

A részletes bemutatót itt tudod elolvasni.

 

MET Roam MIPS

A maximális biztonság és az olasz dizájn kombinációja a MET Roam MIPS, ami egy igazi műremek all-mountain, enduro fejvédő. A rendkívüli megjelenés mellett védelem tekintetében is a legmagasabb elvárásoknak felel meg, megnyújtott hátsó és halánték rész és MIPS technológia vigyáz a fejünkre. Ezenfelül kamera rögzítési lehetőség, integrált DH-szemüveg “tartó” és állítható napellenző teszi teljessé a sisakot. E-montisok is bátran használhatják.

A részletes bemutatót itt tudod elolvasni.

 

Rudy Project Protera Plus

A Rudy Project Protera Plus enduro, trail felhasználásra termett! Az olasz gyártó védelmi technológiákban minden tudását beletette ebbe a fejvédőbe, tripla In-Mold szerkezet, megnövelt halánték- és tarkóvédelem, WG11 tesztelt, mindamellett kényelemben is elsőrangú a Protera Plus. Ezenfelül több olyan extra funkcióval vértezték fel ezt a sisakot, ami az extrémebb felhasználás során rendkívül hasznos, mint például a sok fokozatban állítható napellenző vagy a goggle szemüvegpánt rögzítő.

A részletes bemutatót itt tudod elolvasni.

 

Casco MTBe 2

Fejvédő e-montisok számára fejlesztve! Az elektromos rásegítéses mountain bike-ok elterjedése a határok kitolódásával és az egyre durvább terepek meghódításával újabb kihívások elé állította a fejvédő gyártókat, olyan sisakokat kellett tervezni, amik maximális védelmet biztosítanak az új szegmens számára, de mellette kényelmesek maradnak és persze megjelenésükben is jól passzolnak a bringásokhoz. A Casco ezt felismerve tervezte meg az MTBe 2 fejvédőt, ami maximális védelmet nyújt a felhasználóinak. Természetesen nem csak az e-montisok számára használható, hanem a durvábban bringázó vagy nagy védelmet igénylő normál montisok számára is jó választás.

A részletes bemutatót itt tudod elolvasni.

 

Uvex Finale 2.0

A Finale 2.0 az Uvex enduro modellje, ami a felhasználásnak megfelelően extra védelmet nyújt a kemény pályákon, megnövelt tarkóvédelem, jó szellőzés és a német gyártótól megszokott minőségi megoldások teszik igazán jó enduro sisakká. Nem mellesleg az Enduro World Series Finale Ligure versenyén tesztelték, innen a fejvédő neve.

A részletes bemutatót itt tudod elolvasni.

Gepida Tour Pro

 

A Gepida fejvédők közül a Tour Pro egy minőségi MTB sisak, ami az enduro felhasználástól az e-bike túrákig széles körben használható. A masszív állítható napellenzője van, hátul extra tarkóvédelemmel rendelkezik és teljes mértékben a bringás fejére szabható. Gepida kerékpárunk mellé szinte kötelező választás.

A részletes bemutatót itt tudod elolvasni.

 

Lazer Coyote KinetiCore

A Lazer Coyote KinetiCore egy vérbeli trail sisak, melyben a belga gyártó számos fejlett technológiája megtalálható, mint például a KinetiCore védelem, a mágneses csat, a fejkörméret-állító rendszer vagy az állítható napellenző. Kiemelendő, hogy magas szintű technológia mellett kedvező ár tartozik ehhez a fejvédőhöz.

A részletes bemutatót itt tudod elolvasni.

 

ABUS AirDrop

Fullface sisak a legdurvább ridereknek! Az ABUS AirDrop egy innovatív sisak, amiben az ABUS ismét megmutatta, hogy hogyan kell fejvédőt tervezni. Az AirDropban megtalálható minden, amitől igazán jó lehet egy fullface sisak, megnövelt erősítés alacsony tömeg mellett, fejméret-állító rendszer, nyílások a fülnél a jobb egyensúlyért, és az extra védelmi rendszerek. A fejlesztést olyan híres bringások segítették, mint Cedric Gracia és Gabriel Wibmer.

A részletes bemutatót itt tudod elolvasni.

 

Lynx Motion

Az MTB sisak körképünk legkedvezőbb árú fejvédője, a Lynx Motion, aminek semmi szégyenkezni valója nincsen, megnövelt tarkóvédelemmel, minőségi szivacsokkal, levehető napellenzővel egy remek ár-érték arányú sisak, ami bátran hordhatunk terepre, túrázni vagy akár a napi városi közlekedés során.

A részletes bemutatót itt tudod elolvasni.

 

Rudy Project Crossway

A Crossway a fejvédő piac egyik legkönnyebb trail sisakja, ennek ellenére a védelem tekintetében is kiválóan teljesít. Ár-érték arányban a legjobbak közé tartozik, technológiák sokaságát zsúfolta bele a Rudy Project. Az erős szerkezet mellett olyan technológiákat találunk benne, mint a menet közben gyorsan száradó Airframe szivacsozás vagy az RSR10S fejlett tarkórögzítés. Ha egy könnyű, kényelmes MTB sisakot keresel akkor a Rudy Project Crossway-t mindenképpen érdemes számításba venni.

A részletes bemutatót itt tudod elolvasni.

 

MET Veleno

Igazi allrounder MTB fejvédő minden helyzetre! A MET Veleno XC, gravel vagy akár trail felhasználás során is megállja a helyét, a dizájnjának köszönhetően pedig biztosan sokak szívébe belopja magát. Jól szellőző modell, amit a forró, nyári napokon is bátran viselhetnek a teljesítményorientáltabb szakágak bringásai. Szemüveg port, levehető napellenző, teljes körű állíthatóság teszi igazán sok oldalúvá a Velenot.

A részletes bemutatót itt tudod elolvasni.

 

Cube Pathos

A Cube mtb fejvédője, a Pathos jó ár-érték aránya mellett kellemes dizájnjával, jó szellőzésével, teljes személyre szabhatóságával és egyéb extrákkal hívja fel magára a figyelmet. Ha sisakot keresünk éppen Cube montink mellé akkor mindenképpen érdemes számításba venni a Pathost.

A részletes bemutatót itt tudod elolvasni.

 

Uvex Quatro

A Quatro az Uvex klasszikus all mountain, trail modellje, mely számos fejlett megoldással rendelkezik, mint például az anatómikus IAS rögzítő rendszerrel, a dupla In-Mold technológiával és lélegző szivacsozással. Tervezéskor a német gyártó szeme előtt egy kompromisszummentes, montizásra szánt fejvédő megalkotása lebegett, így jött létre a Quatro.

A részletes bemutatót itt tudod elolvasni.

 

Gepida Tour

A kerékpárjairól és az ebike-jairól híres hazai kerékpármárka a kiegészítők piacán is egyre erőteljesebben jelen van, a Gepida a kerékpáros sisakból már öt modellt kínál, melyek ár-érték arányban kifejezetten jónak számítanak. A Gepida Tour egy modern MTB fejvédő, ami megnövelt védelemmel teszi biztonságosabbá a bringázásokat, a színei fiatalosak, azoknak fognak tetszeni, akik az élénk színeket kedvelik. A terephasználaton túl túra felhasználásra és ebike-ra is tökéletesen alkalmas.

A részletes bemutatót itt tudod elolvasni.

 

ABUS Moventor 2.0

Az ABUS a tavalyi évre újította meg a népszerű montis sisakját a Moventort, a Moventor 2.0 újratervezett és modernizált formájába belegyúrták az összes új fejlesztést, amit a német cég ma a sisakok terén felvonultat és kiemelkedővé teszi a kategóriájában. Elődjéhez hasonlóan a Moventor 2.0 is egy all-mountain sisak, de az új modell minden téren többet kínál az elődjénél, amellett, hogy bár szubjektív, de sokkal jobban néz ki.

A részletes tesztünket itt olvashatod róla.

 

ABUS MoDrop Quin

Egyre több bringás jön rá, hogy a valóban élvezetes montizás az össztelós bringákkal kezdődik – leginkább a downcountry gépektől felfelé, ennek köszönhetően pedig soha nem látott választék áll rendelkezésre a 120-160mm közötti rugóúttal rendelkező fullykból, mind analóg, mind e-bike-ok tekintetében. Szerencsére az elérhető védőfelszerelések terén is látszik ezeknek a bringáknak a térnyerése, egyre több a megnövelt védelmet nyújtó sisak a piacon. Ezek közé tartozik az ABUS új agresszív „mindenes” (Do-It-All trail MTB) modellje, a MoDrop.

A részletes tesztünket itt olvashatod róla.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo
Sütibeállítások