fbpx

WOOM gyerekkerékpárok – Válasszuk a legjobb bringát a gyerekeinknek!

Amikor két elszánt kerékpáros apa a garázsban alapít egy céget, melynek célja a lehető legjobb gyerekkerékpárok megépítése, és a vállalkozás végül olyan jól sikerül, hogy 10 év után az egyik legnépszerűbb gyerekbringa márkává váltak, mely mostanra világszerte több mint évi 300 ezer kerékpárt ad el. Ez a Woom Bikes.

Ha gyerekünknek igazán jó kerékpárt szeretnénk venni akkor nem vagyunk egyszerű helyzetben, hiába van nagyon sok márka több modellel, a bringák többségénél sok a kompromisszum, kevés gyártó fordít maximális figyelmet a gyerekbiciklik tervezésére. Pedig az első kerékpár a gyerekek életében nagyban meghatározza, hogy a jövőben mennyire szeretnek majd bringázni.

Két osztrák apa (Christian Bezdeka és Marcus Ihlenfeld) is belefutott ebbe a problémába, meg szerették volna találni gyerekeik számára az optimális kerékpárokat és mivel a piac nem igazán kínált rá megoldást, ezért 2013-ban Bécsben egy garázsban megalapították a vállalkozásukat azzal a céllal, hogy a gyerekek igényeinek megfelelő kerékpárokat hozzanak létre. Párosuk optimális volt egy ilyen cég létrehozásához, ugyanis Christian műszaki diplomával és kerékpáripari tapasztalatokkal rendelkezett, míg Marcus marketing menedzserként dolgozott egy autóipari vállalatnál. Rengeteg tesztelés, tervezés után létrejött a Woom Bikes, ami mostanra már a legkisebbektől a serdülő korú gyerekekig kínál mindenki számára igényes kerékpárt. Megtalálhatóak a kínálatban a 12″-os futóbringáktól, a 26″-os bringákig minden, sőt már terepre szánt modellek és gyerek pedelecek közül is válogathatunk. A cég sikerét jól mutatja a világszerte több, mint évi 300 ezer eladott kerékpár (és ez mind gyermek modell).

De mi lehet a sikerük titka? A válasz egyszerű. A Woom Bikes-nál tényleg a gyerekek igényeinek maximálisan megfelelő bringákat fejlesztenek, amivel könnyedén meghódítják a szülők és a gyerekek szívét. Valószínűleg senkinek nem kell magyaráznunk, hogy egy jó kerékpárral mennyivel jobb bringázni, egy pocsék, problémás biciklivel meg mennyire rossz, ami a gyerekeknél ugyanúgy érvényes, ezért számukra is érdemes jót választani. Sőt, ha arra gondolunk, hogy az első élmény mennyire meghatározó egy ember életében akkor könnyedén beláthatjuk, hogy fontos, hogy a kicsik számára az első élmény nagyon jól sikerüljön.

Térjünk át a technikai paraméterekre! Mit tudnak a Woom kerékpárok?

 

A súly az egyik legfontosabb tulajdonság gyerekkerékpárok esetén is. Én például képtelen vagyok értelmezni, hogy bizonyos gyártók gyerekbringái nehezebbek, mint a felnőtteknek szánt modellek, gondoljunk bele, hogy simán előfordulhat így, hogy egy gyerek a testsúlyuknak 50%-át vagy többet nyomó bringával kell megtanulniuk kerékpározni, ez kb még annál is rosszabb, mint amikor egy felnőttnek a legnehezebb e-bike-ot lemerült akkuval kell használni. A Woom kerékpárok ezért készülnek könnyű alumínium vázzal és a kerékpár minden paraméterénél odafigyelnek a súlyra, például a 12″-os futókerékpár nem egészen 3 kg és a 16″-os gyerekbringa pedig még 5,5 kg alatt van.

5,5 kg a 16″-os Woom gyerekbringa

Azt látni kell, hogy egy gyerekkerékpár nem csak egy lekicsinyített felnőtt bringa, eleve egy gyerek másképp ül, másképp hajtja a kerékpárt, más képességekkel rendelkezik, amiért a felnőttekétől nagyban más kerékpárt kell nekik tervezni, és ehhez még hozzájön, hogy a kis méret miatt teljesen más geometriát kell alkalmazni egy gyerekbringánál ha azt szeretnénk, hogy a menetdinamika legalább hasonló legyen egy felnőtt biciklihez képest és a stabilitás is megmaradjon. A Woom bringáknál természetesen erre is odafigyeltek a tervezésnél (nem véletlenül teszteltek rengeteget a modellek fejlesztése során), kiemelt szerepet kap az alacsony súlypont, ami miatt egyrészt könnyebben le tudják tenni a gyerekek a lábukat, másrészt jól fog kanyarodni a bringa, ezenkívül a fejcsőszög is laposabb, ami nagyfokú stabilitást ad a biciklinek.

Rövid hajtókarok gyereknek tervezve

Kiegészítők, alkatrészek terén sem pakolhatunk tele egy gyerekpárt felnőtt alkatrészekkel (sajnos sok gyártó megteszi), az valószínűleg senki számára nem kérdés, hogy a gyerekeknek más kormány és nyereg kell a méretük miatt, viszont az keveseknek jut eszébe, hogy bizony hajtásból is abszolút más a gyerekek igénye, a testméretekkel arányos rövidebb hajtóműnek és a kisebb q-faktornak alapvetőnek kéne lennie, már csak azért is, hogy hatékonyan tudjanak hajtani, meg az sem utolsó szempont, hogy nehezebben érjen le a pedál tekerés közben. Ezenkívül kb esélytelen, hogy egy kisgyerek fékezni tudjon egy felnőtt fékkarral, oda is a kifejezetten az ő méreteiknek és erejüknek megfelelőt kell tervezni. A Woom kerékpárokon ezekre mind odafigyeltek, és csupa olyan alkatrészt használnak, amit gyerekekhez optimalizáltak.

Speciális fékkar gyerekeknek

Jellemzően a gyerekek többször esnek el, mint a felnőttek, ezért számukra fokozottan fontos a kerékpár biztonsága és itt elsősorban arra kell gondolni, hogy esés közben a kerékpár ne sértse meg a gyerekeket, ne legyenek éles, kiálló alkatrészek, csavarok, amik könnyen megsérthetik őket. A Woom kerékpárokon megfigyelhető, hogy a kormányszáron (és az alkatrészek többségén) abszolút nem állnak ki a csavarok (amik előre esésnél tudnának sérülést okozni) vagy még a kormány végén a markolat is nagyra van kiszélesítve, ami egyrészt azért fontos, mert így nem csúszik le a gyerek keze róla könnyen, másrészt nem okoz akkora sérülést (gondoljunk bele, hogy nem véletlenül ellenőrzik a versenyeken, hogy le vannak-e dugózva a kormányok). Ezenkívül a kisebb méreteknél kormány túlzott elfordulásgátló is található a Woom kerékpárokon, ami esésnél, de menet közben is sok kellemetlenségtől óvja meg a fiatalabb generációt. És ha már az esésekről beszélünk akkor azt is ki kell emelni, hogy strapabíró alkatrészekből készülnek a Woom gyerekkerékpárok, tehát egy-két esés után nem fog darabokra hullni a bringa és várhatóan a kistesó is tudja majd még használni.

Kormány befordulásgátló

 

Végezetül a kínálattal is foglalkozunk nagy vonalakban (hamarosan lesznek részletes cikkek a kerékpárokról). Már másfél éves gyerekünket is fel tudjuk ültetni Woom kerékpárra, nekik készült a 12″-os futóbringa, amivel remek élményeket szerezhetnek. Ha kicsit nő a gyerek akkor átülhetnek ennek a 14″-os még mindig futókerékpár változatára, de az ügyesebbek akár már választhatnak 14″-osból olyat, amin hajtás van. 4-6 éves gyerekek számára készült a már említett 16″-os Woom gyerekbringa, ami már csak hajtással kapható. Ahogy nő a gyerek először átülhet a 20″-os, majd a 24″-os, végül pedig a 26″-os Woom gyerekkerékpárra mielőtt egy felnőtt kerékpárt választanánk neki. A montis gyerekek is számíthatnak a Woomra, nekik ott van a Woom OFF és az OFF AIR széria (teleszkópos vagy teleszkóp nélküli gyerek mtb-k). És ha elektromos kerékpárt szeretnénk gyerekünk számára venni azt is megtalálhatjuk a Woomnál egy 24″-os és egy 26″-os Woom UP e-bike személyében. Ezenkívül idén tavasszal mutatták be a Woom NOW sorozatot, ami egy városi bringa csomagszállítóval, ezeknél a kerékpároknál az első kerék kisebb méretű és fölötte található a csomagtartó, ezzel alacsonyabban tartva a kerékpár súlypontját, a csomagtartón akár egy iskolatáska is elfér.

Ha össze kellene foglalnom, hogy miért válasszunk Woom kerékpárt gyerekünknek akkor azt mondanám, hogy azért válasszuk, mert kifejezetten gyerekeknek tervezték őket, melynek köszönhetően nagyobb élmény használni ezeket a bringákat, a gyerekeink könnyebben fognak megtanulni velük kerékpározni és nagy eséllyel szívesebben is fognak bringázni a jövőben. Ezenkívül nagyobb biztonságban tudhatjuk a gyerekeket a Woom bringákon és hosszú távon szolgálhatják ezek a kerékpárok a családunkat.

További információkért kattints ide:
woombikes.hu

 

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo