fbpx

Visszatér Peák Barna és az ausztrál World Team!

2021-ben GreenEDGE Cycling

Immár hivatalos: örömmel jelenthetjük be, hogy 2021-ben is ott lesz a rajtnál a legerősebb ausztrál kerékpáros klub, a GreenEDGE Cycling, méghozzá várhatóan magyar versenyzőjével, Peák Barnabással soraiban!

A Mitchelton-Scott – amely 2021-től már GreenEDGE Cycling néven szerepel a kerékpársport „Bajnokok Ligájában”, a World Tour-viadalokon – 2020-ban szerepelt először a magyar Touron, s emlékezetesen alakult a premier. A csapat sprintere, az ausztrál Kaden Groves az első etapon második lett, s a Mitchelton-Scott sorának – többek között a rengeteget dolgozó Peák Barnának – köszönhetően Groves a harmadik etap (amelyen ismét második lett) után átvette az összetettben a vezetést.

Kaden Groves két napon át viselhette a Tour de Hongrie sárga mezét, de a királyetapon is volt esélye az ausztrál sztárcsapatnak: a Magyar Körverseny legmagasabban rangsorolt indulója, az ausztrál Damien Howson indította el az első komoly támadást, s az élen kezdhette meg az utolsó kilométert, de a hajrában nem tudta felvenni a versenyt a parádésan szereplő Valter Attilával, s végül harmadik lett az összetett versenyben.

2018 júniusában vált hivatalossá, hogy kilenc év után újra lesz magyar kerékpáros a sportág legmagasabb szintjén, ekkor jelentették be, hogy a 2011-ben alapított ausztrál sztárcsapat, a Mitchelton-Scott szerződteti a tehetséges magyar fiatalt, Peák Barnabást. Barna 2017-ben éppen a Magyar Körversenyen hívta fel magára igazán a figyelmet: az akkor tizenkilenc esztendős reménység nagy meglepetésre az összetett verseny dobogójának második fokára állhatott, mindössze két másodperces hátránnyal a győztes kolumbiai Jaramillo mögött.

Peák Barnabás 2018-ban a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) tehetséggondozó csapatában szerepelt, s megnyerte a magyar bajnokságot országúton és az egyéni időfutamban is. 2019-ben – immár a holland SEG Racing Academy színeiben – szakaszt nyert a Normandiai Körversenyen, majd második lett a „Baby Giro” utolsó előtti szakaszán, ezt követte a fent említett bejelentés.

Peák Barnabás (fehér mezben) a 2017-es Tour de Hongrie-n

Nem telik eseménytelenül az ausztrál klub holtszezonja, három neves távozót is be kellett jelenteniük: a 2016-os Tour de France-on negyedik, 2020-ban UAE Tour-győztes brit Adam Yates és a huszonhat profi győzelmet jegyző dél-afrikai Daryl Impey átigazol, a negyven esztendős svájci Michael Albesini pedig harminc győzelemmel a tarsolyában visszavonul.

Helyettük azonban olyan csillag érkezik, mint a 2016 után visszatérő ausztrál Michael Matthews, aki nyolc szakaszt nyert már a három legnagyobb körversenyen, a Tour de France-on, a Giro d’Italián és a Vuelta a Espanán. A csapat legnagyobb csillaga Simon Yates, aki 2018-ban megnyerte a Vuelta a Espanát, emellett hét etapsikert jegyez a három nagy körversenyről, de a nagymenők közé tartozik a szlovén Luka Mezgec, aki tizenkilenc győzelemnél tart, öt hegyi szakaszt nyert a Girón és a Vueltán Esteban Chaves, aki 2016-ban az Olasz Körversenyen második, a Spanyol Körön pedig harmadik lett az összetettben, a spanyol Mikel Nieve igazi Giro-menő, ezt jelzi három szakaszgyőzelme és 2016-os hegyi trikója, ő már hatszor volt Top10-es versenyző az Olasz, illetve a Spanyol Körversenyen. Ők a Mitchelton-Scott húzónevei, s ha csak egy eljön közülük az idei Tour de Hongrie-ra, már rengeteget nyernek vele a sportág hazai rajongói.

S hogy a 2021-es rajtnál az ausztrál World Team egyik tagja Peák Barna lesz-e? „Ez nagyon valószínű – fűzte hozzá Peák Barnabás. – Készülök szorgalmasan, nagyon várom már a következő szezont, mert az ideire nem mondhatjuk, hogy jól alakult. A járvány az egész világon komoly kihívások elé állította a kerékpárosokat, nem volt szerencsém azzal, hogy éppen ez volt az első évem a sportág legmagasabb szintjén. Mindenesetre megpróbáltam ebből is kihozni a maximumot, sokat tanultam, és úgy érzem, sokat is fejlődtem 2020-ban.”

A huszonkét esztendős magyar profi elárulta, a Magyar Körverseny a csapattársainak elismerését is kiváltotta, ezt jelzi az is, hogy az ausztrál együttes 2021-ben visszatér. „Jó volt újra itthon versenyezni, ráadásul egy ilyen nagy klub színeiben. Várom a májusi visszatérést, bízom benne, hogy a csapatom legalább olyan jól szerepel majd, mint 2020-ban, és mindent megteszek majd, hogy ehhez én is hozzájáruljak!”

A jövő évi Tour de Hongrie nemzetközi kerékpárversenyre 2021. május 12. és 16. között kerül sor.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo