fbpx

Sporttörténelem: Girmay az első afrikai szakaszgyőztes a Giro történetében!

Biniam Girmay (Intermarché) győzelme megadta a Giro d’Italia 10. szakaszának különleges körítését. A fiatal eritreai kerékpáros a célegyenesben lesprintelte legnagyobb ellenfelét, Mathieu van der Poelt (Alpecin-Fenix), történelmi sikert szerezve ezzel magának, hazájának és csapatának is. Honfitársaink közül Valter Attila (Groupama-FDJ) a 75., Fetter Erik (Eolo-Kometa) a 106., míg Peák Barnabás (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux) a 127. helyen végzett. Összetettben Juan Pedro López (Trek-Segafredo) továbbra is őrzi rózsaszín mezét.

Kedden egy pihenőnapot követően a Pescara és Jesi közötti, dombos-sík szakasz várt a mezőnyre két gyorsasági részhajrával és három kategorizált emelkedővel, melyek rendre 4-es besorolást kaptak. A 195 km első fele tehát lazább, a második már combosabb volt, tekintve, hogy a néhány csapat valószínűsíthetően meghúzza majd a végét. A mai nap először tértek át a versenyzők az Appennini-félsziget keleti partvidékére, hogy Abruzzo legnépesebb városából startoljanak. A szakasz elején folyamatosak voltak a szökési próbálkozások, végül a következő triónak sikerült előnyt szereznie a főmezőnnyel szemben: Alessandro De Marchihoz (Israel-Premier Tech) a Magyarországról is jól ismert Mattia Bais (Drone Hopper-Androni Giocattoli) csatlakozott, harmadikként Lawrence Naesen (AG2R Citroën) váltotta meg jegyét a csoportba, amely előnye szépen nőtt, 20 km-rel odébb már 4 perc környékén járt. A szökevények előnye 6 és fél perc környékén tetőzött 150-el a vége előtt, majd az Intermarché, a Lotto és az Alpecin által vezetett főmezőny elkezdett ebből faragni.

A három szökevény – 170 km-t engedett nekik a mezőny. Fotó: Tim de Waele

A későbbiekben érdemi események nélkül csorogtak tovább a versenyzők, a peloton egyre közelebb ért s szökevényekhez, akik addig is szépen gyűjtögették a pontokat és az időjóváírásokat egyaránt. A két nagy sprinter, Mark Cavendish (Quick-Step Alpha Vinyl) és Caleb Ewan (Lotto-Soudal) 75-el a vége előtt leszakadni látszott, nem ízlett nekik az emelkedős terep. Eközben van der Poel és Richard Carapaz (Ineos Grenadiers) is leszakadt a pelotonról, előbbinek mechanikai problémái akadtak. Végül mindkét versenyző felért a főmezőnyre, amelyet továbbra is az Intermarché embere, Rein Taaramäe vezetett. Filottranóban volt a nap második részhajrára, ahol a versenyzők áthaladtak a város középkori kapuján, amelyen a helyiek hatalmas molinóval tisztelegtek Michele Scarponi emléke előtt. A legendás kerékpáros a város szülötte volt, 2011-ben megnyerte az Olasz Körversenyt, majd hat évvel később itt, az otthona közelében elgázolta egy teherautó, melynek következtében a 37 éves versenyző életét vesztette. Scarponi az Astana alkalmazásában állt a baleset bekövetkeztekor, így a kazah csapat versenyzői ma különleges kulaccsal készültek a szakaszra. A kulacson Frankie, a papagáj képe látható, aki hű társa volt Scarponinak az edzések közben. Frankie ma is jó egészségnek örvend, Filottranóban az elhaladó mezőnyt is megtekintette kalitkájából.

Ezekkel a kulacsokkal tisztelgett az Astana Scarponi emléke előtt. Fotó: ES Bringa Facebook

Frankie-t az egész világ megcsodálhatta a képernyőkön keresztül – úgy látszik, a papagáj azóta sem szakadt el a sporttól…

A szökevények előnye tovább csökkent, miközben elöl De Marchi próbálkozott még egy támadással, ledobva magáról társait. 20 km-rel a vége előtt őt is megfogták, a mezőny újra együtt volt. Következhetett az utolsó kilométerek hullámvasútja. A legjobban talán az Intermarché állt, akinek több embere is maradt elöl, de az Ineos sem panaszkodhatott a helyzetet illetően. Előbb Simon Yates (BikeExchange-Jayco) támadott, de kísérlete gyorsan elhalt, majd van der Poel próbálkozott elmenéssel, de nem járt sikerrel. Az utolsó kilométereken még Richard Carapaz húzta meg a tempót, társai azonban rátették a kereket, így az ecuadorinak nem volt esélye hazaérni.

Következett a célegyenes: az Intermarchéból Dominico Pozzovivo vezette fel a sort, van der Poel okosan mögötte helyezkedett, Girmay pedig még okosabban a hollandra tette kerekét. Mint később kiderült, sikerrel: az eritreai bringás lesprintelte van der Poelt, aki az utolsó néhány méteren már el is engedte a szakaszt, így célfotóra sem volt szükség. Biniam Girmay minden szempontból bekerül majd a históriás könyvekbe: 22 életévével a hatodik legfiatalabb etapgyőztes a Girón, emellett pedig az első eritreai, az első afrikai, és az első színes bőrű kerekes, aki a háromhetesek történelmében szakaszt tud nyerni! Nagy szó ez az országnak, nagy szó magának a fekete kontinensek, ahol a kerékpározás rohamtempóban fejlődik, nem véletlenül rendezik Ruandában a világbajnokságot három év múlva… Girmay harmadik sikerét szerezte idén, korábban a Gent-Wewelgem is az ő győzelmével végződött. És valljuk be őszintén: nagyon érett már számára a siker, a visegrádi befutón is csak centikkel maradt el van der Poel mögött. Most fordult a kocka, és Peák Barna csapattársa élete első Giróját egy etapgyőzelemmel tette még emlékezetesebbé. Második helyre van der Poel, harmadiknak pedig Vincenzo Albanese (Eolo-Kometa) jött be. A pódiumon az eritreai bringás annyira megünnepelte győzelmét, hogy a pezsgősüveg dugójával kilőtte a bal szemét, így kórházba kellett szállítani… Girmay nemcsak a sprintben, de az ünneplésben is lemásolta van der Poel első nap mutatott teljesítményét.

Bini Girmay megcsinálta – sporttörténelem a szemünk előtt. Fotó: Roberto Bettini

Honfitársaink közül Valter Ati egy percet kapva a 75, lett, míg Fetter Erik a 106., Peák Barna pedig a 127. helyen végzett. A három “magyaros” csapatból ma kettő is embert adott a dobogóra, a belga World Team számára pedig leírhatatlan siker a szakaszgyőzelem. Juan Pedro López azonos idővel jött meg, így holnap is ő lesz rózsaszínben, illetve a fehér trikó is őt illeti meg. A pontversenyben Arnaud Démare (Groupama-FDJ), a hegyeken Diego Rosa (Eolo-Kometa) vezet továbbra is. Holnap a Santarcangelo di Romagna és Reggio Emilia közötti 203 km következik, amely a második leghosszabb szakasza lesz a 105. Corsa Rosának.

Fetter Erik a mai szakaszon 3. helyen célba érő csapattársát, Vincenzo Albanesétt egész nap kulacsokkal segítette. Igazi csapatmunka az Eolo-Kometa mai sikere! „Ma a fő célunk az volt, hogy Vincenzo Albanese a lehető legjobb eredményt érje el. Ha erős lett volna a szökés, akkor abban neki is ott kellett volna lennie. De végül egy gyengének mondható szökés ment el, így picit megnyugodhattunk, és készülhettünk vele a verseny végére” – osztotta meg Fetter Erik csapata mai feladatát és taktikáját. „Mindannyian érte dolgoztunk, én például a folyamatos kulacshordással segítettem. Nagyon meleg volt ma, így végig biztosítani kellett neki a folyadékpótlást. Örülök, hogy benne lehettem a sikerben, hiszen Albanese végül 3. lett, tehát jó napot zártunk” – tette hozzá Fetter.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo