fbpx

Giro d’Italia-jegyzet: a további esélyekről a félidőhöz közeledve

Túl vagyunk az első hegyi szakaszokon és a második pihenőnapon a Giro d’Italia-n, és egyelőre megjósolhatatlan, hogy Triesztben ki állhat fel a pódiumra rózsaszínű trikóban.

Evans megtehetné, hogy azt mondja, köszöni szépen, neki már körülbelül sikeres az idei Giro. De nem fogja ezt mondani...

Evans megtehetné, hogy azt mondja, köszöni szépen, neki már körülbelül sikeres az idei Giro. De nem fogja ezt mondani…

A semleges kerékpársport rajongók örülhetnek, hiszen a végkimenetelét tekintve izgalmas a Giro, a favoritok közül volt aki villantott már kicsit, a legtöbben nem. És voltak, akik „elszálltak”, először vegyük őket számba pár sor erejéig.

A Giro d’Italia előtt korábbi eredményeik és képességeik alapján Joaquim Rodriguez és Nairo Quintana számított a két legfőbb esélyesnek, közülük Purito sajnos bordatörés miatt feladni kényszerült a versenyt. Pórul járt a komplett Garmin-sor még az első szakaszon, de azt kell mondjuk, a korábbi győztes Ryder Hesjedal formájáról még mindig nem tudunk semmit, rendre megjön a főmezőnnyel a hegyi befutókon. A győzelemhez már emberfelettit kellene produkálnia, de nagy különbségek alakulhatnak majd ki a harmadik héten, akár szép eredményben is reménykedhet még a kanadai. Mindez nem mondható el az ír Nicholas  Roche-ról (Tinkoff-Saxo), aki „holdtöltét” kapott az ominózus 6. szakaszon, és azóta is gyűjtött hátrányt, hogy biztosan elengedjék szökésbe később. Roche most 24:17 perccel áll a 49. helyen, csak szakaszgyőzelemre utazik már. Michele Scarponit már a Giro előtt sem soroltam az esélyesek közé, be is igazolódott, hogy az Asztana csapatánál a fiatal Fabio Arura építenek, aki 1:39 perc hátránnyal a hatodik jelenleg. Scarponit pont ezért nem sorolnám a „vesztesek” közé sem, a veterán olasz számára ez a realitás, Aru mellé pedig tegyünk egy jókora kérdőjelet, bármi kisülhet számára ebből a Giróból, pozitív és negatív értelemben is.

Nagy talány, mire lesz képes a fiatal Aru

Nagy talány, mire lesz képes a fiatal Aru

Azt tehát megállapítottuk, hogy kik szálltak el, nem volt nehéz. A további esélylatolgatás bizonytalanságát viszont számos tényező növeli. Az összetettet vezető Cadel Evans-ről már írtam pár napja, továbbra is fenntartom a véleményem, hogy a veterán ausztrál olyan típusú versenyző, akinek extrém körülmények között megnő az ereje a többiekkel szemben, pláne ha megérzi a lehetőséget, nem hátráltatja a nyomás, hanem ellenkezőleg: a maximumnál is többet képes kihozni magából. Mindez azonban csak okoskodás, ugyanis még nem láttuk a versenyzőket igazán nagy hegyen küzdeni. Jelen pillanatban vannak benyomásaink, de amit látunk, korántsem biztos, hogy konstans állapot. Ne felejtsük el, hogy az egy héten át tartó folyamatos esőzés után többen is betegek, és ezt nyilván nem kötik a szurkolók vagy az ellenfelek orrára… A legnagyobb nevek közül számomra most a versenyben maradt topfavorit, Nairo Quintana az, aki nem tűnik 100%-osnak. Bár megjött eddig minden hegyi befutón a legjobbakkal, nem olyan könnyedén forgat a mezőnyben, mint például a tavalyi Tour de France-on. Persze – ha egyáltalán helytálló a megállapításom – ezt okozhatja bukásból megmaradt sérülés, kisebb megbetegedés is, amit a következő hét végéig nyugodtan kipihenhet.

Nairo Quintana - elvileg a legerősebb hegyen

Nairo Quintana – elvileg a legerősebb hegyen

A Movistar kapitánya így értékelt tegnap:

A két hegyi szakasz nagyon nehéz volt, főleg a bukásban szerzett sérüléseim fájtak. Szükség van most pihenésre, fizikailag és mentálisan is, kikapcsolni a feszültséget, ami napról napra nagyon fárasztó volt a versenyen. Jelenleg elégedett vagyok az állással, hiszen annak ellenére, hogy nem érzem magam a legjobban, nem veszítettem időt a többiekkel szemben – kivéve Pozzovivót – és ez nagyon fontos. Közel a Giro félidejénél tartunk, és versenyben vagyunk, nem úgy, mint Purito vagy Dan Martin. Most a napokban a legfontosabb, hogy regenerálódjak, hiszen a Giro neheze még hátra van. Azt is látni kell, hogy még fiatal vagyok, az első háromhetesem  ez kapitányként…

Evans nagyon erős, de a többiek, Rigoberto (Uran), Majka vagy Pozzovivo is nagyon jó formában vannak, és nagyon jó a csapatuk. A Movistar is erős, és remélem, hogy a csapattársaim is felépülnek a sérülésekből, mert szinte mindenkinek van valamilyen horzsolása, zúzódása, és szükségem lesz rájuk a legfontosabb szakaszokon.

Rigoberto Uran - aki konstans jó

Rigoberto Uran – aki konstans jó

Quintana tulajdonképpen felsorolta az összetett első négy helyezettjét (Evans, Uran, Majka, Pozzovivo), akik közül jelen állás szerint valóban bárki esélyes a győzelemre is. Domenico Pozzovivónak (Ag2R) a Giro előtt megelőlegeztem, hogy ő lehet az, aki beleszólhat a Rodriguez-Quintana meccsbe. Vasárnap remekül mozgott, de továbbra sem szabad megfeledkezni róla, hogy ez még nem „nagy hegy” volt. Mindenesetre a „Doktort” innentől kezdve hivatalosan is a favoritok közé kell sorolni, s abban sem vagyok biztos, hogy ő gyengén teljesít majd az időfutamon, a hegyi kronón akár még top3-ban is lehet. Uran továbbra is sötét ló, eddig hozza a kötelezőt, nem veszített semmit, s ami fontosabb, úgy tűnik, betegséggel vagy sérüléssel sem bajlódik. Ugyanez igaz a lengyel Majkára, akinek volt egy hatalmas mentése, amikor a 6. szakaszon történt bukásból felért az üldöző mezőnyre. Jó lett volna látni, de gyanítom, hogy akkor beáldozták Roche-t, és mindent feltett a Tinkoff-Saxo Majkára. Valószínűleg a kísérőkocsi másodpercig sem késlekedve inkább Majkát „támogatta” a felzárkózásban és magára hagyták Roche-t. Ha ez így van, az azt jelenti, hogy Majka durván jó formában lehet.

Majka?

Majka?

Az összetettben két fiatal következik, a már említett Aru és a Lampre-Merida kétszeres szakaszgyőztese, Diego Ulissi. Ulissinél természetesen az a nagy kérdés, hogyan bírja majd az igazán hosszú emelkedőket. Fontos, hogy ő is megúszta eddig a betegséget, sérülést, jó állapotban van a szervezete. Nagyon lényeges, hogy a harmadik hétre ilyen szempontból nagy különbségek alakulhatnak ki a versenyzők között. Elképzelhető, hogy egy Quintana jóval kifacsartabb állapotban kezdi meg az ellenfelekhez képest a Giro legnehezebb részét, s ebben az esetben már nem számít, hogy papíron két percet adna bárkinek a Zoncolanon. Az összetettben egy érdekes hármas következik: Kelderman, Kiserlovski és Basso. Kezdjük az utóbbival. Ivan Basso bizonyítja, mekkora sportember, hogy kétszeres győztesként, pályája alkonyán is milyen alázattal küzd, akkor is, ha saját bevallása szerint sem esélyes a végső győzelemre. Ha szívünkre tesszük a kezük, talán felvetődik, hogy mi van, ha mégis? De nem. Tudjuk, hogy nem. Kelderman és Kiserlovski pedig ott áll a generálban, ami a realitás, top 10-ben.

Aki jó, hogy ott van: Ivan Basso

Aki jó, hogy ott van: Ivan Basso

S innentől kezdve azt kell látni, hogy a top10 összetételét nézve nagy változások nem is lesznek. Morabito segítő, de kiemelt segítő, aki a csapatérdektől függ, hogy mennyire veszi komolyan az összetettet. Aru vagy Ulissi elvileg „elszállhat” a nagy hegyeken, de látva formájukat inkább azt mondanám, hogy innen végigcsinálják, sőt, még a bombameglepetés is bennük van. Kik verekedhetik be magukat még a legjobbak közé? Talán Hesjedal, Pierre Rolland, Fabio Duarte, vagy akiket a lista alapján is látunk, ebből a szempontból nem történik majd nagy csoda. Viszont hogy néz ki majd a top3 a végén? Szerencsére ez a kérdés teljesen nyitott még!

Evans-nek megjött az étvágya...

Evans-nek megjött az étvágya…

Összetett állás:

1. Cadel Evans (Aus) BMC Racing Team 38:49:34
2. Rigoberto Uran Uran (Col) Omega Pharma – Quick-Step Cycling Team +0:00:57
3. Rafal Majka (Pol) Tinkoff-Saxo +0:01:10
4. Domenico Pozzovivo (Ita) AG2R La Mondiale +0:01:20
5. Steve Morabito (Swi) BMC Racing Team +0:01:31
6. Fabio Aru (Ita) Astana Pro Team +0:01:39
7. Diego Ulissi (Ita) Lampre-Merida +0:01:43
8. Wilco Kelderman (Ned) Belkin Pro Cycling Team +0:01:44
9. Nairo Alexander Quintana Rojas (Col) Movistar Team +0:01:45
10. Robert Kiserlovski (Cro) Trek Factory Racing +0:01:49
11. Ivan Basso (Ita) Cannondale +0:02:01
12. Pierre Rolland (Fra) Team Europcar +0:02:56
13. Wout Poels (Ned) Omega Pharma – Quick-Step Cycling Team +0:03:03

17. Ryder Hesjedal (Can) Garmin Sharp +0:04:30
18. Matteo Rabottini (Ita) Neri Sottoli – Yellow Fluo +0:04:36
20. Kanstantsin Siutsou (Blr) Team Sky +0:05:42
21. Franco Pellizotti (Ita) Androni Giocattoli +0:05:46
22. Damiano Cunego (Ita) Lampre-Merida +0:06:35
24. Samuel Sanchez (Spa) BMC Racing Team +0:06:37
30. Daniel Moreno Fernandez (Spa) Team Katusha +0:09:48
31. Fabio Andres Duarte Arevalo (Col) Colombia +0:10:06
37. Przemyslaw Niemiec (Pol) Lampre-Merida +0:14:39
42. Michele Scarponi (Ita) Astana Pro Team +0:18:37
49. Nicolas Roche (Irl) Tinkoff-Saxo +0:24:17

Fotók: Stefano Sirotti, Giro d’Italia  RCS, facebook, twitter

Rózsaszínű reggeli: Megnyerheti-e a Girót Cadel Evans?

Rózsaszínű reggeli: kárjelentés és egy kérdés: „Várni vagy nem várni?”

Rózsaszínű reggeli: amikor a versenyzőknek már tele van a hócipője – jegyzet

Giro-jegyzet 1. – esélylatolgatás a rajt előtt

Giro d’Italia 2014: rajtlista, kik lehetnek a főszereplők?

A 2014-es Giro d’Italia útvonala: szakaszok, adatok, elemzés

.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo