fbpx

Tour de Hongrie: Ismét rajtnál a norvég ProTeam – Uno-X Pro Cycling Team

A 2022-es Tour de Hongrie indulóit bemutató sorozatunkban negyedikként a norvég bejegyzésű ProTeam érkezését jelenthetjük be: az Uno-X Pro Cycling Team sorozatban harmadszor indul a Magyar Körversenyen!Az Uno-X Pro Cycling Team 2019-ben lépett a Pro Team-besorolású csapatok közé, ezzel Norvégia első ilyen magas szinten szereplő együttese lett. Az északi együttes tavaly már másodszor állt rajthoz a Tour de Hongrie versenyén, s a narancs-piros mezesek meglehetősen peches versenyt zártak. A nyitó szalaszon a dán Niklas Larsen és a norvég Erlend Blikra is az első tízben volt a sprinten, a harmadik etapon a korábbi U23-s világbajnok Kristoffer Halvorsen is Top10-es eredményt hozott, a csapatversenyben pedig harmadik helyen állt a norvég együttes, ám egy koronavírus-teszt pozitív eredményt hozott, s az egész sornak fel kellett adnia a küzdelmet. Az Uno-X Pro Cycling Team jövőre visszatér – sokkal jobb élményekért!

Igen gazdag a norvég országúti kerékpársport, a múlt és a jelen nagyjai közül elég csupán néhányat említeni: a világbajnok, tízszeres Tour de France- és háromszoros Vuelta a Espana-szakaszgyőztes Thor Hushovd, a hatszoros Giro d’Italia-szakaszgyőztes Knut Knudsen, az U23-as világbajnok, Giro- és Tour-etapgyőztes Kurt-Asle Arvesen, a háromszoros Tour-szakaszgyőztes Edvald Boasson Hagen, a Milánó–San Remo-bajnok, háromszoros Tour-etapgyőztes Alexander Kristoff vagy éppen a fiatalon a Tour de Hongrie versenyén is megforduló GP Montreal-első Lars Petter Nordhaug nagy tiszteletet vívott ki az északiaknak.

2017-ben az Uno-X, a Ringeriks Cycling Club és a Lillehammer Cycling Club fúziójából létrejött együttes kifejezetten a tehetséges norvég (és skandináv) kerékpárosok gyűjtőhelye lett. Akkor tizenegy norvég reménység kapott helyet a csapatban, egy évvel később már tizenkilenc fős volt az Uno-X különítménye, amely három győzelmet jegyzett. 2019-ben hasonló lészám mellett öt UCI-siker szerepelt a dicsőséglistán. Mindeközben az Uno-X máris „feladott” két tehetséget a World Tour-mezőnybe: Tobias Foss a Jumbo-Visma mezét viseli, az U23-as Békeverseny-győztes Andreas Leknessund pedig 2021-ben már a Sunweb menője volt.

2020 volt az áttörés esztendeje a klub életében, immár Pro Teamként, hat dán tehetséggel megerősítve kezdte a szezont, méghozzá két görögországi diadallal, mindennek – átmenetileg – a koronavírus-járvány vetett véget. A norvég együttes a csonka szezonban is eljutott tizennégy győzelemig, a legszebb eredményeket pedig a korábban a Groupama-FDJ World Tour-sorában négy szezont lehúzó norvég Daniel Hoelgaard érte el, aki második lett a Luxemburgi Körön és harmadik a Cseh Körversenyen.

A mögöttünk hagyott esztendő tizenkét profi győzelmet hozott az Uno-X Pro Cycling Team számára, de ami komolyabb eredmény: a ProTeam ezúttal négy bringást adott „feljebb”, a Cro Race összetett másodikja, a norvég Markus Hoelgaard (Trek-Segafredo), az U23-as Európa-bajnok norvég Jonas Iversby Hvideberg (Team DSM), az U23-as időfutam Európa-bajnok dán Johan Price-Pejtersen (Bahrain-Victorious) és a dán U23-as országúti bajnok Frederik Rodenberg (Team DSM) is WorldTeamhez igazolt. A csapat létszáma is évről évre emelkedik, 2022-ben összesen huszonegy norvég és nyolc dán bringás viseli az Uno-X Pro Cycling Team mezét. Hatan közülük a Tour de Hongrie-t is megpróbálják meghódítani.
A 43. Tour de Hongrie versenyére 2022-ben május 11. és 15. között kerül sor, várhatóan huszonnégy csapat részvételével.

A 2022-es Tour de Hongrie csapatai

Movistar Team (spanyol, WorldTeam)
Israel Start-Up Nation (izraeli, WorldTeam)

Drone Hopper-Androni Giocattoli (olasz, ProTeam)
Uno-X Pro Cycling Team (norvég, ProTeam)

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo