fbpx

Mi várható 2021-ben a kerékpárpiacon? – Kellys

A kerékpáripart teljesen felborította a koronavírus-járvány, egyre többen tapasztaltuk, hogy nem is olyan egyszerű a katalógusból kiszemelt kerékpárt megvenni vagy bizonyos alkatrészek beszerzése is komoly nehézségekbe ütközik. Ennek kapcsán megkerestük a hazai piac nagyobb szereplőit, hogy megkérdezzük náluk mi várható 2021-ben. Ezúttal a Kellys magyarországi forgalmazójával beszélgettünk.

A koronavírus-járvány következtében az elmúlt évben világszinten és hazánkban is megnövekedett a kereslet a kerékpárokra, ami komoly kihívás elé állította a gyártókat. Egyre többen szembesültünk azzal 2020-ban, hogy az adott kerékpár, amit kiszemeltünk már egyáltalán nem kapható, most télen pedig az alkatrészeknél visszatérő probléma, hogy bizonyos alkatrészek Európa szerte nem elérhetőek és a beérkezési idejük is több hónap lehet. Az előrejelzések szerint idén is hamar el fognak fogyni a 2021-es kerékpárok, és akár jelentős csúszások lehetnek a szállításban, emellett az alkatrészek beszerzése is nehézkes lehet, ami a kerékpárok szervizelését is megnehezíti.

-Nálatok mint a Kellys kerékpárok magyarországi forgalmazójánál mi a helyzet, mennyire lesznek csúszások a szállításban, várhatóan sikerül majd kielégíteni a keresletet?

-A megnövekedett kereslet természetesen a Kellys Bicycles magyarországi piacán is jelentkezett, amely a 2020-as szezonban az előző évihez képest több mint 60%-os növekedést jelentett darabszám tekintetében. Értékben pedig ennél is nagyobb volt a fejlődés, hiszen komoly kereslet jelentkezett a magasabb árkategóriás kerékpárok és e-bike-ok iránt is. Esetünkben elmondható, hogy az elmúlt öt évben – világjárványtól függetlenül – is folyamatos a piaci növekedésünk, jelentős, átlagosan évente 20%-ot is elérő mértékben.

A globális piac növekedés olyan helyzetet teremtett a COVID-19 problémával együtt a kerékpáros kereskedelemnek, amelyre senki sem számított, nem is számíthatott. Egy teljesen új jelenséggel találta magát szemben a kerékpáripar és a kereskedelem is.
Itt nem csak arról beszélhetünk, hogy a megnövekedett kereslet okán kifogytak a gyártói készletek, hanem arról is, hogy az elkészült alkatrészeket, kiegészítőket, komponenseket nincs mivel Európába juttatni, hiszen konténerek tömege vesztegel az amerikai, vagy brit kontinens partjainál. A Kellys Bicycles a repülőgépes szállítást is igénybe vette, veszi a logisztikai probléma a megoldása érdekében, de ezen a területen is vannak kapacitásbeli problémák, nem beszélve a megnövekedett költségekről.

Mindezeket a körülményeket figyelembe véve sajnos természetes, hogy vannak és lesznek, csúszások, ám a partnereinket folyamatosan tájékoztatjuk. A Kellys Bicycles a partneri hálózatával naprakészen tartja a kapcsolatot a belső, úgynevezett B2B felületén keresztül, ahol a kerékpárok szállítási határidejét igyekszünk a lehető legpontosabban megjelölni, 1-2 hét toleranciával. Az első szállítmányok már az üzletekben vannak, így azt tudjuk javasolni a vásárlóknak, hogy még most, az igazi kerékpáros szezon előtt menjenek el az üzletekbe, és válasszák ki, vásárolják meg az új kerékpárjukat.

Ezt azért is tanácsoljuk jó szívvel, mert azt már most tudjuk, hogy a piaci igényeket a 2021-es szezonban nem fogjuk tudni teljes mértékben kielégíteni. Ez nekem személy szerint is egy fájó pont, hiszen így a meredeken növekvő eladásaink be vannak határolva, van egy plafon, amelyet nem tudunk átlépni. 🙂 Fontos ugyanakkor azt is tudni, hogy a viszonteladó partnereink is igyekeznek felkészülni a keresletre, amely abból is jól látható, hogy az előrendelési folyamat során a teljes gyártási mennyiség több mint 90%-át már lefoglalták és megrendelték- A későbbi gyártásra visszaigazolt kerékpárok foglalása is mindennapos tevékenység.

Nagyon nehéz megjósolni, hogy mit hoz a jövő! Az biztos, hogy most egy növekvő piaci hullámmal állunk szemben, amelyet a Kellys márka hazai képviselete legjobb tudása szerint meglovagol és jó sokáig szeretne szörfözni rajta. Hiszünk abban, hogy a magyar kerékpáros piacban vírushelyzettől függetlenül is még hatalmas a potenciál, hiszen egyre jobban látják a végfelhasználóink, a vásárlóink is, hogy kerékpározni egészséges, szórakoztató és aktív kikapcsolódás, és nagyon környezetbarát tevékenység. Ennek megfelelően építjük a márkát itthon, és várjuk a tavaszt, és természetesen a vírushelyzet végét, hogy kerékpár nyeregben ülve, személyesen is találkozhassunk a bringásokkal , jattoljunk egy-egy rendezvényen.

A “Mi várható 2021-ben a kerékpárpiacon?” sorozatunk cikkeit itt olvashatjátok (folyamatosan frissítjük):

CUBE
KELLYS
SHIMANO

 

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo