fbpx

A hatodik World Team a Tour de Hongrie-n: Bahrain-Victorious!

A tizenegyszeres Grand Tour-résztvevő Marcel Sieberg videóban üzent, no és természetesen a hivatalos nevezés is megérkezett: a Bahrain-Victorious World Team is rajthoz áll a május 12-én kezdődő Tour de Hongrie-n!

 

 

2014 nyarán nagy feltűnést keltett, amint a két bahreini herceg, Nasszer és Halid ibn Hamad al Halifa is részt vett a nagy sikerű Ironman 70.3 Budapest versenyén, méghozzá jó néhány – a bulvárlapok szerint ötven – testőr kíséretében. Már akkoriban rebesgették, hogy a Bahreini Királyság egy profi kerékpárcsapat létrehozásán fáradozik, két évvel később pedig már hivatalosan is bejelentették: Bahrain Merida Pro Cycling Team néven világhódító útjára indul a World Tour-csapat.

 

 

Nem bíztak semmit sem a véletlenre, olyan klasszisokkal vágtak neki az első szezonnak, mint Vincenzo Nibali, Giovanni Visconti, Franco Pellizotti vagy Sonny Colbrelli, nem csoda, hogy már a profi klub első szezonjában nagy sikereket értek el, Nibali szakaszt nyert, s az összetettben harmadik lett a Giro d’Italián, ugyancsak etapsikert jegyzett, s az összetettben második lett a Vuelta a Espanán, megnyerte a Horvát Körversenyt és a Lombard Körversenyt, Colbrelli elvitte a Brabantse Pilj, Visconti pedig a Giro dell’Emilia első helyét.

 

 

2018-ban Nibali Milánó–San Remo-győzelemmel kezdte a szezont, s a Tourra összpontosított, ám az Alpe d’Huez-n egy nézővel ütközött, s a tizenharmadik szakaszon – az összetett negyedik helyéről – fel kellett adnia a küzdelmet… Ez rá is nyomta a bélyegét a Bahrain szezonjára, amelybe így is belefért egy rakás diadal, Giro- és Vuelta-szakaszgyőzelmek, összetett siker a Horvát és a Német Körversenyen, spanyol és szlovén országúti bajnoki cím, és így tovább… 2019 tavaszán Nibali ismét nagy formában volt, az Olasz Körversenyen második lett, a Tour de France-on – bár szakaszt is nyert – viszont nem tudott beleszólni a legjobbak dolgába. A csapat tizenhat győzelmet – közte két Tour de France-szakaszsikert – jegyzett, vagyis nem zárt rossz évet.

 

 

2020-ra alaposan átalakult a klub élete, a „nagyok” közül Nibali és Pozzovio is távozott, és tizenkét új versenyző öltözött be a vörös-narancs-fekete felszerelésbe. Köztük olyan nagyágyúk, mint a britek világbajnok szupersztárja, a harmincszoros (!) Tour de France-, tizenötszörös Giro d’Italia- és háromszoros Vuelta a Espana-szakaszgyőztes Mark Cavendish, a nagy körversenyeken rendre remeklő, a Tour de France-on negyedik, a Girón harmadik helyet is jegyző spanyol Mikel Landa vagy a Liege–Bastogne–Liege győztes holland Wout Poels. A csonka szezon „csupán” kilenc győzelmet hozott a klub konyhájára, s a magyarországi bemutatkozás is elmaradt.

 

 

De az ígéret szép szó: 2021-ben már ott lesz a rajtnál a Bahrain-Victorious! „Végre egy régi álmunk válik valóra májusban, a Merida World Tour-csapata, a Bahrain-Victorious elfogadta meghívásunkat és részt vesz a Tour de Hongrie-n. Tavaly már ez majdnem megvalósult, reméljük idén nemcsak színesítik a mezőnyt, de láthatunk majd szakaszsikereket is. Mi már nagyon várjuk, hogy hazai aszfalton, élőben láthassuk a meridás versenyzőket!” – mondta Kovács Tamás, a Merida kerékpárok magyarországi képviseletének marketing és sales vezetője.

 

 

Van egy régi ismerős is a Bahrain-Victorious csapatában: a szlovén Jan Tratnik nyerte a 2015-ös Tour de Hongrie budapesti befutóját, s elvitte a pontverseny legjobbjának járó zöld trikót is. Tavaly már a Giro d’Italián ünnepelhetett szakaszgyőzelmet…

 

A 42. Tour de Hongrie nemzetközi kerékpárversenyre 2021. május 12. és 16. között kerül sor.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo