fbpx

Tour de Hongrie: Jön az Astana is!

A kerékpársport egyik legismertebb márkája az Astana, a 2006 óta működő profi kerékpárcsapat megszámlálhatatlan világra szóló sikert ért el az évek során, a legnevesebb bringásokkal soraiban. A kazah Astana-Premier Tech 2020-ban már nevezett a Magyar Körversenyre, ám akkor a koronavírus-járvány kirobbanása keresztülhúzta a számításokat. Alekszandr Vinokurov sztárcsapata először versenyez majd Magyarországon!

Másfél évtizede annak, hogy a kazah nagyvállalatok csoportjaként jegyzett Astana elsőként belépett szponzorként a kerékpársportba, s az általa támogatott csapat máris egy óriási sikerrel tette le a névjegyét: a kazah Alekszandr Vinokurov megnyerte a „három nagy” egyikét, a Vuelta a Espanát. A népszerű „Vino” napjainkban is kulcsfigura a kék-sárgáknál, a negyvenhét esztendős fiatalember ma az Astana-Premier Tech vezérigazgatója.

Az azóta eltelt évek során a sportág legnagyobb alakjai fordultak meg a csapatnál, 2008-ban a spanyol Alberto Contador duplázott, megnyerte a Giro d’Italiát és a Vueltát is, egy évvel később Contador Tour de France-diadalát ünnepelték a Champs Elysées-n, 2012-ben Vinokurov megnyerte a londoni olimpia mezőnyversenyét. Következtek Vinceno Nibali arany napjai – vagy inkább évei: az olasz szupersztár 2013-ban megnyerte gyors egymásutánban a Tirreno-Adriaticót, a Giro del Trentinót, majd a Giro d’Italiát is, 2014-ben pedig az olasz bajnokságot és négy szakaszgyőzelemmel a Tour de France sárga trikóját is elhódította. 2015-ben Nibali megvédte az olasz bajnoki trikót, honfitársa, Fabio Aru pedig behúzta a Spanyol Körverseny piros mezét, 2016-ban ismét Nibalié lett a Maglia Rosa a Girón, 2017-ben pedig már Aru nyerte az olasz bajnokságot.

A nyolc(!) Grand Tour-győzelem után az elmúlt négy év ugyan „kicsit” csendesebben telt az Astana háza táján, már ha fogalmazhatunk így: 2017-ben tizennyolc, 2018-ban harmincegy, 2019-ben harminchét, a tavalyi csonka szezonban pedig tizenöt versenyt nyert meg a kazah sztárcsapat.

Napjainkban a legjobbjai közé tartozik a spanyol Luis Leon Sanchez, aki nyert már Párizs–Nizzát, négy szakaszt vitt el a Tour de France-on, s most éppen a spanyol bajnoki mezt viselheti, honfitársa, a Lengyel Körversenyen győztes, Giro- és Vuelta-szakaszgyőztes Ion Izagirre, a Svájci Körversenyen és a Katalán Körversenyen győztes, kétszeres Vuelta- és egyszeres Tour de France-szakaszgyőztes kolumbiai Miguel Angel Lopez, az olimpiai ezüstérmes, kilencszeres körverseny-győztes (nyert Dániában, Luxemburgban, Ausztriában, Szlovéniában, a Critérium Dauphinén és az Andalúz Körön is), 2020-ban Il Lombarida-győztes dán Jakob Fuglsang, valamint egy másik nemzeti bajnoki trikós menő, a kazah Alekszej Lucenko, aki tavaly a Tour de France-on is behúzott egy hegyi etapot.

 

 

A kazah sztárcsapat tavaly is nevezett a Magyar Körversenyre, a premier azonban akkor elmaradt.

A 42. Tour de Hongrie nemzetközi kerékpárversenyre 2021. május 12. és 16. között kerül sor.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo