fbpx

Tour de Hongrie: Visszatér a norvég Pro Team!

Az Uno-X Pro Cycling Team tavaly lépett a Pro Team-besorolású csapatok közé, ezzel Norvégia első ilyen magas szinten szereplő együttese lett. Az északi együttes először állt rajthoz a Tour de Hongrie versenyén, s a narancs-piros mezesek minden nap kivették a részüket az események alakításából. Most visszatérnek!

 

 

Igen gazdag a norvég országúti kerékpársport, a múlt és a jelen nagyjai közül elég csupán néhányat említeni: a világbajnok, tízszeres Tour de France- és háromszoros Vuelta a Espana-szakaszgyőztes Thor Hushovd, a hatszoros Giro d’Italia-szakaszgyőztes Knut Knudsen, az U23-as világbajnok, Giro- és Tour-etapgyőztes Kurt-Asle Arvesen, a háromszoros Tour-szakaszgyőztes Edvald Boasson Hagen, a Milánó–San Remo-bajnok, háromszoros Tour-etapgyőztes Alexander Kristoff vagy éppen a fiatalon a Tour de Hongrie versenyén is megforduló GP Montreal-első Lars Petter Nordhaug nagy tiszteletet vívott ki az északiaknak.

 

 

2017-ben az Uno-X, a Ringeriks Cycling Club és a Lillehammer Cycling Club fúziójából létrejött együttes kifejezetten a tehetséges norvég (és skandináv) kerékpárosok gyűjtőhelye lett. Akkor tizenegy norvég reménység kapott helyet a csapatban, egy évvel később már tizenkilenc fős volt az Uno-X különítménye, amely három győzelmet jegyzett. 2019-ben hasonló lészám mellett öt UCI-siker szerepelt a dicsőséglistán. Mindeközben az Uno-X máris „feladott” két tehetséget a World Tour-mezőnybe: Tobias Foss már a Jumbo-Visma mezét viseli, az U23-as Békeverseny-győztes Andreas Leknessund pedig 2021-től a Sunweb menője.

 

 

2020 volt az áttörés esztendeje a klub életében, immár Pro Teamként, hat dán tehetséggel megerősítve kezdte a szezont, méghozzá két görögországi diadallal, mindennek – átmenetileg – a koronavírus-járvány vetett véget. A norvég együttes a csonka szezonban is eljutott tizennégy győzelemig, a legszebb eredményeket pedig a korábban a Groupama-FDJ World Tour-sorában négy szezont lehúzó norvég Daniel Hoelgaard érte el, aki második lett a Luxemburgi Körön és harmadik a Cseh Körversenyen.

 

 

Érdemes kiemelni még néhány nagy tehetséget a csapatból: az Uno-X versenyzője az U23-as időfutam Európa-bajnok dán Johan Price-Pejtersen, a norvég junior országúti bajnok Idar Andersen, a dán U23-as országúti bajnok Frederik Rodenberg és a két görögországi győzelmet jegyző norvég Erlend Blikra is. Hozzájuk csatlakozott 2021-ben a korábbi U23-s világbajnok Kristoffer Halvorsen és a 2017-es norvég bajnok Rasmus Tiller is. Ebben az évben összesen tizenhét norvég és hat dán bringás viseli az Uno-X Pro Cycling Team mezét. Hatan közülük a Tour de Hongrie-t is megpróbűlják meghódítani.

 

 

A 42. Tour de Hongrie nemzetközi kerékpárversenyre 2021. május 12. és 16. között kerül sor, az eseményen huszonkét csapat 132 kerékpárosa állhat rajthoz.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo
Sütibeállítások