fbpx

Tour de Hongrie: Flandria reménységei visszatérnek

A május 12-én rajtoló 42. Tour de Hongrie csapatait bemutató sorozatunkban ismét egy Pro Team következik: a belga Sport Vlaanderen-Baloise második alkalommal áll rajthoz a Magyar Körversenyen.

 

 

Ezúttal is a csapatfőnök, Christophe Sercu küldte el a klub nevezését, édesapja, Patrick Sercu – akit két éve veszített el a kerékpársport – óriási sztár volt a saját korában. Nemcsak arról volt ismert, hogy a legendás Eddy Merckx párjaként tizenöt hatnapos nyert, hanem arról is, hogy elképesztő eredménysora volt. Pályafutása során (nem elírás) 1206 győzelmet jegyzett, ebből száthatvannyolcat országúton, és senki sem nyert nála több hatnapos pályaversenyt.

 

Patrick Sercu (balról) és Eddy Merckx a Tour de France-on

Az egyik legnagyobb sikere az 1964-es tokiói olimpián megszerzett aranyérem volt, de viselte a zöld trikót a Tour de France-on (1974) és legjobb sprinter lett a Giro d’Italián, a két versenyen összesen tizenhárom szakaszt nyert. Mindenesetre csöppet sem meglepő, hogy a Sport Vlaanderen-Baloise menői a kezdetek óta Eddy Merckx kerékpárok nyergében gyűjtik a sikereket…  És még egy érdekesség: Patrick Sercu édesapja, Albert Sercu is magasan jegyzett kerékpáros volt, 1947-ben ezüstérmet szerzett az országúti világbajnokságon.

 

 

A belga Pro Team elődjét, Vlaanderen 2002 néven 1994-ben alapították, a csapat 1999-ben lett UCI-kategóriás együttes, 2005 óta pedig a prokontinentális klubok között szerepel, ez minden évben lehetőséget biztosít számára, hogy szabadkártyával részt vegyen a World Tour egyes eseményein.

 

 

Az évek során olyan kiemelkedő kerékpárosok pallérozódtak a flandriai egyletnél, mint Tom Steels, Mario Aerts vagy Niko Eeckhout. A Sport Vlaanderen-Baloise eddigi legjobb szezonja a 2014-es és a 2015-ös volt, a csapat mindkét szezonban megszerezte az UCI Europe Tour első helyét, de két egyéni elsőséggel is büszkélkedhet, 2005-ben Niko Eeckhout, 2014-ben pedig Tom Van Asbroeck révén.

 

 

A belga csapat színeiben 2021-ben huszonegy belga kerékpáros szerepel, a rangidős a harmincöt esztendős Kenny De Ketele sorozatban a tizenkettedik szezonját kezdte a klubban, a legfiatalabb pedig a húsz éves Fabio Van Den Bossche, aki tavaly már a Magyar Körversenyen is bemutatkozott.

 

 

A Sport Vlaanderen-Baloise a 2020-as Tour de Hongrie során a negyedik szakaszon állt a legközelebb a dobogót érő eredményhez: a kazincbarcikai befutónál Sasha Weemaes a negyedik helyen haladt át a célvonalon. A flandriai reménységek 2021-ben ennél nagyobb dobásra készülnek…

 

A 42. Tour de Hongrie nemzetközi kerékpárversenyre 2021. május 12. és 16. között kerül sor.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo