fbpx

Újra hazaért a szökés, De Gendté a szakasz, Fetter 15. Nápolyban!

Thomas De Gendt (Lotto-Soudal) győzelmével zárult a Giro d’Italia 8. szakasza, miután a belga kerekes lesprintelte vetélytársait a nápolyi befutóban. Legjobb magyarként ezúttal Fetter Erik (Eolo-Kometa) teljesített, aki a 15. helyen végzett, megelőzve több nagy nevet is a mezőnyből. Valter Attila (Groupama-FDJ) a 48., Peák Barnabás (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux) pedig a 139. pozícióban zárt. A rózsaszín trikót Juan Pedro López (Trek-Segafredo) magabiztosan őrzi.

Szombaton egy igazi hullámvasút várt a mezőnyre: a Nápolyból Nápolyba visszaérkező szakasz 154 km alatt két gyorsasági részhajrát, és egy negyedik kategóriás emelkedőt tartalmazott. Mivel a szakasz profilja merőben hasonlított a visegrádihoz, ezért a Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix) – Biniam Girmay (Intermarché) – Pello Bilbao (Bahrain-Victorious) triót várták sokan az élre. Igaz, Visegrádon emelkedővel zárult a szakasz, míg itt az utolsó kilométereket síkon tették meg a versenyzők, így a nagy sprinterek – mint Mark Cavendish (Quick-Step Alpha Vinyl) vagy Caleb Ewan(Lotto-Soudal) – előnyt élveztek volna abban az esetben, ha sikerül a mezőny elejével megérkezniük. Az időjárásra ma sem lehetett panasz, Olaszország harmadik legnagyobb városa méltó helye volt a Giro 8. szakaszának.

Az éles rajt után van der Poel egyből leugrott a mezőnyről, majd 20 kerekes kíséretében összeállt a nap szökése: Guillaume Martin (Cofidis), Diego Ulissi (UAE Emirates), Thomas De Gendt, Sylvain Moniquet, Harm Vanhoucke (mindhárom Lotto-Soudal),  Harold Tejada, Fabio Felline (mindkettő Astana-Qazaqstan), Davide Gabburo (Bardiani CSF Faizané), Jorge Arcas (Movistar), Mattias Skjelmose Jensen (Trek-Segafredo), Edoardo Zardini, Simone Ravanell (mindkettő Drone Hopper-Androni Giocattoli), Andrea Vendrame, Lilian Calmejane (mindkettő AG2R-Citroen), Wout Poels, Jasha Sütterlin (mindkettő Bahrain-Victorious), Samuele Rivi, Mirco Maestri (mindkettő Eolo-Kometa), Mauro Schmid (Quick-Step Alpha Vinyl) és Biniam Girmay alkotta a csoportot. Előnyük 100 km-rel a vége előtt kétpercnyire nőtt, míg a pelotonban a Bahrain és a Trek dolgozott, utóbbi a soraiban tekerő rózsaszín trikóst próbálta minél kevesebb hátránnyal az összetett élén tartani.

Zsinórban második nap érnek haza a szökevények – ezúttal egy népesebb csapat lógott meg. Fotó: Tim de Waele

A szökevények lassan elérték a Monte di Procidát, az egyetlen kategorizált emelkedőt, amelynek negyedik megmászására osztottak csak pontokat. A hegy megmászása után tovább nőtt a rés az elmenők és a peloton között (közel 3 percre), majd 45 km-rel a vége előtt van der Poel indított, s bizony nem mindenki tudta tartani a hollanddal a tempót, így az élen lévők két csoportra szakadtak. Van der Poel csoportja is rövidesen kettészakadt, az alábbi öt kerékpáros kovácsolt magának még nagyobb előnyt a többiekkel szemben: Gabburo, Jorge Arcas, De Gendt, Ravanelli és Vanhoucke. Előnyük 22 másodperc volt, de a hegyi hajrá után már 40-et mutatott az óra. Itt már látszott, hogy a mezőny lazán vette a szökést, és bizony – ha nem is mindenki, de az erősebbek biztosan – haza fognak érni. 10 km-rel a vége előtt a peloton már négyperces hátrányban volt, míg az üldözőcsoport, van der Poellal az élen – Martin, Pouls, Scmid és Girmay társaságában – próbálta megközelíteni De Gendtéket. Az élről Ravanelli esett ki, majd a 3 km-es kapunál van der Poel és Girmay kettőse indított, hogy felzárkózzon a vezető négyesre. 8 másodpercnyire is megközelítették őket, de mivel elöl Vanhoucke hatalmas tempót diktált, a táv pedig vészesen fogyóban volt, így már nem volt esélyük felérni rájuk. Végül a két Lottós csapatmunkájának köszönhetően De Gendt mindenkit maga mögé utasított a sprintben, másodiknak Davide Gabburo, harmadiknak Jorge Arcas futott be, míg Girmay az 5., van der Poel  a 7. helyet szerezte meg. A belga versenyzőnek ez volt a második szakaszgyőzelme a Girón karrierje során (pontosan 10 évvel ezelőtt már nyert egyet), de hozott már el etapot a Tourról és a Vueltáról is. Ahogy arra számítani lehetett, van der Poel és Girmay egyaránt ott volt a tűz közelében, kisebb meglepetésre azonban még csak a dobogót sem sikerült megszerezniük. A korábbi napok lassabb tempója után ma megint jól pörgették a pedált a versenyzők: a győztes idő 3 és fél óra lett, ami 43-as átlagot jelent a távon.

Thomas De Gendt idei első szakaszgyőzelmével a Lottót is előtérbe helyezte. Fotó: Michael Steele

Honfitársaink közül büszkék lehetünk Fetter Erikre, aki annak ellenére lett csapata legjobbja, hogy korábban két társa is szökésbe került, ők azonban annyira elfogytak, hogy a főmezőny végül bekebelezte mindkettőjüket. Az Eolo magyarja 3 és fél percet kapva a 15. lett, ami azt jelenti, hogy honfitársainknak két egymást követő szakaszon is sikerült a legjobb 20-ban zárniuk! Valter Ati a mezőnnyel jött meg a 48. helyen, míg Peák Barna 13 és fél perc hátránnyal a 139. érkezett be. Összetettben nincs változás, lévén, hogy a mai szökevények közül senki sem volt igazán veszélyes Lópezre, aki a rózsaszín mellett a fehér trikót is magabiztosan őrzi. S mivel ma komolyabb hegyek sem voltak, a maglia azzura Koen Bouwman (Jumbo-Visma), a maglia ciclamino pedig Arnaud Démare (Groepama-FDJ) vállain pihen. Holnap az egész Giro egyik legjobban várt szakasza következik, ahol szinte készpénznek vehető, hogy változik majd az összetett állása, hacsak Juan Pedro López nem produkál valami hasonlót, mint az Etnán. A kiindulópont Iserna, a vulkán helyét pedig a Blockhaus veszi át, a táv közel 200 km lesz. Izgalmas napnak nézünk elébe!

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo