fbpx

Tour de Hongrie: Jön a belga topcsapat! – Lotto-Soudal

A legendás WorldTeam, a Lotto Soudal első alkalommal nevezett be a Tour de Hongrie küzdelmeire, a 2022-es viadal csapatait bemutató sorozatunkban a belga topcsapattal ismerkedhetünk meg.


Fotó: Lotto Soudal

A Lotto Soudal lassan négy évtizede állandó résztvevője a kerékpáros világ legrangosabb országúti viadalainak. 1985-ben a belga szerencsejáték vállalat alapította meg Lotto néven, 2015 óta a ragasztók és tömítőanyagok specialistájának számító Soudal nevét is viseli az együttes. Az évtizedek során megannyi nagy siker fűződik a belga klub bringásainak nevéhez, az ausztrál Cadel Evans 2009-ben világbajnoki címet szerzett, több tucatnyi Tour de France-, Giro d’Italia- és Vuelta a Espana-szakaszgyőzelem mellett elsősorban a legnevesebb egynaposokon remekeltek a csapat tagjai: a „Monumentek” (ilyen például a Milánó–San Remo vagy a Párizs–Roubaix) és a „Klasszikusok” (mint az Amstel Gold Race vagy a Clásica de San Sebastián) során huszonöt alkalommal szerezték meg az első helyet.

A 2022-es keret legnagyobb csillaga a belga Philippe Gilbert: a harminckilenc esztendős nagymenő 2012-ben megnyerte az országúti világbajnokságot, hét szakaszt nyert a Vuelta a Espanán, négyszer ünnepelhetett az Amstel Gold Race és kétszer a Giro di Lombardia után, de nyert Liege–Bastogne–Liege-t és Párizs–Roubaix-t is. A 2022-es szezon lesz számára a jutalomjáték, az év végén visszavonul a versenyzéstől.

Nagyágyú a belga Tim Wellens is, aki remek összetett menő, hat körverseny-győzelmet is jegyez – ezek közül négy (kétszer az Eneco Tour, egyszer-egyszer a Lengyel Körverseny és a Tour of Guangxi) WorldTour-esemény volt – de van már két-két etapsikere a Giróról és a Vueltáról is. Ugyancsak világhírű az ausztrál sprinter, Caleb Ewan is, aki öt-öt Tour- és Giro-szakaszgyőzelem mellett egyet jegyez a Vueltáról is. Remek hegyi menő a belga Thomas De Gendt, aki négy etapsikert jegyez a Grand Tourokról, 2018-ban pedig ő lett a hegyek királya a Spanyol Körversenyen. 2022-re visszatér a Lotto Soudalhoz a belgák remek időfutammenője, a kétszeres Európa-bajnok Victor Campenaerts, aki 2019 áprilisa óta tartja az egyórás kerékpározás hivatalos világrekordját (55.089 kilométer).

Van ismerős is a csapatban, a lengyel Kamil Malecki 2018-ban – még a CCC Sprandi Polkowice ProTeam színeiben – az olasz Manuel Belletti mögött második helyezést ért el a Tour de Hongrie összetett versenyében, három etapon is harmadik helyen futott be, a pontversenyben pedig a negyedik helyen zárt. Malecki 2020-ban is járt nálunk, ám akkor egy bukás miatt már a második etapon kénytelen volt feladni a küzdelmet. Nem Malecki az egyetlen, aki járt már a Magyar Körversenyen, az ausztrál Harry Sweeny az EvoPro Racing, színeiben 2019-ben, a német Rüdiger Selig pedig a Bora-hansgrohe versenyzőjeként 2021-ben teljesítette a Tour de Hongrie távjait.

A belga Lotto Soudal 2022-es meze csak minimálisan tér el a legutóbbi szezonban használttól, de az igazán különleges, hogy kétféle is készül belőle: a különféle viadalokon nem ugyanazt használja majd a csapat, az egyiken a Lotto, a másikon a Soudal szerepel majd a kiemelt helyen. A mezeket az ausztrál sprinter Caleb Ewan és a belga újonc Arnaud De Lie mutatta be.

A 43. Tour de Hongrie versenyére 2022-ben május 11. és 15. között kerül sor, várhatóan huszonnégy csapat részvételével.

A 2022-es Tour de Hongrie csapatai

Movistar Team (spanyol, WorldTeam)
Israel Start-Up Nation (izraeli, WorldTeam)
Team Jumbo-Visma (holland, WorldTeam)
Lotto Soudal (belga, WorldTeam)Drone Hopper-Androni Giocattoli (olasz, ProTeam)
Uno-X Pro Cycling Team (norvég, ProTeam)
Team Novo Nordisk (amerikai, ProTeam)

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo