fbpx

ABUS AM/Trail, Enduro és DH sisak bemutató

Közreműködő partnerek: Cedric Gracia, Richie Schley és Gabriel Wibmer

Izgalmas ösvények, sziklakert, ugratók, adrenalin… ha ezeket szereted akkor mindenképpen nézd meg az ABUS MTB fejvédő kínálatát!

A német gyártó a kényelmet és biztonságot helyezte középpontba a sisakok tervezésekor, melyek egy rossz esés közben az életedet is megmenthetik.

Az ABUSt 1924-ben alapították és a mai napig 100%-ban az alapító család kezében van a német vállalat, ami az igazat megvallva már nem túl gyakori dolog napjainkban. Az ABUS neve és a biztonság fogalma az elmúlt egy évszázadban teljesen összeforrtak, nagyon kevés olyan kerékpáros van, akinek nem az ABUS neve ugrik be, ha egy kerékpárzár márkát kell mondania.  gyakorlatilag mindenféle zárat – a lakatoktól kezdve, a motorzárakon át, az ajtózárakig – gyárt a legmagasabb minőségben. 1995 óta gyártanak fejvédőket és az elmúlt pár évben a zárakon túl a sisakok is középpontba kerültek az ABUSnál a kerékpáros szegmensben, számos új modellt fejlesztettek profi sportolók segítségével és mára már eljutottak arra szintre, hogy a fejvédőiket ugyanazon a szinten emlegetik mint az évszázados múlttal rendelkező záraikat. Jelenleg a Top3 márka között tartják őket számon.

Komoly sisakgyártóhoz széles paletta dukál, ami az ABUSnál is így van, szinte minden kerékpáros szakághoz gyártanak fejvédőt, jellemzően több modellt is, és fontos megemlíteni, hogy nincs kompromisszum a német márkánál, mindegyik fejvédőjük magas minőséget képvisel. A mostani cikkünkben az MTB sisakokra fókuszálunk és azok közül is a kissé extrémebb felhasználásra készültek nézzük meg.

 

ABUS Moventor 2.0

Szeretsz lefelé és felfelé is menni terepen? Az emelkedőkön nyomod neki és fontos számodra a sisak szellőzése is? Ha a válaszod igen akkor neked találták ki a Moventor 2.0-t, az ABUS trail, all mountain sisakját.
Az ABUS Moventor 2.0 kategóriájában egy igazán jól eltalált fejvédő, nemcsak a formavilága lett igazán “trail-es”, hanem a német gyártó a felhasználásnak megfelelően több olyan technológiát használt fel, mellyel nagyobb biztonságban kerékpározhatunk. A Moventor 2.0 In-Mold technológiával készült, viszont a fejvédő tartósságát szem előtt tartva alulról is kapott a sisak egy héjat, így nem fog benyomódni szállítás vagy egy óvatlan mozdulat közben a fejvédő peremén található hab.


A védelem egyik legfontosabb eleme a megfelelő rögzítés, hiszen ha esés közben elfordul a fejünkön a sisak akkor már nem biztos, hogy el tudja látni a funkcióját. Ezért az ABUS Zoom Ace MTB állítórendszert épített a sisakba, mely 3 dimenzióban állítható és a legtöbb fejformával kompatibilissá teszi a fejvédőt, e mellé a pántok hosszát is be tudjuk állítani a TriVider pántrendszernek köszönhetően. Még fontos megemlíteni, hogy a Moventor 2.0 copfkompatibilis, így hosszú hajú férfiak és nők is bátran választhatják, mert az állítórendszeren ki tudják húzni a copfjukat.

Mivel trail sisakról van szó, amiben jelentős mennyiséget tekerünk felfelé, ezért a szellőzés is kiemelten fontos, emiatt 10 légbevezető és 9 légkivezető nyílás biztosítja a bringás fejének megfelelő hűtését a Moventor 2.0-ban. A tömege is kifejezetten baráti, M-es méretben mindössze 305 grammot nyom a mérlegen.
Természetesen egy trail fejvédőre egy állítható sild is dukál, ami nemcsak a napfénytől, ágaktól véd meg (a stílusos megjelenésen felül), hanem feltolt állapotban lehetővé teszi, hogy az MX szemüvegünket feltegyük alá ha nem éppen a szemünkön van.

A védelem terén nem szabad kihagyni, hogy elérhető MIPS (egy belső héj, ami becsapódáskor segít csökkenteni a rotációs erőket) és QUIN, QUIN ready verziókban is.

 

A QUIN egy biztonsági rendszer, aminek az érzékelője a fejvédőben található és egy ingyenesen letölthető alkalmazáson keresztül a telefonunkhoz kapcsolódik. A szenzor egy nagyobb lassulás (ütés) hatására jelez az alkalmazásnak, ami értesítés küld az általunk előre megadott személynek. Azt is be tudjuk állítani, hogy mennyi időnk legyen leállítani a riasztást, abban az esetben ha mégsem lenne bajunk az esés következtében. Az alkalmazás lényegi funkciója ingyenes, de előfizetésért cserébe kaphatunk még hozzá pár extrát. A QUIN ready fejvédők utólag bővíthetők az érzékelővel, mindössze annyit kell hozzá tennünk, hogy megvesszük az érzékelőt és a sisak hátulján található műanyag dugó helyére betesszük. A QUIN rendszert már teszteljük, melyről hamarosan olvashattok tesztet a magazinunkban.

Ajánlott fogyasztói ár: 36 980 ft; MIPS 47 550 ft; QUIN 58 120 ft

További információkért keresd az ABUS honlapját.

 

ABUS MoDrop

Ha imádod a nehéz, technikás lejtőket és felfelé csak azért tekersz, hogy újra lejöhess, akkor a MoDrop lehet a jó választás számodra az ABUS fejvédő kínálatából. A MoDrop egy enduro, all mountain sisak, ami védelem tekintetében mindent tud, viszont a felhasználásnak megfelelően kissé zártabb, mint a Moventor, ezért kevésbé jó a szellőzése, 6 légbevezető és 8 levegőkivezető nyíláson áramló levegő hűti a fejünket. A bogarak nem jutnak be a fejvédőbe, mert egy bogárháló véd minket a nem kívánt szárnyas ízeltlábúaktól.


Technikai paramétereiben nagyon hasonló, mint a fent említett Moventor 2.0, ugyanúgy In-Mold technológiával készült és alul is található egy héjréteg a tartósság jegyében. A Zoom Ace rögzítőrendszernek és a TriVider pántrendszernek köszönhetően a sisak mérete teljesen személyre állítható, így biztosítva a stabil és zárt illeszkedést, ami a megfelelő védelem egy fontos eleme. A sisak tervezésekor egyértelműen gondoltak a nőkre is, a MoDrop állítórendszere szintén copfkompatibilis és nőies színekben is kapható.

Egy jó enduro bringás sisaknak megfelelően állítható silddel rendelkezik a MoDrop, ami az alapfunkcióján felül lehetőséget biztosít az MX szemüvegek tárolásához ha éppen pihennénk.
Elérhető MIPS és QUIN verziókban is, és fontos, hogy mindegyik fejvédő QUIN kompatibilis, tehát utólag bővíthetjük a fejvédőnket ezzel a hasznos technológiával.

Ajánlott fogyasztói ár: 35 220 ft; MIPS 42 260 ft; QUIN 52 830 ft

További információkért keresd az ABUS honlapját.

 

ABUS MoTrip

A MoTrip a belépő az mtb világába az ABUS palettáján. Belépő modell ellenére mindenképpen érdemes ránézni a MoTrip árcímkéjére, hogy ezért az árért mennyi mindent kapunk. A Zoom Ace MTB állítórendszer ebben a modellben is megtalálható, mint a nagytestvér MoDropban, ugyanúgy copfkompatibilis és a sildje állíthatósága is lehetővé teszi, hogy egyrészt szabályozzuk mennyi fényt szeretnénk éppen, másrészt az MX szemüvegünket is fel tudjuk rá tenni. A szellőzés tekintetében sem lehet rá panasz, hiszen 6 légbevezető és 8 levegőkivezető nyílás található rajta. Akárcsak a nagytestvér a MoTrip is 3 méretben elérhető, 51-61cm között nagy eséllyel mindenki megtalálja a számára megfelelő méretet. A MIPS és a QUIN technológiákról viszont le kell mondanunk ha a MoTripet választjuk.

Ajánlott fogyasztói ár: 25 430 ft

További információkért keresd az ABUS honlapját.

 

ABUS Cliffhanger

A csúcs enduro sisak az ABUStól (várhatóan augusztustól lesz kapható). Nincs az a tulajdonság, ami hiányozna az ABUS Cliffhangerből, mindent tud, amit egy top enduro fejvédőnek tudnia kell. Nem mellesleg a Cliffhangert használja Cedric Gracia és Richie Schley is, és mindketten részt vettek a fejlesztésében. Az In-Mold kialakításon és az extra alsó héjon felül egy ActiCage névre hallgató merevítést építettek a habba, melytől a fejvédő stabilabb és erősebb lesz, ezt a technológiát az ABUS top kategóriás sisakjaiban találjuk meg. A többi modellhez hasonlóan az adott fejvédő modellhez szabott Zoom Ace MTB állítórendszerrel és a TriVider pántrendszerrel tudjuk a fejünkre szabni a sisakot, így garantáltan jól fog illeszkedni és ellátja a biztonsági funkcióját.

A gyártó állítása szerint a biztonság és a szellőzés egyesül az ABUS Cliffhangerben, ami valószínűleg így is van, mert a 8 nagyméretű légbevezetőn és 6 légkivezetőn biztosan sok levegő éri a fejünket.
Az állítható sildet és az MX szemüveg kompatibilitást már említenünk sem kellene, hiszen ezt az összes ABUS MTB fejvédő tudja.
A Cliffhanger elérhető MIPS és QUIN verziókban, sőt amelyikben nincs gyárilag QUIN az később bővíthető ezzel a funkcióval.

Ajánlott fogyasztói ár: 56 360 ft; MIPS 59 490 ft; QUIN 68 890 ft

További információkért keresd az ABUS honlapját.

 

ABUS AirDrop

Fullface sisak a legdurvább ridereknek (várhatóan decembertől kapható)! Az ABUS AirDrop egy innovatív sisak, amiben az ABUS ismét megmutatta, hogy hogyan kell fejvédőt tervezni. A Cliffhangernél megismert EPS habba integrált ActiCage merevítés teszi igazán erőssé az AirDropot is. Az állítórendszer hasonló a már megismert többi fejvédőhöz, de az AirDropba a Zoom Ace rendszert fullface fejvédőhöz optimalizálták.


Az AirDrop egyik különlegessége, hogy a füleknél nyílást találunk, melynek a legnagyobb meglepetésre az a funkciója, hogy halljunk 🙂 , ugyanis a fülünk és a hallásunk fontos szerepet játszik az egyensúlyozásban. A másik említendő tulajdonság a kulcscsontvédő élek az állvédőn, mert gyakran előforduló probléma, hogy a fejvédő üti meg a kulcscsontunkat (rosszabb esetben eltöri) eséskor, viszont az AirDropnál megoldották, hogy ez az ütés tompább legyen. Az állszíj dupla D-gyűrűs csattal rögzül, ami több extrém sportban, pl a Moto GP-ben, is az elfogadott rögzítési mód.


Fullface fejvédő viselésekor nem feltétlenül muszáj, hogy belerohadjon a fejünk a sisakba, az AirDrop-nál a szellőzésre is odafigyelt az ABUS, 11 légbevezető és 6 levegőkivezető található az AirDropon és az arcpárnák légáteresztő szivacsból vannak.

A szponzorált versenyzők fején már egy ideje láthatjuk az AirDropot, Cedric Gracia és Gabriel Wibmer keményen tesztelik és az ő visszajelzéseik alapján nyerte el a végleges formáját.

Mindegyik modell gyárilag MIPS-es és elérhető belőle QUIN verzió is, és amelyikben gyárilag nincs benne a QUIN az később bővíthető vele.

Ajánlott fogyasztói ár: MIPS 87 680 ft; MIPS-QUIN 106 470 ft

További információkért keresd az ABUS honlapját.

Ha fenti fotókon látható ABUS MX szemüveggel szeretnéd használni az ABUS sisakodhoz akkor erre is van lehetőséged, mert a gyártó kínálatában megtalálható a Buteo, ami páramentes dupla lencsés és több színben elérhető. Bővebb információkat ide kattintva találsz róla.

 

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo
Sütibeállítások