fbpx

Amit a 2021-es Tour de Hongrie-ról tudni érdemes!

5 nap, 132 kerékpáros, 792 kilométer

Csokorba gyűjtöttük a legfontosabb információkat, amelyeket a 2021-es Tour de Hongrie kapcsán szurkolóként tudni érdemes. Íme!

A verseny

A Tour de Hongrie egy kilencvenhat éves múltra visszatekintő nemzetközi országúti kerékpárverseny, a legnagyobb magyar kerékpáros viadal, az ország nemzeti körversenye. Az első Tour de Hongrie-t 1925-ben rendezték meg, a magyar kerékpárosok a Francia Körverseny, a Tour de France mintájára hívták életre a mi nemzeti körversenyünket, amely ezért viseli azóta is a francia Tour de Hongrie (ejtsd: Túr dö Ongri) nevet. Az évek során háborúk, politikai rendszerek és más kihívások miatt hosszabb időszakokon át is szünetelt a verseny, az idei lesz a 42. kiírás.

Bővebben: A Tour de Hongrie kalandos története

A rang

A Tour de Hongrie az UCI Europe Tour sorozatának elsőkategóriás eseménye: 2018 óta szerepel a nemzetközi versenynaptárban 2.1-es kategóriával. A magyar kerékpársport történetében korábban még sosem rendeztek ilyen magas kategóriájú viadalt hazánkban.

Bővebben: UCI Europe Tour calendar

A résztvevők

Az ötnapos országúti viadalon huszonkét csapat áll rajthoz, minden együttes hat versenyzőt indíthat – így az UCI 2.1-es kategóriájú viadal mezőnyének létszáma elérheti a 132 főt. A versenyen csak kontinentális (vagy annál magasabb) bejegyzésű csapatok, illetve nemzeti válogatottak állhatnak rajthoz.

Bővebben: Itt a Tour de Hongrie előzetes rajtlistája!

A résztvevő csapatok:

 

TREK-Segafredo (amerikai) WorldTeam

Team BikeExchange (ausztrál) WorldTeam

Team Jumbo-Visma (holland) WorldTeam

Israel Start-Up Nation (izraeli) WorldTeam

Astana-Premier Tech (kazah) WorldTeam

Bahrain-Victorious (bahrein) WorldTeam

BORA-hansgrohe (német) WorldTeam

Team DSM (német) WorldTeam

EOLO-Kometa (olasz) ProTeam

Team Novo Nordisk (amerikai) ProTeam

Androni Giocattoli-Sidermec (olasz) ProTeam

Sport Vlaanderen-Baloise (belga) ProTeam

Caja Rural-Seguros-RGA (spanyol) ProTeam

Gazprom-RusVelo (orosz) ProTeam

Uno-X Pro Cycling Team (norvég) ProTeam

Vini Zabu (olasz) ProTeam

Bingoal Pauwels Sauces WB (belga) ProTeam

Mazowsze Serce Polski (lengyel) Continental Team

Adria-Mobil (horvát) Continental Team

Giotti Victoria Savini Due (román) Continental Team

Voster ATS Team (lengyel) Continental Team

Magyar válogatott

Az értékelés

A nemzeti körverseny összdíjazása meghaladja a tizenhat-millió forintot. A szakaszok egyéni eredményeinek díjazása mellett több különversenyt is értékelnek az országúti körversenyeken. Az összetett (valamennyi szakasz összeadott időeredményei alapján) legjobb egyéni versenyzője a sárga mezt viselheti, díjazzák az összetettben legjobb csapatot is. Ugyancsak az összetett időeredmények alapján talál gazdára a legjobban szereplő magyar versenyzőnek járó fehér mez. A szakaszok során kijelölt gyorsasági részhajrákon, illetve a befutóknál megszerzett pontok alapján hirdetik ki a gyorsasági pontverseny legjobbját, aki a zöld mezt húzhatja fel. A szakaszokon kijelölt hegyi hajrákon gyűjtött pontok alapján a hegyi pontverseny legjobbja kapja a piros mezt.

Kinek szurkolhatunk?

A címvédő Valter Attila és a 2019-es összetett második helyezett Dina Márton ezekben a napokban a Giro d’Italián vesz részt, de a rajtlistán rajtuk kívül ott van mindenki, aki „számít” a mieink közül. Indul a másik WorldTour-menőnk, a 2017-es Tour de Hongrie második helyezettje, Peák Barnabás (Team BikeExchange), ott lesz a siófoki rajnál mind a három további ProTeam-tagunk, a 2016-os magyar bajnok Pelikán János (Androni Giocattoli Sidermec), a kétszeres magyar bajnok Kusztor Péter (Team Novo Nordisk) és az ifjúsági olimpiai hatodik helyezett Fetter Erik (EOLO-Kometa). A Giotti Victoria Savini Due is nevezte magyarjait, a bajnoki címvédő Filutás Viktor mellett a 2019-es magyar bajnok Szarka Gergelyt, a magyar válogatott színeiben pedig Karl Ádám, Orosz Gergő, Palumby Zsombor, Szöllősi Ferenc, Rózsa Balázs és Hrenkó Norbert szállhat nyeregbe, vagyis várhatóan összesen tizenhárom honfitársunk sikeréért szoríthatunk!

Bővebben az esélyekről: Itt a Tour de Hongrie előzetes rajtlistája!

Hányszor nyertek magyarok?

A körverseny kilencvenhat éves története során a hazai kerékpárosok szerezték meg a legtöbb győzelmet, tizenkilenc alkalommal nyert magyar versenyző az összetettben. Négyszer osztrák, háromszor szlovák, kétszer olasz, német, illetve ukrán kerekes vitte haza a fődíjat, egy-egy alkalommal győzött Oroszország, Ukrajna, Svájc, Franciaország, Hollandia, Jugoszlávia, Luxemburg, Észtország, Kolumbia és legutóbb Lettország versenyzője.

 


A címvédő Valter Attila

 

Hol követhetem a versenyt?

A Tour de Hongrie történetében hatodik alkalommal követhetik majd a nézők élő televíziós közvetítésen keresztül az eseményeket, a legnagyobb magyar kerékpárversenyről az M4Sport közvetít élőben, de az interneten, az m4sport.hu oldalán is élő képet láthatnak a nézők. 2021-ben is a Tour de Hongrie partnere a Tour de France főrendezőjeként is ismert A.S.O. nevű szervezet, amelynek segítségével a Magyar Körversenyről készült összefoglalók valamennyi kontinensen, több mint százötven országban lesznek láthatóak, Európában a kontinens legnépszerűbb sportcsatornáján, az Eurosporton is. A viadal utolsó, budapesti szakaszát az Eurosport2 is élőben közvetíti!

Bővebben: A Tour de Hongrie a tévéképernyőkön

 

Televíziós közvetítések menetrendje Magyarországon

Május 11., kedd
19:00–20:30: Nagy Rajt, csapatbemutató, élőben a www.m4sport.hu oldalán

Május 12., szerda
16:00–18:00: M4SPORT (1. SZAKASZ, ÉLŐ) – élőben a www.m4sport.hu oldalán is
21:00–22:00: Eurosport 1 (1. szakasz, összefoglaló)

Május 13., csütörtök
16:00–18:00: M4SPORT (2. SZAKASZ, ÉLŐ) – élőben a www.m4sport.hu oldalán is
21:00–22:00: Eurosport 1 (2. szakasz, összefoglaló)

Május 14., péntek
16:00–18:00: M4SPORT (3. SZAKASZ, ÉLŐ) – élőben a www.m4sport.hu oldalán is
21:00–22:00: Eurosport 1 (3. szakasz, összefoglaló)

Május 15., szombat
16:00–18:00: M4SPORT (4. SZAKASZ, ÉLŐ) – élőben a www.m4sport.hu oldalán is
21:00–22:00: Eurosport 1 (4. szakasz, összefoglaló)

Május 16., vasárnap
13:00–15:00: M4SPORT (1. SZAKASZ, ÉLŐ) – élőben a www.m4sport.hu oldalán is
13:00–15:00: EUROSPORT2 (1. SZAKASZ, ÉLŐ)

Május 17., hétfő
21:00–22:00: Eurosport1 (Tour de Hongrie, összefoglaló)

 

A lebonyolítás

A Tour de Hongrie május 12-én Siófokon rajtol, az útja során hét megyét (Somogy, Veszprém, Zala, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Nógrád és Heves), illetve tizennyolc várost (köztük két megyeszékhelyt, Kaposvárt és Veszprémet, valamint a fővárost, Budapestet), összesen 113 települést érint majd. A Tour de Hongrie szervezőbizottsága a pályázó települések közül sportszakmai és turisztikai szempontokat is szem előtt tartva választotta ki azokat a helyszíneket, amelyek a 2021-es Magyar Körverseny programjába kerültek.

 

A program

2021. május 11., kedd, Nagy Rajt, csapatbemutató, Siófok
2021. május 12., szerda, 1. szakasz, Siófok–Kaposvár (173 km)
2021. május 13., csütörtök, 2. szakasz, Balatonfüred–Nagykanizsa (183 km)
2021. május 14., péntek, 3. szakasz, Veszprém–Tata (142 km)
2021. május 15., szombat, 4. szakasz, Balassagyarmat–Gyöngyös-Kékestető (202 km)
2021. május 16., vasárnap, 5. szakasz, Budapest–Budapest (92 km)

Bővebben: Szakaszok

 

 

A részletes program

 

1. SZAKASZ

2021. MÁJUS 12., SZERDA:
1. szakasz, Siófok–Kaposvár (173 km)
Rajt (Siófok, Fő tér): 13:45
Várható befutó (Kaposvár, Vásártéri út): 17:44
SIÓFOK. Siófokon gyakran megfordul a Tour de Hongrie mezőnye, először 1962-ben volt rajthelyszín a Magyar Körversenyen, majd 1964-ben, 1993-ban, 1997-ben, 1998-ban, 2003-ban, 2016-ban, 2017-ben, 2018-ban és 2019-ben is Tour-állomás volt a Balaton parti város. Legutóbb, két esztendővel ezelőtt Jan Barta jóvoltából cseh siker született a siófoki prológon.
KAPOSVÁR. Csaknem két évtized után tér vissza Kaposvárra a Magyar Körverseny karavánja, pedig a somogyi város nagy hagyományokkal rendelkezik a viadal életében. Először 1935-ben volt befutó helyszíne, akkor a remek formában versenyző, négy szakaszgyőzelmet és az összetett első helyezést is begyűjtő Németh Károly nyert Kaposváron. 1963-ban az NDK-beli Krause diadalmaskodott itt, 2002-ben pedig két etapgyőztest is avatott Kaposvár, akkor a cseh Dite és az ukrán Prigunov lett az első.
Bővebben: 1. szakasz

2. SZAKASZ

2021. MÁJUS 13., CSÜTÖRTÖK:
2. szakasz, Balatonfüred–Nagykanizsa (183 km)
Rajt (Balatonfüred, Vitorlás tér): 13:15
Várható befutó (Nagykanizsa, Eötvös tér): 17:41
BALATONFÜRED. Az Évezred elején, 2004-ben volt először házigazda Balatonfüred a Tour de Hongrie életében, akkor a szlovák Prazdovsky nyerte a Balaton-parti sprintbefutót. Egy évvel később egyéni időfutam házigazdája volt Balatonfüred. Egy igazi világklasszis, az olimpiai bajnok német Robert Bartko lett a leggyorsabb, aki abban az évben (is) világbajnoki címet szerzett a pályaversenyeken.
NAGYKANIZSA. Nagykanizsa már tizennégy alkalommal játszott főszerepet a Tour de Hongrie történetében. Az első kanizsai befutóért 1927-ig kell visszatekintenünk, akkor a korszak magyar csillaga, a kétszeres Magyar Körverseny-győztes Vida László sikerét ünnepelték a zalai városban. Legutóbb 2002-ben járt a városban a viadal, akkor a német Dressler diadalmaskodott.
Bővebben: 2. szakasz

3. SZAKASZ

2021. MÁJUS 14., PÉNTEK:
3. szakasz, Veszprém–Tata (142 km)
Rajt (Veszprém, Óváros tér): 14:30
Várható befutó (Tata, Május 1. út): 17:44
VESZPRÉM. Veszprém 1962-ben látott először vendégül Tour de Hongrie befutót, azon a napon a legendás Megyerdi Antal szerezte meg az elsőséget. A királynék városa aztán főszerepet játszott az ezredforduló környékén újrainduló Magyar Körverseny életében: 2001 és 2005 között négy alkalommal is a prológ helyszíne volt Veszprém, ahol legutóbb a szlovákiai magyar bringás, Remák Zoltán győzelmét ünnepelhette a publikum.
TATA. Tata – és természetesen a Magyar Körverseny – történetében is fontos esztendő lesz 2021: az Élővizek városa első alkalommal fogadja a Tour de Hongrie mezőnyét. Érdekesség, hogy Komárom-Esztergom megye egészen 2019-ig egyáltalán nem játszott szerepet a viadalon, Tata a hetvenharmadik település lesz, amely rajt- vagy célállomás volt a Tour de Hongrie során.
Bővebben: 3. szakasz

4. SZAKASZ

2021. MÁJUS 15., SZOMBAT:
4. szakasz, Balassagyarmat–Gyöngyös-Kékestető (204 km)
Rajt (Balassagyarmat, Civitas Fortissima tér): 12:40
Várható befutó (Gyöngyös-Kékestető): 17:43
BALASSAGYARMAT. Palócország fővárosa eddig kétszer volt a Tour de Hongrie házigazdája: 1929-ben innen indult a viadal utolsó szakasza, amely Szenes Károly győzelmét hozta, majd kilencven évvel később – amikor Balassagyarmat, a Legbátrabb Város az 1919-es hősies küzdelem századik évfordulóját ünnepelte – ugyancsak fontos etap rajtjának adott otthont, azon a napon a későbbi összetett győztes, a lett Krists Neilands ünnepelhetett.
GYÖNGYÖS-KÉKESTETŐ. A Tour de Hongrie történetében tizenegyedszer lesz hegyi befutó hazánk legmagasabb pontján, a Kékestetőn. A hegytetőig vezető, nagyjából tizennyolc kilométer hosszú, helyenként tíz százalékot is meghaladó meredekségű emelkedő szinte minden alkalommal döntő befolyással bírt az összetett verseny végeredményére, tavaly emlékezetes küzdelemben itt szerezte meg a sárga trikót és ezzel együtt az összetett győzelmet is Valter Attila.
Bővebben: 4. szakasz

5. SZAKASZ

2021. MÁJUS 16., VASÁRNAP:
5. szakasz, Budapest–Budapest (92 km – 12 kör)
Start (Budapest, Hősök tere): 13:00
Várható befutó (Budapest, Hősök tere): 14:46
BUDAPEST. Már az első, 1925-ös Tour is Budapestről indult, majd két nap múlva ide érkezett vissza. A Győr–Budapest szakaszt, vagyis a verseny történetének első fővárosi befutóját Rusovszky Mihály nyerte. Egészen 1942-ig fővárosunk szolgált rajt- és célállomásként, ám a II. Világháború árnyékában a visszacsatolt erdélyi területek felé vette az irányt a karaván, így abban az évben és 1943-ban is Nagyváradon volt a nagy finálé, majd a háborút követően újra Budapesten ért véget a nagy kaland. 1963-ban és 1964-ben is Szombathely volt a célállomás, de 1993-tól 2001-ig a hosszú álmából felébredő megmérettetés ismét a Budapest–Budapest útvonalon haladt, az azt követő években azonban már csak a befutó szerepkörét töltötte be a főváros. 2015-ben, 2016-ban és 2017-ben is hazánk fővárosában ért véget a legnagyobb magyar kerékpárverseny, amely négy éves szünet után térhet vissza Budapestre.
Bővebben: 5. szakasz

 

COVID-szabályok

Az eseményt a koronavírus-járvány miatt szigorú korlátozások mellett rendezik meg, betartva nemcsak a Magyar Kormány előírásait, hanem a sporteseményre érvényes nemzetközi protokollt, a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség aktuális szabályzatát. Eszerint a karaván úgynevezett versenybuborékban lesz az esemény teljes időtartama alatt, a szálláshelyekre, a rajt- és célterületeken elzárt területeire illetéktelenek nem léphetnek be, így sajnos bizonyos területeken nézők sem lehetnek jelen. A szervezők arra kérik a szurkolókat, hogy mindenképpen tartsák be a hatályos rendeleteket, az utak mentén a kerékpáros karaván elhaladása idején viseljenek maszkot és tartsanak biztonságos távolságot.

 

 

A Tour de Hongrie Roadbook-ot, ami minden fontos információt tartalmaz a versenyről IDE KATTINTVA tudod letölteni.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo
Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért, tovább lépve elfogadod a cookie-k használatát. Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.
Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért, tovább lépve elfogadod a cookie-k használatát. Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.