fbpx

Merida Mission CX teszt – Több mint egy cyclocross bringa!

A Merida 2019-es modelljei közül a legújabb cyclocross kerékpárt ősszel már itthon is tudtuk tesztelni, a Mission CX igazi multifunkciós darab, a kőkemény versenysporton kívül a sportos gravel bringákat kedvelőket is kiszolgálja.

gravel vs cyclocross merida silex vs mission cx

A 2018-as Eurobike-on találkoztunk először a Mission CX-szel, aztán pár héttel később már Thommey tesztelhette Németországban, ősszel pedig hozzám került a gravel vs cyclocross cikk megírásához. Bőven volt időm próbálgatni, sokféle körülmény között tesztelni, így elég sok tapasztalatot szereztem a “munka” során, a végére egy kicsit hozzám is nőtt.

A Merida Mission CX, mint a nevéből is sejthető, egy cyclocross kerékpár, de az új piaci igényeknek megfelelően úgy tervezték, hogy más területeken is megállja a helyét. Mostanában egyre népszerűbbek az országúti-szerű, terepen használható kerékpárok, így a Merida már nem csak egyféle kerékpárt kínál erre a területre, a Silex mellett a Mission CX is bizonyos korlátok között alkalmas ilyen felhasználásra.

Hozzám a 600-as típusszámú modell került, aminek a váza alumíniumból készült, efelett már csak a karbon modellek találhatóak a palettán, alatta pedig egy másik alu vázas típus. A Merida technológia szempontjából a lehető legtöbbet kihozta ebből a vázból, PROLITE 66 triplán húzott alu csövekből épül fel, a fejcső tapered, a bovdenek belül futnak és átütőtengelyes hátsó kerekekkel kompatibilis. Az F-mount-os sárvédőkonzolok pedig már árulkodnak arról, hogy nem csak cyclocross felhasználásra szánja a gyártó. A villa kőkemény karbon, a maximális hatékonyság elvének megfelelően tervezték.

A Mission CX 600-ra a Sram Apex 1×11-es szettjét választotta a Merida, egyébként a vázon találunk elsőváltókonzolt és létezik a Mission CX-ekből elöl kéttányéros verzió is. A teljes hajtás-váltás-fékezés homogén alkatrészekből áll, minden eleme Apex, tehát kompatbilitási problémák biztos nem lesznek vele. Az áttélelezés is cyclocrossos, a 40-es első lánckerékhez 11-42-es sor párosul, ami lényegében bármelyik pályára bőven elég, sőt ha gravel oldalról nézzük akkor egy erősebb bringás a józan ész határai mellett bárhol felmegy vele (főleg, hogy a kifejezetten gravel felhasználásra készült Silex-en ennél keményebb a legkisebb áttétel).

Ebben a kategóriában már említenem sem kéne a tárcsafékeket, az elmúlt években már annyira az alapfelszerelés részévé váltak a cyclocross bringákon, Apex fékek hidraulikus fékkarokkal vagyis pontosabban jobb oldalon fékváltókarral, bal oldalon pedig csak fékkarral hiszen nincs elsőváltó. Kicsit furcsa lehet elsőre ez az aszimmetria, de használat közben már fel sem tűnik.

A kerekek átmenőtengelyesek, a Mission CX elöl 100×12 mm, hátul 142×12 mm kerékagyakkal kompatibilis. A felnik saját márkásak, Merida Expert CC névre hallgatnak, a specialitásuk, hogy a felhasználásnak megfelelően szélesek, 23 mm a belső szélességük, nehezebb velük felütéses defektet szerezni és a gumi is stabilabban áll rajtuk oldalirányban. Maxxis Mud Wrestler külsőkkel érkezik a bringa, amik a nevükből adódóan sárra készültek, de a valóságban bármilyen terepen megállják a helyüket. Az érdekesség velük kapcsolatban az, hogy az UCI cyclocross szabályainak megfelelve elméletben 33 mm szélesek (ez is van rajtuk), de a valóságban 36 mm-t mértem, ami világkupákon már lehet problémát jelentene.

Az összes kiegészítőn (kormány, kormányszár, nyereg, nyeregcső) Merida felirat díszeleg, mindegyik igényes darab, melyek közül a személyes kedvencem a karbon nyeregcső, és a jól tapadó bandázst is érdemes kiemelni.

A gravel vs cyclocross összehasonlító cikkben már elég sokat írtam arról, hogy a Mission CX hogyan viselkedik adott körülmények között, ebben a tesztben viszont inkább arra térnék ki, hogy azokon a területeken milyen, amikre a Merida eredetileg szánta.

Cyclocross bringaként nem volt kérdés, hogy elsőként a szakágnak megfelelő terepen fogom tesztelni. Mivel elég száraz őszünk volt, így sár csak korlátozott mértékben állt rendelkezésemre, de homok annál több volt a város melletti erdőben, ahol a szűk ösvényeken, visszafordítókban bőven lehetett próbálgatni, hogy mit is tud a Mission CX. A homokot nem igazán szeretem, főleg kanyarban, de most teljesen más volt, elkapott az érzés, hogy nekem versenyeznem kell, fél óra után már azon gondolkoztam, hogy milyen cyclocross versenyek lesznek a közelben, ahol indulhatok (végül sajnos nem jött össze egyik sem…). Jó volt vele forogni a mély talajon, az eleje stabilan irányítható, a hátulja pedig gyönyörűen fordul/csúszik utána.

Nagyon haladós bringa, pedig nem pillekönnyű, odaléptem neki és már indult is meg, persze ennek a tulajdonságnak alumínium vázzal kombinálva megvolt az a hátránya, hogy minden ütést kőkeményen átad a testünknek a bringa eleje és hátulja egyaránt. Persze cyclocrossban ez nem annyira lényeges szempont, hiszen a verseny rövid és a sáros, homokos pályák nem igazán ráznak.

Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy mellettünk van egy “játszótér”, ahol nagyon jó cyclocross versenyt lehetne rendezni, szánkózódomb, döntött kanyarok, akadályok sora várja a téli terepkerékpáros “bolondok”-at. Esténként itt próbálgattam sokat a Mission CX-et, nézték is a környéken lakó gyerekek, hogy mit csinálok egy országútinak látszó kerékpárral itt, ritka látvány ez a lakótelep közepén. Jó volt vele “játszadozni” és megtapasztalni azt, hogy mi mindent tud ez bringa. A CX felhasználással kapcsolatban mindösszesen egy negatívumot tapasztaltam, az az Apex fékváltókar működése, amikor nekimegyek egy meredek falnak akkor egyszerűen nem tudom vele végigváltani olyan gyorsan a sort, mint szeretném/szükség lenne rá, egyébként ezenkívül más helyzetben teljesen megfelelően működött.

A nyári cikkeinkben olvasható, hogy a Mission CX felhasználási területe a cyclocrosson túlmutat, sokan keresnek ehhez hasonló kerékpárt gravel-szerű felhasználásra is, ezért a Merida belecsempészett ebből is a Mission CX-be. Tehát nem volt kérdés, hogy így is le kell tesztelni ezt a bringát. Ez a terület talán egy kicsit közelebb is áll hozzám, mert rengeteget megyek országúton és most arról volt szó, hogy kicsit kitolom a határokat, olyan utakra megyek, amik 25-ös slick gumikkal már nem járhatók, de még mindig országútiszerű geometriát használok, mert a Mission CX-en pont be tudok állítani mindent úgy, mint a saját országútimon.

Felraktam két kulacstartót, gyorsabb gumikat és nekivágtam a Bakony dózerútjainak. Amíg elértem a földutakat haladtam jó pár kilométert aszfalton és meglepő volt, hogy alig vesz el a vastag semi-slick gumi a sebességből egy országútihoz képest, valószínűleg nálam már többet számít az aerodinamikus pozíció, mint a két gumi közti gördülési ellenállás. A földutakon alig lassultam valamit és ami felemelő érzés ilyenkor, hogy pont ugyanolyan vele menni, mint aszfalton, tapad, nem csúszkál, halad, lehet dönteni kanyarban. Ez az érzés persze csak addig tart amíg nem kezd rázni az út, mert akkor azonnal észrevesszük, hogy elfogyott alólunk a szilárd burkolat, ráadásul a merev váz rátesz még egy lapáttal erre. Nagyon szerettem menni vele a sima földutakon és az erdészeti utakon, egy montinál egyértelműen gyorsabb volt, ráadásul a geometriája miatt is sokkal otthonosabban mozog rajta egy országútiról átülő. Bejártam vele jó pár utat, ahol évek óta nem voltam, mert montival unalmas, országútival meg már nem egészséges bemenni oda.

gravel vs cyclocross merida silex vs mission cx

A merevségét/rázósságát többször említettem már. Igen, ez a kellemetlen tulajdonsága megvan a köves utakon, traktornyomokban, de ennek ellenére a teszt végén sokat járt a fejemben, hogy kéne nekem egy Mission CX, pedig extrán kényelmes országútit hajtok, de mégis valahogy megfogott a “terepen országútis” életérzés, és még lenne egy bringám, amit cyclocrossra is használhatnék. Persze kicsit másképp állítanám össze, kényelmes karbon kormányt és szélesebb semi-slick gumikat használnék és a hajtásból is két tányérost választanék, elöl 46-34, hátul 11-34-es sorral, úgy lenne számomra tökéletes gravelre és téli országútinak is. Természetesen ezek az én egyedi igényeim, másoknak lehet a 600-as modell gyárti hajtása lenne az optimális, sőt megkockáztatom cyclocrossra én is inkább azt választanám.

Egy a lényeg, a Merida ezzel a kerékpárral nem lőtt mellé, a Mission CX cyclocross bringaként és sportos gravelként is megállja a helyét, sokak szívébe be fogja lopni magát.

Ajánlott fogyasztói ár: 539 000 Ft.
További információk a forgalmazó honlapján.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo