fbpx

woom bikes: Gyerek mountain bike-ok és elektromos bringák

Ha mountain bike-ot szeretnénk venni a gyerekünknek akkor a woom OFF és OFF AIR kínálatát is mindenképpen érdemes megnézni, az osztrák gyerekkerékpár specialista márka ezen a területen is a tőle megszokott maximumot nyújtja. 20″-os, 24″-os, 26″-os gyerek MTB-ok közül válogathatunk és mindegyik modell elérhető teleszkóppal és teleszkóp nélkül is. Ezenfelül elektromos gyerekkerékpárok is kaphatóak woom UP néven.

Sok szülő van, aki rendszeresen kerékpározik terepen és egy bizonyos kortól már szívesen vinné magával a gyereket, vagy van jó pár gyerek, aki valamilyen egyesület keretein belül kezd el fiatal korban montizni, számukra a gyerek MTB választás nem egyszerű feladat, ha igazán jó bringát szeretnének választani. Szerencsére a woom ennek a szegmensek is fejlesztett kerékpárokat woom OFF és OFF AIR néven, melyeket kifejezetten a gyerekek igényeinek megfelelően terveztek.

A woom egy különleges márka, amit két lelkes szülő alapított, akik nem találtak megfelelő kerékpárt gyerekeik számára, így nekiálltak ők megalkotni, végül annyira sikeresek lettek, hogy már évente több, mint 300 ezer kerékpárt adnak el világszerte. A woomról írt eddig cikkeinket alább olvashatjátok:

woom gyerekkerékpárok: Válasszuk a legjobb bringát a gyerekeinknek!

woom bikes: A futóbringáktól a 16″-os gyerekkerékpárokig

woom bikes: Gyerekkerékpárok 20″-tól 26″-ig

 

woom OFF és woom OFF AIR gyerekkerékpárok

woom OFF 5

Ha terepen szeretne bringázni a gyerek akkor mindenképpen olyan kerékpárt érdemes választani neki, amit kifejezetten ilyen felhasználásra készítettek, és itt nem csak a bütykös gumikon van a hangsúly, hanem fontos, hogy a bicikli minden eleme így legyen tervezve, pl a váz geometriája alkalmas legyen arra, hogy fel-le bringázhasson vele a gyerek a hegyeken, dombokon. Maga az MTB felhasználás már egyfajta sportot jelent, ezért sem érdemes egy általános gyerekkerékpárral nekivágni, mert egyrészt nem biztos, hogy bírni fogja a kerékpár, másrészt egyszerűen nem lesz jó vele terepen haladni, és mint tudjuk a fiatal korban megszerzettek élmények hatványozottan számítanak, ezért fontos a jó kerékpár.

A woom a “normál” gyerekkerékpárjaival megegyezően számozza a terepre szánt OFF szériát is, a 20″-os kerékméretű a 4-es, a 24″-os az 5-ös, míg a 26″-os a 6-os számot kapta, ami korban 6-8 éves, 7-11 éves és 10-14 éves kort jelent. Technikai tartalomban nincs jelentős különbség a különböző méretű bringák között, a vázméret, a kerékméret és a kiegészítők méretei növekednek, de már a 20″-os woom OFF 4 gyerekbiciklit választók is azt a tudást kapják, mint a legnagyobbaknak szánt modellnél.

 

MTB felhasználás során az egyik legfontosabb tulajdonság az alacsony súly, hiszen itt fel kell cipelnünk magunkat és a kerékpárt a hegyre, ráadásul a gyerekeknél ez fokozottabban számít, mert ők arányaiban véve könnyebbek a bringához képest mint egy felnőtt, így egy nehéz biciklivel számukra nagy küzdelem lehet egy nehéz emelkedő legyőzése. A woomnál ezt pontosan tudják, ezért figyeltek arra, hogy a MTB-ok is könnyűek legyenek és a gyerekek élvezni tudják velük az emelkedőket. Például a merevvillás 26″-os woom OFF 6 is 10 kg alatt van.

Ha már a merevvillával fejeztük be az előző bekezdést akkor érdemes a teleszkópokról beszélni, a woom mindhárom OFF modelljét kínálja karbon merevvillás és teleszkópos változatban is, a merevvillás modelleknek OFF a nevük, míg a teleszkópos modelleknek OFF AIR. A teleszkóp kérdés mindig megosztó téma a gyerekkerékpárok kapcsán, főleg ha terephasználatról van szó, egyrészt nem árt ha a gyerek merevvillával tanul meg terepen kerékpározni, megtanulja karból és testből kimozogni az akadályokat, másrészt ezen a szinten egyik teleszkópgyártó sem készít olyan villát, ami nem lenne nehéz (+1,5 kg) és szépen működne (egy jobb teleszkóp közel olyan árban van, mint egy gyerekbicikli). Ezért én például a merevvillás változatokat szoktam javasolni, de ha valaki mégis teleszkópos modellt szeretne akkor megvan neki a lehetőség. Különlegesség, hogy Baby tapered (1 1/8″-1″) villanyaka van a merevvilláknak és a teleszkópoknak is, ami jól mutatja, hogy komoly tervezés folyik a woomnál.

A woom OFF sorozat minden tagján tárcsafék található, ami terepen minden időjárási körülmény között kellő fékerőt biztosít. Érdekesség, hogy még a tárcsaméretre is figyeltek a tervezők, a lehető legkisebbet (és ezzel a legkönnyebbet) tették a gyerekbringákra. A hajtókarok hossza és az áttételek is teljes egészében a gyerekekhez lettek szabva, elöl 28 fogas lánckerék van, míg hátul 9 sebességes MTB sort (szintén mérethez igazítva) találunk a woom OFF gyerekbringákon. Sram Trigger váltókarok kerültek a montikra, amiket nedves, sáros körülmények között is biztonságosan lehet használni.

A MTB-okról mindenkinek a bütykös gumik jutnak az eszébe, amik természetesen a woom OFF bringákról sem hiányoznak, de nem valamilyen olcsó kínai vackot tettek fel a biciklikre, mint a legtöbb gyártó, hanem Schwalbe Rocket Ronok feszülnek a könnyű felniken. A kerekek tengelyrögzítése is megér pár szót, ugyanis átmenőtengelyesek, ilyet sem lát minden nap az ember egy gyerekbiciklin.

A kormány, a nyereg is mind az adott kerékpárméretnek megfelelő, hogy a lehető legkényelmesebben és optimális pozícióban ülhessenek a gyerekek a kerékpárokon. A kormányszár is igazi érdekesség a gyerekbiciklik piacán, a csavarok olyan helyen vannak, hogy esés esetén ne sértsék meg a gyerekek lábát, ezenfelül meg lehet őket fordítani (mint egy felnőtt bringán) és így is állítható a kormány magassága.

Minden woom OFF kerékpárhoz négyféle színű matrica szett jár, amit a vázra és a kerekekre lehet ragasztani ezzel egyedivé téve a gyerekbringákat.

További információkért kattints ide:
woom OFF 4
woom OFF AIR 4
woom OFF 5
woom OFF AIR 5
woom OFF 6
woom OFF AIR 6

woom UP gyerek elektromos kerékpárok

Az elektromos kerékpárok élménye már a gyerekek számára is elérhető a woomnál, 24″-os és 26″-os méretben kapható woom UP e-MTB, amivel a gyerekek a szüleikkel tarthatnak normál vagy az e-bike túrák alatt. A woom UP sorozatnál sem adták lejjebb a szintet a woom tervezői, ezeknél a modelleknél is elsődleges volt, hogy könnyű kerékpárt hozzanak létre, a 24″-os 15,88 kg, míg a 26″-os is csak 16,6 kg-ot nyom a mérlegen. Hiába dolgozik rásegítés ezekben a bringákban, ami segít feltolni a gyerekeket a hegyre, de ettől még tudni kell mozgatni a kerékpárt a lejtőkön és ilyenkor ugyanúgy számít a súly, mint egy normál bringánál.

A Fazua rendszerét választották a woom UP elektromos gyerekbringákba, amiről tudni kell, hogy van egy olyan nagy előnye, hogy rásegítés nélkül (pl lemerült akkumulátor miatt) is minimális a rendszer belső ellenállása, így nem olyan érzés vele menni, mintha homokban tekernénk. Ezenkívül könnyű a Fazua rendszere (mindössze 3,3 kg), ami egy gyerekbringánál szintén fontos, plusz bármikor kivehető az alsócsőből, mellyel normál kerékpárként használhatóak. Háromféle rásegítési mód közül választhatunk, a törvényileg szabályozott 250 Wattos teljesítmény mellett a maximális nyomaték 55 Nm és a rásegítés csak 20 km/h-ig működik ezzel alkalmazkodva ahhoz, hogy gyerek kerékpárról van szó. Ezenfelül a Fazua App-on keresztül számos paramétert állíthatunk a rásegítés működése kapcsán.

Az OFF AIR sorozat technikai paramétereivel nagyok sokban megegyeznek az UP széria adatai, de vannak különbségek is, például a woom UP bicikliken 11 sebességes Sram NX váltórendszer található, ami jól tolerálja az elektromos rásegítés okozta megnövekedett terhelést a hajtásra, és a hajtómű lánckereke narrow-wide kialakítású, mellyel stabilan fenn fog maradni a lánc, ezenkívül még a lánckeréksorok lettek montisabbak, hogy bárhova fel tudjanak tekerni a gyerekek a bringával. A teleszkóp, a tárcsafék, a kerekek, a kiegészítők mind megegyeznek és minden az adott méretű kerékpárhoz van optimalizálva.

További információkért kattints ide:
woom UP 5
woom UP 6

Cikkeinkből valószínűleg mindenkinek kitűnik, hogy a woom azon gyerekkerékpár márkák közé tartozik, melyet mi is kifejezetten ajánlunk. Kortól és tudástól függetlenül bátran választható gyermekeink számára, akár egy teljesen kezdő gyerek számára is hibátlan döntés a woom adott testmérethez tervezett modellje, míg az ügyesebb, haladó szintet képviselő gyerekek igényeit is maximálisan kielégítik a woom gyerekkerékpárjai. A woom kerékpárokat szakértő szemmel nézve nagyon látszik, hogy ezeket gyerekeknek tervezték és nem csak kompromisszumok, amiket azért tart egy gyártó, hogy legyenek gyerekbringái is. Bátran válasszunk woom gyerekbringát, jó döntés lesz! 😉

 

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo