fbpx

Tour de Hongrie: Jön a Jumbo-Visma

Új mezben tér vissza 2020 sztárcsapata

Január első napján mutatta be új, színeiben a tavalyihoz igazodó mezét az elmúlt esztendő(k) egyik legsikeresebb csapata, a holland Jumbo-Visma. Jó hír a sportág rajongóinak: májusban hozzánk is eljönnek!

Ismerős, de vadi új (Fotó: Team Jumbo-Visma)

Egyre valószínűbb, hogy a 2021-es Tour de Hongrie mezőnye legalább olyan erős lesz, mint a koronavírus-járvány miatt 2020 szeptemberében megrendezett Magyar Körverseny. Akkor öt World Team mellett nyolc Pro Team is eljött Magyarországra. Nos, immár hivatalos a harmadik World Team érkezése is az idei viadalra: a Jumbo-Visma visszatér hozzánk!

A holland sztárklub nyerte a csapatversenyt, Tobias Foss pedig ötödik lett az összetettben a tavalyi Tour de Hongrie-n, de a Jumbo bringásai aligha voltak elégedettek ezzel – hiába vállaltak főszerepet a sárga mezesek a mezőny irányításából, valójában egyetlen szakaszon sem tudtak beleszólni a dobogós helyezések sorsába.

Mindez annak fényében különösen így van, hogy a holland sztárcsapat nagyot „villantott” 2020-ban (is): a Tour de France-on az utolsó pillanatig győztesnek „látszott”, végül második lett a klub szlovén nagyágyúja, Primoz Roglic, aki később megnyerte a Vuelta a Espanát, s ki tudja, ha nincs a vírus, mire lehetett volna képes a holland Steven Kruijswijk a Giro d’Italián…

Roglic a 2020-as Vuelta-győzelmet ünnepli társaival (Fotó: Team Jumbo-Visma)

A Jumbo-Visma a profi kerékpársport egyik legrégebbi és legismertebb szereplője, a holland klub ugyanis 1984-ben – Kwantum-Decosol-Yoko néven – kezdte el gyűjteni sikereit (rögtön 1985-ben világbajnokot ünnepelhetett a legendás Joop Zoetemelk személyében), 1996 és 2012 között Rabobank néven égette bele magát a sportág históriás könyvébe, s 2019 óta viseli a Jumbo-Visma nevet. A klub jó néhány világbajnokot adott a kerékpársportnak, Zoetemelk említett sikere után a cyclo-cross szakágban Adrie van der Poel (1996), Sven Nys (1998 – U23; 2005), Richard Groenendaal (2000), Thijs Verhagen (2002 – U23) és Lars Boom (2006 – U23; 2008) lett a világ legjobbja, utóbbi az egyéni időfutamban is nyert egy vb-aranyat az U23-asok között, a legnépszerűbb szakágban, az országúton pedig a spanyol Oscar Freire (2004) révén került a szivárványos mez a hollandokhoz.
Ami a nagy körversenyeket illeti, megannyi szakaszgyőzelem után az első összetett sikert 2007-ben az orosz Gyenyisz Mencsov révén érte el a klub a Vuelta a Espanán, az akkori aranyszínű mezt azóta felváltotta a vörös Spanyolországban, s legutóbb, tavaly a Jumbo-Visma kapitánya, a szlovén Primoz Roglic vihette magával haza. Mencsov révén 2009-ben a Giro d’Italia rózsaszínű mezét is sikerült megszerezni, a harmadik Grand Tourról, a Francia Körversenyről egyelőre „csak” ötvenkilenc(!) szakaszgyőzelem és Oscar Freire 2008-as zöld trikója került a csapathoz – amellyel természetesen az idei Tour de France során is a favoritok között számolnak.

A Jumbo-Visma aktuális keretének legnagyobb sztárja a szlovén Roglic, aki a 2019-es és 2020-as Vuelta-győzelem, és a tavalyi Tour de France-második hely után ebben az évben (is) a Francia Körversenyre összpontosít, ahol csapattársa, a holland Steven Kruijswijk volt 2019-ben az összetett harmadik helyezettje. Nemcsak ők ketten, hanem egy „harmadik dudás is ott lesz a csárdában”, a Francia Körversenyre készül a 2017-es Giro d’Italia győztese, a holland Tom Dumoulin is. A nagyágyúk közé sorolhatjuk a négyszeres Tour de France-szakaszgyőztes holland Dylan Groenewegent, a Tour de France-negyedik holland Robert Gesinket vagy a négyszeres időfutam-világbajnok, ötszörös Tour de France-szakaszgyőztes német Tony Martint is. Tavaly egyikük sem jött el a Magyar Körversenyre. Talán 2021-ben…

A 42. Tour de Hongrie nemzetközi kerékpárversenyre 2021. május 12. és 16. között kerül sor.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo