fbpx

Viselj a városban is sisakot! – ABUS városi kerékpáros fejvédők

Kerékpáron mindig ajánlott sisakot viselni és ez alól a városi bringázás sem kivétel, ugyanis itt érhet minket a legtöbb súlyos baleset, akár váratlanul elüthet minket egy autó és egyből nagy a baj ha a fejünk védelem nélkül nekicsapódik valaminek. Ráadásul az őszi idő beköszöntével az utak csúszósabbak és a látási viszonyok is sokat romlanak, mellyel megnövekszik a balesetek kockázata. Az ABUS, mint biztonságspecialista, a városi bringásokra kiemelten odafigyel, a lakatokon, zárakon kívül kifejezetten a városi kerékpározáshoz is fejlesztett fejvédőket, amik szükség esetén nem csak megvédenek, hanem akár segíthetnek a balesetek megelőzésében. Az ABUS városi sisak kínálata rendkívül széles, az egyszerűbb modellektől a már-már űrsisakokra emlékeztető pedelec fejvédőkig mindent megtalálunk.

Sokan azt hiszik, hogy kerékpáron csak sportolás közben érdemes sisakot viselni, pedig a városi-, közlekedéscélú bringázás közben éppúgy fontos a fejvédő viselése, mint az erdőben száguldozás közben. Elég csak belegondolni, hogy mennyire ki vagyunk téve a forgalom többi részvevőjének, ha valaki éppen nem figyel akkor könnyen baleset lehet belőle és ilyenkor elég egy rossz esés aminek akár halál is lehet a vége. Ezenkívül mi is könnyebben el tudunk esni városban, olajfolt, csúszós út, nem látszódó kátyú és máris az aszfalton fekve találjuk magunkat. Persze sokan mondják, hogy lassabban megyünk városban és így nem esünk akkorát, ami nem igazán állja meg a helyét a valóságban, egyrészt vannak dombos települések Magyarországon, ahol nem 15 km/h-val fogunk gurulgatni, másrészt alacsony sebesség mellett könnyen lecsapódhat a fejünk esés közben, mert nem tudjuk kigurulni, kicsúszni az esést. Ráadásul a városban minden elem kemény, – aszfalt, beton, járdaszegély, autó, vas korlát, oszlop – amik mind komoly sérülést tudnak okozni, míg terepen van föld, fű, bokor, amik jelentősen puhábbak és mégis hordunk fejvédőt. Arról nem beszélve, hogyha elütnek minket akkor arra sincs időnk, hogy levegyük a kormányról a kezünket, nemhogy arra, hogy megpróbáljuk kigurulni, irányítani az esést. Szóval érdemes városban is sisakot viselni, már csak azért is, mert a halállal végződő kerékpáros balesetek 95 %-a fejsérülés miatt következik be, tehát az elhunyt kerékpárosok kb. 95 %-án nem volt sisak!

A “rövid” bevezető után térjünk a lényegre. Arról már írtunk, hogy az ABUS a sportokban (országúti sisakok, mtb sisakok) egyértelműen a világelitbe tartozik és a gyerekfejvédőknél is top kategória, de a városi sisakokat még nem említettük pedig ezen a területen a legszélesebb kínálattal rendelkezik a német gyártó, sőt technológiákban és tudásban is az élen jár. A városi sisakokon nagyon sok olyan praktikus részletmegoldás és extra van, ami miatt jól használhatóak és ezek a dolgok pl egy mtb sport sisakon nincsenek meg. Ha egy okosan tervezett, jó városi fejvédőt szeretnénk akkor mindenképpen érdemes körülnéznünk az ABUS háza táján.

Milyen egy jó városi sisak?

Ezt a kérdést lehet nem tették még fel sokan, mert városban a bringások fején mindenféle fejvédővel szoktunk találkozni az országútitól a montis sisakokon keresztül a gördeszkás bukóig, ami alapján azt mondhatnánk, hogy bármelyik megfelel erre a felhasználásra, az tény, hogy mindegyik megvéd esés közben, jobb mintha semmi nem lenne a fejünkön, de léteznek olyan sisakok, amiket kifejezetten városi használatra terveztek, ezért ezek a modellek többet nyújtanak városi környezetben, mint a fent említett kategóriák fejvédői.

A jó városi kerékpáros fejvédő megfelelő védelmet nyújt, a tarkóra, a halántékra jobban leér a sisak, így esés esetén megvédi ezeket az érzékenyebb részeket. Az összes ABUS városi modellen is láthatjuk, hogy oldalt és hátul is mélyen leérnek a sisakok. Sőt valamelyik modellnél szakított az in-mold technológiával az ABUS és például a Hyban 2.0-nál a külső vékony héj helyett egy erős, sokkal ellenállóbb héj került a sisakra, melynek köszönhetően tartósabb darab lesz.

A láthatóság is fontos szerepet játszik a városi fejvédőknél, elég csak a mostani ködös időjárásra gondolni, amikor minden felületet meg kell ahhoz ragadnunk, hogy lásson minket a többi autós. Az ABUS ezért fényvisszaverő elemeket és modelltől függően lámpákat is tervezett a fejvédőibe, pl a Hud-Y sisak hátuljában egy nagyméretű mágneses elven rögzülő hátsó lámpa van, de a Youn-I ACE, Hyban 2.0, Urban-I 3.0 és a Pedelec 2.0-ban is található beépített led lámpa. Elég arra gondolni, hogy egy roller vagy egy csomagtartóra szerelt lámpa fényét az autó mellett nem biztos, hogy látja egy autós a karosszéria miatt, viszont egy sisak fénye mindig látható lesz (főleg ha olyan erős, mint a Hud-Y lámpája). Egyébként nem csak a sisakok terén segíti a kerékpárosok láthatóságát az ABUS, hanem külön kiegészítő család létezik a német gyártónál erre Lumino néven.

A városi fejvédők szellőzése a városi tempóhoz és intenzitáshoz van optimalizálva. Mivel általában alacsonyabb intenzitáson bringázunk városban, mint sportolás közben, ezért nincs akkora hűtésre szüksége a fejünknek, emiatt kevesebb a szellőző nyílás ezeken a modelleken és a nyílások kialakítása is egyenesebb testtartáshoz van tervezve.

Mint minden sisaknál a városi fejvédőknél is lényeges szempont a kényelem. Azt már láthattuk, hogy az ABUS országúti és mtb fejvédők rendkívül kényelmesek, és nem meglepő, hogy ezt a tudást a városi modellekbe is átültették. Okos tervezés, jó szivacsok, minőségi fejkörméret állítás, jó pántok és csatok teszik kényelmessé a fejvédőt. Ezenkívül az ABUS a hosszúhajú emberekre is gondolt, gyakorlatilag az összes városi sisak lófarok kompatibilis.


Egy nagyon fontos dolog a városi kerékpározás kapcsán, hogyha a gyermekünket kerékpárral szállítjuk akkor mindig (még ha áll a kerékpár akkor is) legyen fejvédő a gyerekeken a gyerekülésben, mert a fejük védtelen az ülésben, elég csak arra gondolni, hogy a testüket megtartja a biztonsági öv, de a fejük magatehetetlenül nekicsapódhat az aszfaltnak, maradandó károkat elszenvedve. Sisak ráad, gyerekülésbe betesz, mindig ez legyen a sorrend!

Nézzük az ABUS városi fejvédőket!

Pedelec 2.0

Már a neve is beszédes. A Pedelec 2.0 nem csak normál pedeleceken használható, hanem megfelel az NTA 8776 speed pedelec (45 km/h-ig segítenek rá) szabványnak, emellett természetesen viselhető normális kerékpáron is. Ez a sisak gyakorlatilag mindent tud, amit egy városi sisak csak tudhat, jár hozzá esőhuzat, beépített tölthető lámpák, fényvisszaverős pántok, Fidlock mágneses csat és Zoom Ace Urban fejkörméret állító rendszer. Létezik belőle Ace változat is, amihez még jár sisakrostély (lencse), fülvédők hideg időre és lebegő szivacsozás (mint az országúti sisakokban). Elérhető MIPS verzióban is. A színválaszték elég komoly belőle, – mint általában az ABUS sisakoknál – mindenki megtalálhatja a számára leginkább tetszőt.

Bővebb információkért kattints ide.

Hud-Y

A városi sisakok között egy igazi nyálcsorgatós darab a Hud-Y és nem csak az ütős megjelenésű külseje miatt, hanem a benne lévő technológiák teszik még vágyott fejvédővé az ABUS Hud-Y-t, nem véletlenül nyert 2021-ben a Eurobike Awards-on. In-mold technológia 4 héjjal, melynek köszönhetően kevésbé lesz sérülékeny szállítás, pakolás közben (nincs egész nap az ember fején a sisak és pl a munkahelyén kell valahova tenni), e mellé még megkapta az ActiCage vázat, ami tovább erősíti a fejvédőt. Állíthatóságban a legtöbbet tudja, a Zoom Ace Urban állító rendszer segítségével 360 fokban tudjuk a fejünkre szabni a sisakot, ezenkívül az mtb sisakoknál megismert TriVider állító segíti a pántok megfelelő illeszkedését. Mágneses Fidlock csattal tudjuk nyitni, zárni a sisakot, ami a normál csatokhoz képest sokkal egyszerűbb használatot tesz lehetővé. Egy mágneses elven rögzülő, tölthető, hátsó lámpát is találunk a Hud-Y hátulján, ami maximálisan 9 lumen fényerővel tud világítani többféle üzemmódban. Ez a lámpa helyettesítheti a bringákon lévő hátsó lámpát, de annak kiegészítésére is alkalmas, ráadásul mivel magasabban van, így az autósok könnyebben észre tudnak venni minket.

Bővebb információkért kattints ide.

Hyban 2.0

Klasszikus városi ABUS sisak megújult külsővel. Ez a fejvédő a megszokott in-mold technológia helyett egy kemény, vastag külső héjból és az EPS habból épül fel, mely strapabíróbb és praktikusabb megoldás egy olyan sisak esetén, amit gyakran tárolunk különböző helyeken és időnként az is megesik, hogy leesik a sisak. Az ABUS-tól megszokott kényelem a Hyban 2.0-nál sem marad el, anatómiai szivacsozás és a Zoom Ace Urban állító rendszer teszi kényelmessé a viselését. Fényvisszaverő elemek találhatók rajta, melyek segítik a láthatóságunkat.

Ezenfelül létezik LED és ACE verziókban is. A LED-nél 8db led található elöl és 16 hátul, amiket szükség esetén USB-ről tudunk feltölteni. A sisak jó kiegészítője a kerékpáron található lámpáknak, mindkettőt használva kicsi az esélye annak, hogy nem vesznek észre minket az autósok. Az ACE verzióhoz jár sisakrostély (lencsével), tartalék szivacsozás és mágneses Fidlock csat. Elérhető MIPS verzióban is.

A színeket a Hyban 2.0-nál is mindenképpen érdemes megemlíteni, ugyanis széles színválasztékból és más gyártóknál nem megszokott dizájnokból válogathatunk.

Bővebb információkért kattints ide.

Urban-I 3.0

Az Urban-I az egyik legismertebb városi fejvédő modell Németországban, rengetegen szeretik és használják. A hátulján beépített, tölthető hátsó lámpa található, a Zoom Ace Urban állítórendszerrel a könnyedén a fejünkre tudjuk állítani és rengeteg színben kapható. Vajon kell ennél több egy városi sisaknál? Nekem az a véleményem, hogy a városi bringások 99%-ának ennyi elég. Az Urban-I 3.0 másik különlegessége, hogy XL-es méretben is kapható, így az átlagnál nagyobb fejmérettel rendelkezők is megtalálhatják a számításukat ebben a fejvédőben. Annak aki extra védelmet szeretne MIPS verzióban is meg tudja vásárolni.

Bővebb információkért kattints ide.

Skurb

A Skurb egy univerzális sisak, mely nem csak városi használatra alkalmas, hanem nyugodtan felvehetjük görkorizni, gördeszkázni, rollerezni vagy bmx-ezni is, sőt különösképpen azok fogják szeretni, akik ezen vonalak valamelyikéről érkeztek, és a régi, nehéz, merev héjas sisak helyett egy in-mold technológiával készített sisakot szeretnének. A Skurbban tekerős állítórendszerrel a fejünkre tudjuk szabni a sisakot, ezért stabilan fog állni, ami esésnél egy fontos szempont és a fenti sportoknál mind megeshet, hogy hamar az aszfaltra kerülünk. A fiatalok legnagyobb örömére elérhető nagyon sok színben, mindenki megtalálhatja a neki leginkább tetszőt. A MIPS-ért rajongóknak jó hír, hogy elérhető MIPS verzióban is.

Bővebb információkért kattints ide.

 

Gondolj a biztonságra, gondolj a sisakodra!🚴‍♀️ Most itt a lehetőség a vásárlástól számított 2 éven belül a megtört ABUS sisakod cseréjére! A részletekért és a feltételekért keresd fel a szakkereskedőt, ahol a sisakodat vásároltad!

  • a  2021-es modellévtől számolva minden Abus sisakra vonatkozik
  • érvényes: 2021. 01.01-től
  • a vásárlástól számított 2 éven belül, érvényes blokkal együtt bemutatva

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo