fbpx

Leg-leg-leg: leggyorsabb Afrika-átszelés emberi erővel

Az emberi képességek határát kutató sorozatunkhoz néhány nappal ezelőtt kaptunk újabb muníciót: egy ötfős csapat a fejlett infrastruktúrájáról nem éppen híres afrikai kontinenst országúti kerékpárral tervezi észak-déli irányban átszelni: Kairótól Fokvárosig 10 600 km hosszban!

Október 9-én indultak útnak, a csapat kötelékben halad, azaz nem váltóversenyről van szó. Napi 300-350 km-t abszolválva a kontinens-átszeléshez 34 napra lesz szükség, amely jelentős ugrás lenne az eddigi 41 nap és 10 órás rekordhoz képest. Egyben jótékonysági vetülete is van a rekordkísérletnek: a World Bicycle Relief program keretében 1100 kerékpárt szeretnének célba juttatni a rászoruló afrikiak számára, lényegesen javítva mobilitási lehetőségeiket, munkába állásukat. A profi kerékpáros versenysportot követők számára ismerősen cseng a Tour de France-on is szépen szereplő dél-afrikai MTN-Qhubeka csapat neve, amely ugyanezt a nemes cél tűzte ki maga elé.

Már Egyiptomban sem volt könnyű a haladás - de féltávnál minden menetrend szerint megy!

Már Egyiptomban sem volt könnyű a haladás – de féltávnál minden menetrend szerint megy!

Az Afrika-átszelő csapat tagjai Nicholas Bourne és Mark Blewett (Dél-Afrika), David Kinjah (Kenya), David Martin (Zimbabwe) és Adham Mahmoud (Egyiptom). Bourne-ról érdemes tudni, hogy már több kerékpáros távolsági Guiness rekordot állított fel, Kinjah pedig egykoron a kétszeres Tour-győztes Chris Froome edzője volt – pályafutását gyakorlatilag ő indította el.

leg15_afrikaatszeles_3
A csapat a dél-afrikai Swift cég kerékpárjait fogja használni, a nem éppen sima utakon országúti UltraVox Ti karbonmodelljükkel fognak tekerni. Az ausztrál profi Drapac Pro Cycling race team ugyanezt a vázat hajtja többek közt a Tour Down Under szakaszversenyen, érdekes lesz meghallgatni a csapat beszámolóját a kerékpár ilyen útviszonyok közt való alkalmazásáról! Blewett bizakodó: „A kerékpárok megbízhatóságával a Drapac csapat tapasztalatai és a Campagnolo alkatrészek ismert tulajdonságai alapján remélhetőleg nem lesz gond, ezek a bicajok bírni fogják a strapát, reméljük, mi hasonlóképpen erősek és strapabírók leszünk!”

leg15_afrikaatszeles_2
Mindent szükséges felszerelést és táplálékot magukkal visznek, út menti sátortábort állítanak fel a pihenés céljából, amelyet a kísérőcsapat cipel a hosszú út során. A terv szerint 15-20 liter vízre és fejenként 10.000 kalóriára lesz szükségük naponta. Délben nem lesz pihenő: napközben energiaitalokkal és -szeletekkel táplálkozik a csapat.

További info: www.carocaprace.com

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo