fbpx

woom bikes: Gyerekkerékpárok 20″-tól 26″-ig

A woom gyerekkerékpár kínálata gyakorlatilag az egész gyerekkort lefedi, az előző cikkünkben a futóbringáktól a 16″-os modellig néztük meg a gyerekbringákat, most pedig már a váltóval felszerelt nagyobb bicikliket fogjuk bemutatni, a 20″-os, a 24″-os és a 26″-os gyerekkerékpárokat, és a woom legújabb kategóriájának, a woom NOW-nak a modelljeit, melyek csomagszállításra alkalmas, valódi urban bringák gyerekek számára.

A gyerekek folyamatosan nőnek, ezért időről időre cserélni kell a kerékpárjukat, viszont mindig olyat érdemes venni nekik, amit örömmel tudnak majd használni és a koruknak megfelelő technikai paraméterekkel rendelkezik – például fékek, hajtás, váltó, geometria, súly, stb – , ami már nem is olyan egyszerű, ezért ajánlott olyat beszerezni, amit kifejezetten gyerekek számára optimalizáltak. Szerencsére létezik a woom – amit két lelkes apuka alapított, hogy megépítsék a tökéletes gyerekkerékpárokat – a gyerekkerékpár márka, ami teljes rendszerben gondolkozik, a legkisebbektől a serdülőkig minden gyermek számára kínál kerékpárt és ráadásul úgy, hogy mindig az adott korosztály számára fejlesztették az adott modellt. A márka bővebb bemutatását itt tudjátok elolvasni: https://bikemag.hu/magazin/woom-gyerekkerekparok-valasszuk-a-legjobb-bringat-a-gyerekeinknek/

Előző cikkünkben a futóbringáktól a 16″-os gyerekbiciklikig mutattuk be a woom gyerekkerékpárokat, most pedig a nagyobbnak készült bringákkal fogunk foglalkozni, ahol például már megjelenik a váltó és a fékek is már-már a felnőtt bringákéra kezdenek emlékeztetni.

woom 4 20″-os gyerekkerékpár

6 éves kora körül a legtöbb gyerek már eljut odáig, hogy magabiztosan tudja kezelni a kerékpárt és az utcában történő gurulgatáson túl akár kisebb-nagyobb távokat is meg tud tenni bringával, számukra készült a woom 4 20″-os gyerekbicikli, ami már valóban alkalmas erre a felhasználásra is. Könnyű váz és könnyű alkatrészek jellemzik a woom 4-et, a súlya mindössze 7,7 kg, ami ebben a kategóriában nagyon jó, a gyerekek is gond nélkül tudják mozgatni, nem kell szülői segítséget kérni, ha egy kicsit meredekebb helyen kell feltolni a biciklit (erről mindig az a kisgyerek jut eszembe az egyik edzésről, aki nem tudta feltolni a pumpapályán a bmx-ét a dombra, mert olyan nehéz volt, neki is egy woom bringa kellett volna).

A woom gyerekbringák között a 20″-os az, amin elsőként megjelenik a váltó, ez az a kor, amikor a gyerekeknek érdemes megtanulni a váltó kezelését, és szükségük is van erre, ha nem csak síkon terveznek kerékpározni. A woom 4-gyel a rajta lévő 7 sebességes váltónak köszönhetően az emelkedőket is le tudják győzni a gyerekek. A váltókar maga egy egyszerű markolatváltó, aminek könnyű elsajátítani a használatát. Nincs első váltó a kerékpáron, mert az csak feleslegesen megzavarná a gyerekeket a váltó kezelésének megtanulásában. Elöl a láncleesést és nadrág becsípődését egy láncleesőgátló akadályozza meg.

Ahogy az előző cikkemben már említettem a kisebbeknek szánt modelleknél úgy a woom 4-nél is meg kell tennem, hogy a woom a hajtásra is odafigyel a gyerekkerékpárok tervezésekor, a gyerekeknek a méretüknek megfelelő hosszúságú és Q-faktorú hajtókarok találhatóak a kerékpárokon és az áttételezés is teljes egészében a gyerekekhez van szabva.

A fékeket érdemes még megemlíteni, a különböző színű fékkarok már eltűntek ennél a modellnél, mert a gyerekek várhatóan ennyi idős korukra tudják, hogy melyik fék melyik, viszont a fékkar ergonómiája még mindig a gyerekek kezéhez készült.

További információkért kattints ide:
https://www.woombikes.hu/products/4

 

woom 5 24″-os gyerekkerékpár

A 20″-os kerékpár után a következő a 24″, ami a woom-nál az 5-ös sorszámot kapta. A woom ezeket a kerékpárokat 7-11 éves kor közé és 125-145 cm-es testmagassághoz ajánlja. Ebben a korban a gyerekek már képesek kerékpárral közlekedni, a woom 5 ezeket az igényeket is kielégíti. A 20″-os modellhez képest túl sok technikai újdonságot nem tudunk mondani a kerékpárról, valójában méreteiben nagyobb (ahogy a gyerekek is nőnek), nagyobb a váz, a kerekek, hosszabb a hajtókar, szélesebb a kormány, az áttétel is nagyobb mérethez van optimalizálva, egyedül a váltás, ami egy szinttel feljebb lépett, 8 sebességes Sram váltó került hátra és továbbra is markolatváltóval tudnak a gyerekek a sebességek között lépkedni.

Az előző modellnél nem említettük meg, de fontos, hogy a nagyobb bringákat is a maximális biztonság jegyében tervezték, például a markolat nem forog el és a vége a széles, hogy ne tudjon komoly sérüléseket okozni, a kormányszáron nincs kiálló csavar, így eséskor az sem fogja megsérteni a gyerekek lábát. Az utóbbi kapcsán érdekesség, hogy nem hézagolók és különböző méretű kormányszárak használatával oldja meg a woom a kormány pozíciójának állítását, hanem egy köztes elem van a kormányszár és a kormány között, amit a woom vario stem megoldásnak nevez.

További információkért kattints ide:
https://www.woombikes.hu/products/5

 

woom 6 26″-os gyerekkerékpár

A legnagyobb gyerekbringa a woom kínálatában a woom 6, ami már 26″-os kerékmérettel rendelkezik, a gyártó ezt a kerékpárt 10-14 éves kor közé és 140-165 cm-es testmagassághoz ajánlja. De a 26″-t látva véletlenül se higgyük azt, hogy a woom 6 olyan, mint a régi montik, mindössze csak a kerékmérete ugyanakkora, de a woom 6-ot kifejezetten gyerekeknek tervezték, jóval alacsonyabb a kerékpár átlépési magassága és a rajta elfoglalt pozíció is teljesen más, míg egy felnőtt 26″-os montin kényelmetlenül fekszik egy gyerek, addig a woom 6-on kényelmes testhelyzetben ül. Ezenkívül elég csak ránézni a woom 6 súlyára, 9,5 kg a gyári adat, ezt nemhogy a régi 26″-os montik irigyelhetnék meg, hanem a mai karbon bringák is ritkán ilyen könnyűek.

Ha a technikai paraméterit nézzük a woom 6-nak akkor túl sok újdonságot nem tudunk mondani az előző modellekhez képest, itt is már csak a méretek nőnek a gyerekek méretével együtt, nagyobb a váz, nagyobbak a kerekek, szélesebb a kormány, hosszabbak a hajtókarok és nagyobb az áttétel. Itt fontos megjegyezni, hogy nincs sok olyan gyártó a woom-on kívül, aki ennyire figyel minden alkatrész méretére.

További információkért kattints ide:
https://www.woombikes.hu/products/6

 

woom NOW

A woom idén megjelent legújabb gyerekkerékpárja a NOW, ami egy különleges, gyerekek számára fejlesztett urban bike. A NOW bringák segítségével már a gyerekek is könnyedén szállíthatnak táskákat és különböző tárgyaikat a kerékpárjaikon. A woom NOW sorozatban három kerékpár található, a woom NOW 4, a woom NOW 5 és a woom NOW 6. A számok ugyanazt a méretet jelentik, mint a fenti normál kerékpároknál, tehát már akár 6 éves kortól is tudunk woom NOW gyerekbringát venni. Ahogy láttuk fent a normál kerékpároknál, technikai megoldásokban nincs lényegi különbség a 4-es, 5-ös, 6-os modelleknél, ezért a NOW modelleket, most egyben mutatjuk be.

 

A woom NOW kerékpárokon nem egyforma méretű az első és a hátsó kerék – a 4-es modellen elöl 16″-os hátul 20″-os, az 5-ösön elöl 20″-os hátul 24″-os, a 6-os elöl 20″-os hátul 26″-os – aminek az az oka, hogy az elöl található csomagtartót a lehető legalacsonyabbra lehessen szerelni, mellyel a súlypont alacsonyan lesz és a kerékpár könnyen irányítható marad. Teljesen logikus döntés a tervezőktől, mert a könnyű gyerekek nehezebben tudják megtartani a kerékpárra pakolt súlyt. Az első csomagtartók gyerekbringákhoz mérten elég erős darabok, 10 kg súlyt lehet rájuk pakolni, tehát egy iskolatáskát is bőven elbírnak.

A NOW kerékpárokon ballonos városi gumik találhatóak, amik jól gurulnak, de tompítják az úthibákat és elbírják a csomagok okozta plusz terhelést. Városi kerékpárok lévén sárvédő és erős fényű led lámpák is találhatóak a woom NOW bringákon, a világításhoz az energiát az első kerékbe épített agydinamó adja, ezért nem kell azzal foglalkoznunk, hogy a gyermek vagy mi feltöltöttük-e a lámpa akkumulátorát.

A csengő egy igazi különlegesség a woom NOW bicikliken. Nincs hozzá kar, amit nyomogatni kell, mint a klasszikus csengőkön, hanem a markolatba van beépítve, így csengetés közben is stabilan tudják a gyerekek fogni a kormányt. Már a fékkarokon is látszik, hogy nem hétköznapi v-fék van a kerékpárokon, de amikor lepillantunk a kerékre akkor láthatjuk, hogy a woom NOW kerékpárokon tárcsafék van, azaz időjárástól függetlenül tudnak a gyerekek lassítani, megállni, ezzel egész évben használhatóak ezek a bringák.

Az első csomagtartón túl is találunk szállításra alkalmas helyet a woom NOW gyerekkerékpárokon, az alsócső és a felsőcső közé egy gyári váztáskát “építettek be”, amibe a kisebb tárgyaikat (telefon, pénz, kulcsok) tehetik a gyerekek.

Iskolába járós bringának tökéletesen alkalmasak a woom NOW gyerekkerékpárok, a táskát sokkal praktikusabb a csomagtartón szállítani, mint háton, ahol könnyen alá lehet izzadni, plusz húzza a gyerekek hátát, arról nem beszélve, hogy a magasabb súlypont miatt nehezebb egyensúlyozni. Ellenben, a woom NOW bringákra csak feldobják előre a táskát és irány az iskola!

További információkért kattints ide:
woom NOW 4: https://www.woombikes.hu/products/now4
woom NOW 5: https://www.woombikes.hu/products/now5
woom NOW 6: https://www.woombikes.hu/products/now6

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo