fbpx

Vingegaard kezdte, Roglič folytatja? – ma startol a 77. Vuelta a España

Roglič, Roglič, Roglič – az utóbbi három kiírás győztesének a nevével van tele a kerékpáros sajtó, nem véletlenül: a szlovén versenyző súlyos sérüléséből felépülve rajthoz áll az idei spanyol országúti kerékpáros-körversenyen, és mint az utóbbi években rendre, ezúttal is fő esélyesként, címvédőként, az egyes rajtszámmal a kerékpárján hódíthatja meg Hispániát. És persze Hollandiát, ahol ma kezdetét veszi a 77. Spanyol Körverseny.

Korábbi cikkünkben már bemutattuk a Vuelta 2022-es útvonalát, igazán azonban most válik érdekessé az a 3280 kilométer, ami a versenyzőkre vár a következő három hétben. A rajthoz álló 23 csapatból (18 WorldTeam és 5 ProTeam) 22-ben 8 kerékpáros alkotja a gárdát, az egyetlen kivétel az Arkéa Samsic együttese, ahol a tramadol használat miatt a Tourról utólag kizárt kolumbiai kerékpáros, Nairo Quintana – aki saját állítása szerint nem tudott a szer használatáról, és nem is ismeri azt – tegnap visszalépett a Spanyol Körtől, ennek megfelelően pedig a csapatbemutatón sem vett részt. A tramadol egy szintetikus fájdalomcsillapító, melynek verseny közbeni használatát az UCI 2019. március 1-i rendelete tiltja. Azonban ahogy azt a szövetség közleménye is kiemeli: a szer használata nem minősül doppingvétségnek, így Quintanát nem zárják ki a versenyzésből, tehát elviekben ott lehetne a mai rajton. (Vélhetően erős fájdalmai lehetnek a Giro- és Vuelta-győztes kerékpárosnak, aki a Tourt is csak a tramadol segítségével bírta végig, és ért el rajta 6. helyezést. Most, hogy az UCI emberei még jobban monitoroznák a kolumbiait, vélhetően jobbnak látta, ha inkább rajthoz sem áll, minthogy verseny közben a szer hiánya miatt kiújuló fájdalmai feladásra késztessék.)

Quintana idén biztosan nem húzhatja magára a piros trikót – 2016 bajnoka tramadol-ügye miatt visszalépett a körversenytől

A 2022-es Vuelta-rajt, a Gran Partidas tökéletesen illik az idei háromhetesek sorába. Budapest és Koppenhága mellé harmadiknak Utrecht városa társul, a három hollandiai szakasz pedig különösen jól jöhet a Jumbo-Vismának. Az együttes Vingegaard személyében egyszer már meglepte idén a kerékpársport kedvelőit, arról nem is beszélve, hogy a közelmúltbéli versenyeken többször is kisajátították maguknak a dobogót. A csapat összetétele valamivel gyengébb, mint a Touron, hiszen kevesebb specialista áll majd a hollandok rendelkezésére, akik reálisan Roglič  piros (és zöld) trikójában bízhatnak. Az időfutamon pedig jó lesz Rohan Dennisre is figyelni, Sepp Kuss személyében pedig az egyik legjobb segítő (és hegyi menő) is jelen van a csapatban.

Csapata kapitányaként érkezett Hollandiába Miguel Ángel López. A 28 éves kolumbiai a Vuelta előversenyén, a Burgosi Körön harmadik lett, emellett a hegyi pontversenyt is megnyerte. A Girót csípőfájdalmai miatt feladni kényszerülő versenyzőnek ez lesz a hatodik Vueltája, legjobb eredményét 2018-ban érte el: akkor az összetettben harmadikként zárt. Az Astana fele a burgosi versenyről érkezik, a csapatban helyet kapott az utolsó Grand Tourjára készülő korábbi győztes, Vincenzo Nibali, Alexey Lutsenko személyében pedig szakaszgyőztest is köszönthetünk a csapatban. Yevgeniy Fedorovra az időfutamok során hárulhat fontos szerep. Az EF Rigoberto Urán vezetése mellett hozza Hugh Carty-t és a korábbi összetett-dobogós Esteban Chavest is, míg a Cofidisban a sprinter Davide Cimolai, és 2017-es hegyi pontverseny győztese, Davide Villella is. Az AG2R együttese csupa hegyi menővel érkezik a viadalra (Ben O’Connor, Bob JungelsClément Champoussin, Andrea Vendrame), akiknek ráadásul már szakaszgyőzelmei is vannak háromhetesekről, jó eséllyel idén is szereznek egyet.

A Jumbo a legnagyobb esélyes a mai időfutamon, Roglič pedig az egész Vueltán. Fotó: Jumbo-Visma Twitter

Bombasorral érkezik a Bahrain-Victorious: Mikel Landának már van szakaszgyőzelme a Vueltáról, az idei Girón második lett, és Gino Mäder mellett az idei évben üstökösként berobbanó (szakaszgyőzelem a Girón és a burgosi versenyen is) Santiago Buitrago támogatására is számíthat. A tapasztaltabb versenyzők mellé fiatalok is szerepet kaptak az ázsiai együttes sorában, jó lesz rájuk figyelni. Hasonlóan erős keretet rakott össze a Bora is: Sam Bennett vezetésével a friss Giro-győztes Jai Hindley idei második háromhetesén áll rajthoz, Sergio Higuita a Katalán Kört nyerte meg idén, Wilco Kelderman pedig segítőként fontos szerepet játszhat társai eredményeiben. A Valter Attila nélkül érkező Groupama-FDJ egyetlen támasza Thibaut Pinot: a francia közepes idényt fut, meglátjuk, mennyi maradt még benne a Vueltára.

Az Ineos csapatára nincsenek szavak. Richard Carapaz teszi teljessé a Giro dobogóját, mellette a Burgosi Kör friss győzteseként, de alapvetően segítőként érkezik Pavel Sivakov, Dylan van Baarle idén megnyerte a Párizs-Roubaix-t, és a csapat brit triójáról, a Tao Geoghegan-Ben Turner-Ethan Hayter hármasról se feledkezzünk meg. Az Intermarché csapatában nincs ott Peák Barnabás, aki a müncheni Európa-bajnokságon szerepelt ezen a héten. Szintén hiányzik a Girón történelmet író Biniam Girmay, és kicsit érthetetlen, hogy miért Jan Bakelants-ra osztották a kapitány szerepet: a 36 éves belga névrokona, Jan Hirt sokkal jobb szezont fut (szakaszgyőzelem a Girón). Domenico Pozzovivo és Rein Täärämäe hűséges segítők, az észt kerékpárosnak ráadásul szép emlékei lehetnek a tavalyi versenyről: néhány napig a piros trikót is magára húzhatta.

Az Ineos erős kerettel érkezett, mint mindig, Carapazt pedig fűti a visszavágás lehetősége a Girón elért 2. helye után. Fotó: INEOS Grenadiers Twitter

Az Israel legnagyobb neve természetesen Chris Froome: a kétszeres győztes britre azonban segítőként, mintsem kiemelt kerékpárosként számítanak. Idén ott volt a Touron, amelyet majdnem végig is tekert a mezőny legjobb eredménysorával rendelkező kerékpárosa. Kapitányként Michael Woods neve szerepel a listában, de ott van Alessandro de Marchi is, mindketten nyertek már szakaszt a Vueltán. Az időfutamok során Omer Goldsteinben van a csapat reménye. A Lottót a Girón szakaszt nyerő Thomas de Gendt vezeti fel Utrechtben.

16. (!) Vueltájára készül az idény végén visszavonuló spanyol legenda, Alejandro Valverde. 2022 óta mindössze három alkalommal hagyta ki kedvenc versenyét, melyről 12 szakaszgyőzelme mellett egyszer vihette haza a piros trikót. Idén kora ellenére is parádés szezont fut, több dobogós helyet szerzett, egy Vuelta-győzelem azonban nem valószínű. A Movistarban ott van a tavaly második Enric Mas, míg segítőként Gregor Mühlbergerben és Mathias Norsgaard-ban bízhat az egyetlen spanyol WorldTeam. A BikeExchange csapatába 6 ausztrál mellett egy-egy brit és amerikai versenyző került be. Simon Yates parádés idényt fut, a Párizs-Nizzán és a Girón szakaszt nyert (Budapesten időfutamot), ráadásul a Roglič  előtti idők utolsó piros trikósát tisztelhetjük a 30 éves versenyzőben. Lawson Craddock inkább az időfutam során szólhat bele a versenybe. Roglič  mellett a másik összetett esélyes Yates lehet.

Különleges mezzel tiszteleg Valverde előtt a Movistar csapata. Fotó: Movistar Twitter

Az idei Vuelta legnagyobb kérdése, hogy hogyan szerepel majd a Quick-Step gárdája. Julian Alaphilippe a Liégé-en elszenvedett bukása után építi újra magát, a regnáló világbajnok nagy reményekkel érkezik Spanyolországba. Csapatában nem kisebb nevek szerepelnek, mint Rémi Cavagna, vagy Fausto Masnada, meg persze Remco Evenepoel, akinek már nagyon kinéz egy jó szereplés a háromheteseken. A 22 éves belgának ez lesz az első Vueltája, idén nyert két rangos egynapost, illetve a Norvég Körről is győztesen tért haza. Belgiumban időfutam-bajnokságot nyert, szakaszgyőzelemre mindenképp esélyes. A Lengyel Kör második helyezettje, Thymen Arensman által vezetett DSM csapatában három újonc is helyet kapott, mellettük a 2014-ben zöld trikós John Degenkolbra lehet érdemes figyelni a sprinteknél.

A Trek csapatában a tapasztaltabb versenyzők mellé fiatalokat is felhoztak. Juan Pedro Lópeznek a Girón jó sokáig ragaszkodott a rózsaszín trikóhoz, a fiatal spanyolnak a hazai pálya vélhetően még nagyobb motivációt jelent majd. Mads Pedersen Tour-szakaszgyőzelme ott lesz a sprinteknél, ahogy az idei Tour de Hongrie királyszakaszán elsőként célba érő Antonio Tiberire is megéri odafigyelni. Az UAE sorát stílusosan egy spanyol, Marc Soler vezeti, és az együttes valamennyi tagjának van idénről szakaszgyőzelme. João Almeída első Vuéltáján tekerhet, a Brandon McNulty, Pascal Ackermann, Jan Polanc alkotta sor pedig bármilyen magasságokba repítheti kapitányát.

Sok ilyenre lesz szükség a fiatal belgától – Evenepoelnak van a legnagyobb esélye, hogy letaszítsa Roglicsot Spanyolország trónjáról. Fotó: Remco Evenepoel Twitter

A WorldTeamek mellett idén öt csapat kapott szabadkártyát Spanyolországba. A három hazai ProTeam (Euskaltel-Euskadi, Burgos-BH, Equipo Kern Pharma) mellett ott lesz az Alpecin-Deceuninck sora Tim Merlier-vel, míg Quintana hiányában Élie Gesbert vezeti majd az Arkéát. A legfiatalabb versenyző a 19 éves Juan Ayuso, a legidősebb pedig a már említett Valverde. Valverdén kívül még ketten (Luis León Sánchez – Bahrain, Luis Angel Maté – Euskaltel) vannak a mezőnyben, akik már több, mint tíz Vueltán vettek részt. 37-en első háromhetesükre készülnek, a mezőnyben összesen 8 olyan versenyző van, aki Grand Tour-elsőséggel rendelkezik. Korábban a Girón 3 magyar, a Touron 10 dán szerepelt, most a Vueltán 13 holland áll csatasorba, érdekes lenne, ha közülük valaki Vingegaard-hoz hasonlóan meglepetést okozna, és hazavinné a piros trikót.

A fogadóirodák az idei versenyen is toronymagasan Roglicsot favorizálják, akinek az utóbbi három évben Spanyolország egyet jelentett a győzelemmel. Nagy kérdés, hogy a sérüléséből felépülő szlovénnak hogy jön ki a lépés, megkapja-e a megfelelő támogatást csapatától, illetve, ha esetleg feladnia kényszerülne ezt a háromhetesét is, kit tud helyzetbe hozni a Jumbo. Evenepoel győzelmére is sokan számítanak, míg Hindley, Carapaz és Yates neve is megtalálható a legesélyesebb versenyzők közt. Kíváncsiak vagyunk, hogy ha Roglič  a Vueltát nem fejezi be, ki lép elő csapatából kapitánynak, vagy a fent említett versenyzők közül ki lesz az ebben az esetben, aki megtöri a szlovén egyeduralmát.

2022 vuelta szakaszok

Holland start, madridi befutó, a kettő között azonban Spanyolország bebarangolása – ez vár a Vuelta mezőnyére 2022-ben! Fotó: lavuelta.es

 

A Vuelta a España ma Utrechtben kezdődik egy 23,2 km hosszú csapat időfutammal, ahol a legesélyesebbnek a Jumbo sora ígérkezik. Az első három hollandiai szakasz után hétfőn pihenőnapot tartanak, kedden folytatódik a verseny az Ibériai-félszigeten. A befutó szeptember 11-én lesz, Madridban, és ezúttal egy sík szakasszal, nem pedig egyéni időfutammal zárul. A versenyen 4 trikóért folyik a harc: a piros mellett a pontverseny győztese zöldet, a legjobb hegyimenő pöttyöset, a legjobb fiatal versenyző pedig fehér trikót vihet haza.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo