fbpx

woom bikes: A futóbringáktól a 16″-os gyerekkerékpárokig

Éppen csak megtanult járni a gyerek? Ez azt jelenti, hogy már bringára ültethetjük és elkezdhetjük kerékpározni tanítani, amihez a woom futó bringája tökéletes választás lesz. Ha kicsit nő és ügyesedik a gyermek akkor már hajtással rendelkező biciklit választhatunk neki és innentől a woom kerékpárok egészen serdülő koráig elkísérhetik. Cikksorozatunkban bemutatjuk a woom gyerekkerékpárokat, melynek első részében a futóbringáktól a 16″-os kerékpárokig vesszük górcső alá a kínálatot.

Az első kerékpár nagyban befolyásolhatja, hogy a gyerekek hogyan fognak viszonyulni a bringázáshoz, egy kellemes emlékkel biztosan szívesebben ülnek majd a későbbiekben kerékpárra, míg egy kellemetlen emlék az egész életre meghatározó lehet. Viszont azt kell mondjuk, hogy nem is olyan egyszerű megvenni a megfelelő gyerekbringát a gyermek számára, mert hiába van rengeteg gyerekkerékpár a piacon, sok közülük messze van az optimálistól.

Pár héttel ezelőtt mutattuk be a woom kerékpárokat, ahol az alapító apukák pont ugyanebbe a problémába ütköztek és azért hozták létre a céget, hogy megalkossák a lehető legjobb bringákat a gyerekek számára. Végül annyira sikeresek lettek, hogy évente több mint 300 ezer kerékpárt adnak el világszerte. Kínálatukban megtalálhatók a 12″-os futóbringáktól a 26″-os gyerekkerékpárokig minden, van kifejezetten gyerek montijuk, csomagszállításra alkalmas városi bringájuk és elektromos kerékpárjuk is. Elsőként a futóbringákat és a 14″-os és 16″-os gyerekkerékpárokat vesszük szemügyre.

Amint magabiztosan megtanult járni a gyermek már felültethetjük futóbiciklire, ami több szempontból is javasolt, egyrészt megtanul egyensúlyozni és nem lesz később szükség kitámasztó kerékre, másrészt a futóbiciklizés fejleszti az egyensúlyérzékét, ami az élet minden területén jól jöhet, harmadrészt pedig óriási móka lehet egy kisgyerek számára a futóbringa, gyorsabban közlekedhet vele mint gyalog és lehet le sem akar szállni majd róla.

 

woom 1 12″-os futóbringa

Első kerékpárnak a woom 1 12″-os futóbringája kiváló választás lehet, akár 1,5 éves kortól már használhatják a gyerekek egészen kb 3,5 éves korig (a gyártó 82-100 cm-es testmagassághoz ajánlja). Egy egyszerű bringáról beszélünk és mégis sok olyan technikai megoldás van ezen a 12″-os futókerékpáron, amiről érdemes beszélni.

Elsőként fontos megemlíteni a szuper könnyű alumínium vázat, aminek köszönhetően rendkívül könnyű ez a futóbringa, a súlya nincs egészen 3 kg, és a súly egy gyerekkerékpárnál mindig fokozottan fontos (a gyerekek alacsony testsúlya miatt).

A kerékpár geometriája kifejezetten gyerekbarát lett, a bringa súlypontja nagyon alacsony, ami a hosszú tengelytávval párosítva eléggé stabil kerékpárt eredményez, és könnyen megtanulnak a gyerekek rajta egyensúlyozni. Az alacsony súlyponthoz széles spektrumban állítható nyereg társul, mivel a váz alulról nyitott, ezért nagyon alacsonyra leengedhető a nyereg, ami szintén növeli a biztonságérzetet a biciklin.

A kormányszár a woom kerékpárok egy fontos eleme, nincs rajta egy kiálló csavar sem, minden szépen le van kerekítve, mely így megvédi a gyerekeket egy-egy sérüléstől. Fontos még a markolat megemlítése, ugyanis ott is ügyeltek arra, hogy méretében passzoljon a gyerekek kezébe, ne forogjon el, a gyerekek keze ne csússzon le könnyen, és eséskor ne tudjon komoly sérüléseket okozni a kormány vége.

Igazi különlegesség, hogy van hátsófék egy futóbringán, ráadásul olyan, amit a gyerekek tudnak használni, ugyanis teljes egészében a gyerekek kezéhez és erejéhez tervezték, így már az első bringán megkezdődhet a fékezés tanulása.

Fontos elem még a kormányelfordulás-gátló gyűrű a villa hátulján, ami megakadályozza, hogy a kormány nem kívánt módon beforduljon és esés legyen a vége, ezenkívül segíti a gyerekeknek egyenesben tartani a kerékpárt.

További információkért kattints ide:
https://www.woombikes.hu/products/1

 

woom 1 Plus 14″-os futóbringa

Nem mindenkit ültetnek 1,5-2,5 éves korában futóbringára, ezért a kicsit nagyobbaknak is tervezett a woom egy futóbiciklit, amit 3 éves kortól ajánl azoknak, akik még csak ismerkednek a kerékpározással és tanulják, hogyan kell egyensúlyozni. A 14″-os futóbringa woom 1 Plus névre hallgat és sokban hasonlít az eggyel feljebb bemutatott woom 1 12″-os biciklihez, természetesen a nagyobb testméret miatt a kerékméreten túl a váz is nőtt egy kicsit, viszont technológiák terén mindent megkapott mint a legkisebbnek szánt modell, ugyanúgy könnyű vázra (4,2 kg) épült, megtalálható rajta a kormánybefordulás gátló, a lekerekített kormányszár, biztonságos markolatok és a gyerekeknek tervezett nyereg.

Már messziről biztosan feltűnik mindenkinek a futóbringa alján található “szörfdeszka”, amire akár azt is mondhatnánk, hogy azért van ott, mert az szimbolizálja azt, hogy a gyerekek úgy siklanak a woom 1 Plus futóbringával, mint a szörfösek a vízen, de valójában az egy lábtartó, hiszen egy 14″-os bringával már elég gyorsan lehet gurulni és nem kell mindig hajtania magukat a gyerekeknek.

Igen, biztos sokan kerekedő szemekkel néznek, amikor látják a két fékkart a futóbringán, de ezeknek funkciója van, ezekkel ténylegesen lehet fékezni, ugyanis méretben és erőben is a gyerekek kezéhez tervezték és meg tudnak vele állni a gyerekek. Az első fék is fontos, mert annak a használatát sem árt időben elkezdeni tanulni (és nem 30 éves korukban rácsodálkozni, hogy tényleg az első fék a hatékonyabb fékezéskor… igen), és ezt egy ügyesebb gyerek már a futóbringán is elkezdheti. A két fékkar különböző színű, így könnyebben meg tudják különböztetni a gyerekek és a fékbetétek is különbözőek (elöl keményebb, hátul puhább), hogy egy rossz fékezéskor ne álljon fejre a gyermek a bringával.

További információkért kattints ide:
https://www.woombikes.hu/products/1plus

 

woom 2 14″-os gyerekkerékpár

Ha valaki már kicsiként futóbringával kezd és jól fejlődik akkor neki nem lesz gondja a 14″-os hajtással rendelkező bringával sem. A 12″-os woom 1 futóbringát kinőve a gyerek átülhet a woom 2 14″-os gyerekbiciklire és gyorsan elsajátíthatja a pedálozás rejtelmeit. A woom filozófiája szerint (és én is ezt az elvet vallom) nincs szükség kitámasztó kerékre ha valaki a futóbringán már megtanult egyensúlyozni, könnyen megtanulja a hajtást is, ezért nem is szerelhető kitámasztó kerék a woom gyerekbringákra, amik egyébként sem segítenék az egyensúlyozás megtanulását. A gyártó 3 éves kortól ajánlja ezt a kerékpárt, de természetesen a gyermek mérete és ügyessége a mérvadó, hiszen minden gyerek más és más ütemben fejlődik.

A 14″-os futóbringánál bemutatott technológiákat mind tudja a woom 2, kivétel természetesen a lábtartó, hiszen itt annak a szerepét a pedálok fogják ellátni, a fékek és a többi biztonságos alkatrész mind a kerékpár “tudásának” részét képezi.

A hajtás megjelenése a gyerekbringákon igazi kihívás a gyártók számára, nem lehet csak úgy a felnőtt alkatrészeket ráaggatni egy gyerekbiciklire, ami így egyedi alkatrész fejlesztést, illetve beszerzést igényel. A woom ezt példásan oldotta meg, a woom 2 14″-os gyerekbringán 80 mm-es (igen!) hajtókarok találhatóak, ami pont ennek a korosztálynak a megfelelő hosszúság és amivel ügyesen megtanulhatnak tekerni, ezenkívül a hajtókarok Q-faktorja (a pedálok egymástól való távolsága) is keskenyebb, ezért hatékonyabb testhelyzetben fognak tudni tekerni a gyerekek (nem lesz többé terpeszben tekerés). Az áttételt is a gyerekekhez optimalizálták, hiszen ebben a korban még nincs túl sok értelme a váltónak, annak a használatát idősebb korban érdemes elkezdeni.

A súlyról is érdemes beszélni, a woom 2 14″-os gyerekbicikli mindössze 5 kg, ami ebben a kategóriában igencsak jó súlynak számít.

További információkért kattints ide:
https://www.woombikes.hu/products/2

 

woom 3 16″-os gyerekkerékpár

A woom kínálatában a klasszikus 16″-os gyerekkerékpár a woom 3, ezt a bringát 4-6 évesek számára tervezték, akár lehet ez az első igazi (hajtással rendelkező) bicikli a gyerek életében. Láttuk eggyel feljebb, hogy a 14″-os verzió futó- és hajtásos bringaként is szerepel a kínálatban, de a 16″-os méret már csak hajtással kapható. Ennél a méretnék már eljött annak az ideje, hogy a gyerek megtanulja tekerni is a bringát. Ebben a korban valószínűleg más sok problémája nem lesz ha előtte eleget futóbringázott, egy-két alkalom és gond nélkül fogja hajtani a woom 3-at.

Ha a woom 3 16″-os gyerekbicikli paramétereit nézzük akkor igazán nagy újdonság nincs a nagyobb méreten túl a 14″-os woom 2-höz képest, minden figyelmességet megkapott a tervezőktől, talán annyi csak, hogy gyorszáras nyeregcsőbilinccsel szerelték fel ezt a modellt, tehát már szerszámok nélkül is lehet állítani a nyeregmagasságot.

A hajtókart én ennél a modellnél is megemlíteném, annyira figyel a gyerekekre a woom, hogy ezen a modellen már hosszabb hajtókarok vannak, mint a 14″-oson, 95 mm-esek, ahogy nő a gyermek úgy nőnek a hajtókarhosszuk is. 🙂

További információkért kattints ide:
https://www.woombikes.hu/products/3

 

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo