fbpx

A 77. utazás – Bemutatták a 2022-es Vuelta szakaszait

Csapat-időfutammal startol a jövő évi spanyol körverseny, amelynek útvonalát ma hivatalosan is bejelentették a madridi Palacio Municipal-ban rendezett ünnepség keretein belül. Ezzel az időben legkésőbbi Grand Tour szakaszai is ismertté váltak a kerékpárrajongók számára, akik izgalmas versenyekre számíthatnak a három hét alatt.

Nem fukarkodtak a hegyek tekintetében a spanyol szervezők. Összesen 8 (!) hegyi befutó lesz, ami még gombócból is sok, hát még többszáz kilométer letekerése után. A nyolc hegyi befutó egy második, hat első, és egy kategorizált emelkedővel végződő szakaszt jelent a kerekesek számára. Ezeket a szakaszokat ráadásul nem a verseny végére hagyták, hanem – ellensúlyozva a holland kitérőt – már az első hetekre is jut bőven belőlük bőven. A tavalyitól eltérő módon idén nem foglalják keretbe az időfutamok a körversenyt, ráadásul az egyik egyéni etapot (ITT) felváltja a csapat-időfutam (TTT). Nézzük, mi vár ránk 2022-ben!

Holland start, madridi befutó, a kettő között azonban Spanyolország bebarangolása – ez vár a Vuelta mezőnyére 2022-ben!

Az már korábban eldőlt, hogy a verseny első három szakaszát Hollandiában rendezik: Utrecht ad otthont a startnak, majd az első – sőt, a második – szakasz végpontja is a holland város lesz. Az nem nagy meglepetés, hogy az első három szakaszon a sprintereknek áll majd a zászló: Hollandia egész területe alföld. A harmadik szakasz Bredaból indul, majd a belga határ érintésével ugyanoda tér is vissza. Ezután a versenyzők repülőre szállnak, és – egy pihenőnap után – Spanyolország északi részéről, Baszkföld fővárosából indulnak útnak. Ezzel kezdeti veszi az igazi verseny, legalábbis ami a lényegi kérdések sorsát illeti. Vitoria-Gasteiz lesz a negyedik, és az első keményebb etap kiinduló pontja: két kategorizált emelkedő vár a mezőnyre. Az ötödik szakaszon (Irun-Bilbao) már 5 kategorizált emelkedőt kapnak a nyakukba a kerekesek. A hatodik szakaszra kell az első héten leginkább figyelni, az összetett esélyeseknek ugyanis itt lesz az első nagy esélye dobbantani: a versenyzők Bilbaóból vágnak neki a 180 km-es hullámvasútnak. A szakasz a Pico Jano 1127 méteres csúcsával válik teljessé, de ez még nem minden: emellett még egy első, illetve egy második kategóriás hegy is a versenyzők útját állja. Kemény, izgalmakban bővelkedő szakaszra számíthatunk, azonban várhatóan a versenyzők frissessége miatt ez még nem szórja meg annyira a mezőnyt. Az első hét Cistierna városában ér véget egy 190 km-es szakasz után, amely egy első kategóriás hegyet tartalmaz.

A második hét is bőven tartogat izgalmakat: kezdésnek jön a 8. és 9. szakasz, amely összesen 330 km, ami nem is lenne sok két nap alatt, ha nem tartalmazna 10 kategorizált hegyet! Mindkét szakasz egy-egy első kategóriás emelkedőben végződik, így erre igazán várhatnak a hegyi menők. A két keményebb etap után jön egy szünnap, majd a 10. szakaszon egy időfutam (amely így nem foglalja keretbe a versenyt, mint tavaly) vár a versenyzőkre. A 11-14. szakaszokon váltakozva jön egy sík, és egy hegyi etap, így a versenyzőknek lesz ideje regenerálódni. Érdemes kiemelni a 12. szakaszt, amely közel 200 km megtétele után a Penas Blancas első kategóriás hegycsúcsával végződik – igaz, az emelkedő lábáig egy komolyabb szintet kell teljesíteni a kerekeseknek. A 14. szakasz annyiban különbözik a 12-től, hogy fokozatosan másznak fel a versenyzők a La Pandera-ra, amely meghódítása előtt még egy második kategóriás hegyért is versenyeznek majd.

A harmadik hét egy hegyi etappal nyit, de nem is akármilyennel: Martosból indulva előbb egy első kategóriás emelkedőt (Alto del Purche) kell leküzdeni, majd következik a királyhegy: a versenyzők a Sierra Nevada 2510 méteres csúcsával találják magukat szemben. Közel 150 km után ez nem lesz piskóta, ha valamelyik szakasz, akkor ez biztosan megszórja majd a még versenyben lévő bringásokat. Ezután kell is egy lazább, sík szakasz a 16. napon, hogy aztán visszatérjünk a hegyekbe: a 17. és 18. szakasz egyaránt hegyi befutóval végződik- utóbbi ráadásul az Alto del Piornal csúcsán végződik, amely a maga 1160 méterével szintén első kategóriába sorolandó. A 19. szakasz hasonló mint az első és a harmadik: Talavera de la Reina-ból ugyanoda jut vissza, miután kétszer is megtette ugyanazt a kört: megmászta a második kategóriás Puerto del Piélagót. A 20. szakasz során a szervezők még egyszer próbára teszik a kerékpárosok állóképességét, bár aki idáig bírta, az jó eséllyel be is fejezi a versenyt: 5 kategorizált hegy, 175 km, és egy kvázi hegyi befutó vár a mezőnyre. A Puerto de Navacerrada (1860 méter) másodszori megmászása után még van néhány kilométer, így akár sprintbefutó is elképzelhető, bár erre nagyon kevés esély van. (Ezzel együtt egyébként 9 hegyi finis van, amelyből 7 első kategóriás.) A verseny zárásaként egy 100 km-es sík szakasz vár a mezőnyre, amelyet jövőre is Madridban köszönthetnek a szervezők és rajongók.

Összesen 3280 km vár majd a mezőnyre, amely tehát Hollandiából indul, majd előbb Baszkföldet, aztán Spanyolország déli-délkeleti és nyugati régióit hódítja meg. 7 hegyi, 4 dombos, 6 sík szakasz és 2 időfutam mellett még kettő olyan etap vár a versenyzőkre, amely jelentős része ugyan sík, azonban hegyi befutóval végződik, így egész biztos megizzasztja majd a résztvevőket. A csapatok száma várhatóan 22-24 körül lesz, annak függvényében, hogy hány együttes kap szabadkártyát, illetve World Tour-licenszet a jövő évre. A 2022-es lesz a spanyol körverseny 77. felvonása. Az összes Grand Tour közül ezt indították el a legkésőbb, így ennek köszönhető, hogy míg két nagytestvére, a Giro és a Tour már 100 felett jár, addig a Vuelta még csak a 80-hoz közelít. A háromhetesek kapcsán érdekesség, hogy idén első ízben indul mindhárom verseny más országból. Mint ismert, a franciák Koppenhágában, az olaszok Budapesten, a spanyolok pedig Utrecht városában tervezik elindítani a sportág legnívósabb megmérettetéseit. A Vuelta a Espana 2022. augusztus 19-e és szeptember 11-e között kerül megrendezésre. A legutóbbi kiírást Primoz Roglic (Jumbo-Visma) nyerte, aki sikerével megvédte a 2020-ban szerzett elsőségét.

A 2022-es Vuelta szakaszai:

 

2022 vuelta szakaszok

1. szakasz

2022 vuelta szakaszok

2. szakasz

2022 vuelta szakaszok

3. szakasz

2022 vuelta szakaszok

4. szakasz

2022 vuelta szakaszok

5. szakasz

2022 vuelta szakaszok

6. szakasz

2022 vuelta szakaszok

7. szakasz

2022 vuelta szakaszok

8. szakasz

2022 vuelta szakaszok

9. szakasz

2022 vuelta szakaszok

10. szakasz

2022 vuelta szakaszok

11. szakasz

2022 vuelta szakaszok

12. szakasz

2022 vuelta szakaszok

13. szakasz

2022 vuelta szakaszok

14. szakasz

2022 vuelta szakaszok

15. szakasz

2022 vuelta szakaszok

16. szakasz

2022 vuelta szakaszok

17. szakasz

2022 vuelta szakaszok

18. szakasz

2022 vuelta szakaszok

19. szakasz

2022 vuelta szakaszok

20. szakasz

2022 vuelta szakaszok

21. szakasz

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo