fbpx

Most kezdődik az igazi verseny a Vueltán – Mi történt az első 5 szakaszon?

Az idei Vuelta elején a sprinterek kapták a főszerepet, bár már az első szakaszon Primoz Roglic bejelentkezett a piros trikóért, de két nappal később leadta azt és nagyobb különbség nem alakult ki az összetett menők között. Fabio Jakobsen a tavalyi súlyos balesete után megszerezte első worldtour szakaszgyőzelmét.

A 2021-es spanyol körverseny egy rövid időfutammal kezdődött, ahol kisebb meglepetésre Primoz Roglic mindenkit megvert és fel is vette az összetett elsőnek járó piros trikót. A rövid szakasznak köszönhetően nagy előnyt nem szerzett a többi összetett menővel szemben, de abban a trikóban folytathatta a verseny, amiben előző évben befejezte. Az persze jó kérdés volt, hogy érdemes volt-e neki megnyerni a szakaszt, hiszen innentől az ő és a Jumbo-Visma vállát nyomta a piros trikó terhe, ami hosszútávon nem kifizetődő, de számítani lehetett arra, hogy a 3. szakaszon véletlenül egy szökevény leveszi a szlovénról a pirosat.

A 2. szakaszon sprint döntött az első helyről, ahol az Alpecin-Fenix sprintere Jasper Philipsen volt a leggyorsabb Fabio Jakobsen és Michael Matthews előtt. Hihetetlen, hogy a csak pro-kontinentális besorolású csapat milyen eredményeket ér el Mathieu van der Poel nélkül is, gyakorlatilag felveszik a versenyt a worldtour csapatokkal, sőt sprintben a legjobbak közé tartoznak.

A 3. szakaszon elérkezett az első hegyi befutó, bár a szakasz inkább síknak volt nevezhető, de egy első kategóriás heggyel végződött az etap. Egy pillanatig nem volt kérdés, hogy a sprintereket és azoknak a csapatait nem fogja érdekelni ez a szakasz és ha úgy alakul akkor lehet Roglic is megszabadul a pirostól egy időre, így várható volt, hogy egy szökés el fog menni, ami sikeresen hazaérhet. És pont így történt, egy nagyobb csoportot engedett el a Jumbo-Visma által vezetett főmezőny, akik elég nagy előnyre tudtak szert tenni, viszont benne volt, hogy utolérik őket az utolsó hegyen ha az összetett menők összecsapnak és a szökevények elfáradnak a végére. Érezhető volt, hogy Roglic csapata nem ad mindent bele az üldözésbe (érdemes hozzátenni, hogy ezt nem ismerték el a verseny után interjúkban) és kb annyit mennek, hogy egy erős szökevény akár levehesse Roglicról a pirosat. Végül így is történt, Reim Taaramae nagyot ment a hegyen és megnyerte a szakaszt és az összetettben is átvette a vezetést, de csak fél perccel került Roglic elé.
Ezen a szakaszon az izgalmak sem maradtak el, az összetett menők csatáztak egy kicsit az utolsó hegyen és kiderült, hogy kikkel lehet számolni a hegyekben. Az Ineosból Carapaz nem mutatott jó formát, a friss olimpiai bajnok valószínűleg idén Vueltát nem fog nyerni, viszont Yates és Bernal a legelejével érkeztek meg. Roglic, Lopez, Mas és Landa is egyértelműen az esélyesek közé tartozott a szakasz után.

A 4. szakaszon ismét a sprinterek versenyeztek a győzelemért, ahol ezúttal Fabio Jakobsen tudott nyerni, ami az első worldtour győzelme volt a tavalyi súlyos balesete után. Jakobsen arca már soha nem lesz olyan mint a balesete előtt, de a formája úgy néz ki, hogy újra visszatér. Kb az egész kerékpáros világ örült a holland sikerének, még Demare és Cort is biztosan a szíve legmélyén nem bánta, hogy megelőzte őket a végén a Deceuninck – Quick Step versenyzője.

Az 5. szakasz újra a sprintereké volt, de nem feltétlenül erről lesz emlékezetes, Taaramae számára biztosan nem, aki egy 3 km-en kívüli, de cél előtti bukás miatt vesztette el az összetett első helyét. Az észt kerékpáros a tömegbukás miatt nem tudott továbbmenni és több, mint 2 perc hátrányt szerzett ezen a szakaszon. A nagyobb nevek közül szinte mindenki megúszta időveszteség nélkül ezt a bukást, egyedül Romain Bardet és Mikel Nieve gyűjtött be óriási hátrányt.
A sprint ismét Philipsen és Jakobsen csatáját hozta és az előbbi volt a gyorsabb, nagyon úgy néz ki, hogy ők a legjobb sprinterek ezen a Vueltán.

A folytatásban mire lehet számítani? A 6. szakasz egy rövid hegyi befutóval végződik, ahol nem a sprinterek fognak nyerni, ezért biztos lesznek szökevények és kisebb csata az összetett menők között. Aztán a 7. szakasz már hegyekben fog bővelkedni, ahol lesz miért izgulnunk. A szombati gyógyetap után pedig vasárnap elég kemény hegyek várnak a mezőnyre.

Hozzászólások

Címkék:

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo