fbpx

Hasznos eszközök bikepackingre

A bikepackingezés virágkorát éli éppen, gyakorlatilag már naponta találkozom táskákkal felmálházott túrabringással az edzéseim során és a facebookon is folyamatosan özönlenek a kérdések ebben a témában. A sok táska ellenére a kerékpár szállítóképességének van határa, és nem csak a térfogat számít, hanem a tárgyak tömege is, hiszen sok kicsi sokra megy alapon nagyon nem mindegy az a mondjuk plusz 5 kg amit cipelnünk kell magunkkal, ezért mindenképpen ajánlott végiggondolni és gondosan összeválogatni, hogy mit viszünk magunkkal. Most a kronium.hu kínálatából ajánlunk pár terméket, amit érdemes lehet magunkkal vinni.

Az elektronikai kütyük uralják az életünket, a mobiltelefon és a gps-es kerékpáros komputer már alapkellék a bikepacking kerékpározáshoz, nem beszélve a világításról, aminek szintén nagy energiaigénye van, hiszen már régen túlléptünk a dinamós lámpákon, jelenleg az éjszakát nappallá változtató lámpákkal bringázunk éjszaka, érdemes ezzel kapcsolatban elolvasni a tavaly íródott “Éjszakai bringás kalandok” cikkünket vagy a Fenix BC26R lámpáról a tesztünket. Az árammal működő eszközeinket tölteni kell, és ha éppen nincs a közelben település, ahol áramhoz tudunk jutni akkor vagy navigáció és/vagy fény nélkül is maradhatunk vagy kénytelenek vagyunk magunkkal powerbankot vinni. A legjobb ha a powerbankunk maga egy lámpa vagy a nem kerékpáron használt lámpánk egy powerbank, amivel tudunk világítani az erdőben sátorállítás közben és a többi elektronikai eszközünket is fel tudjuk tölteni.

A Fenix E-CP lámpa egy ilyen eszköz, ami ha kell nagy fényerőt (1600 lumen, 222 méter!) képes biztosítani akár 2 és fél órán keresztül, de kisebb fényerővel (30 lumen 84 óra, 3 lumen 504 óra) szinte örökké képes világítani, emellett powerbankként is használható, a lámpába épített 5000 mAh-s, Li-ion akkumulátorral USB kábelen keresztül tudunk tölteni külső eszközöket, akár a telefonunkat, komputerünket vagy a kerékpáros lámpánkat. Kifejezetten jó hír, hogy támogatja a gyorstöltési protokollokat akár 18 W-os teljesítménnyel, így gyorsan fel tudjuk tölteni vele a lemerülés közelében lévő telefonunkat is.

Ezenkívül többféle praktikus megoldást épített bele a Fenix, mint például túlmelegedés elleni védelem, memória funkció (a lámpa abba a fokozatba kapcsol vissza, amiben kikapcsoltuk, IP68 vízvédelem (2 méterig) és a töltőport is vízbehatolás elleni védelemmel rendelkezik. A lámpa megáll egyenes talajon (pl sátorban kifejezetten jól jön), jár hozzá csuklópánt és ami szerintem még egy nagyon hasznos funkció, hogy gyors dupla gombnyomásra a lámpa gombja zárolható, amivel elkerülhető, hogy véletlenül bekapcsolódjon a táskánkban vagy a zsebünkben. A 170 grammos tömegével és a 13,8 x 2,8 cm méretével nem foglal sok helyet, igazán praktikus eszköz.
A bemutatóból látható, hogy nem csak bikepackingre használható a Fenix E-CP, hanem elsősorban ez egy outdoor túra eszköz, ami sokféle felhasználás során megállja a helyét legyen szó bármilyen túrázásról.

A világításnál maradva, már többször leírtam, hogy az éjszakai bringázás egyik alapkelléke a fejlámpa, ami a bikepackingre fokozottan igaz, hiszen sokszor extrém kalandokba keveredhetünk ennél a kerékpározási módnál és ilyenkor nagyon fontos, hogy jól lássunk minden irányba, amit csak egy fejlámpa tud számunkra biztosítani. Éppen nemrég mutatta be a Fenix a HM61R Amber V2.0 fejlámpáját, ami egy igazi fényágyú hosszú üzemidővel, de ehhez már több mint egy fél sisak tömege párosul, ami nem mindenki számára optimális, viszont a gyártó kínálatában találunk könnyebb és hasonlóan praktikus modellt, mely számos felhasználásra alkalmas. A Fenix HMR51 Ruby V2.0 egy könnyű, multifunkciós fejlámpa, amit a 80 grammjával szinte észrevehetetlenül viselhetünk a fejvédőnkön, de éjszakai túrázásra vagy terepfutásra is tökéletesen alkalmas. 700 lumenes fényerejével 120 méterre láthatunk el, ami egy kormányra szerelt lámpával kiegészítve nagy sebességű terephasználat esetén is bőven megállja a helyét, az üzemideje maximális fényerő mellett fél óra, de 400 lumenen már másfél órát képes világítani, míg 50 lumenen már 8 órát. Cserélhető 700 mAh-s Li-ion akkumulátor található benne, amit vészhelyzet esetén pótolhatunk CR123A elemmel, de ilyenkor csak 150 lumen lesz a maximális teljesítmény. Az látszik, hogy nem az egész éjszakás bringás kalandokra készült (ahhoz már “izmosabb”, de nehezebb modellt kell választanunk), de az éjszakába kicsit belecsúszó túrázásokra alkalmas, kiment minket ha éppen ránk sötétedne az erdőben. Ezenkívül a táborhelyen is nagyon hasznos a fejlámpa, sokkal praktikusabb, mint egy zseblámpa, hiszen mindig oda világít ahová nézünk.

A fejlámpa a konzoljáról egyszerűen eltávolítható, amit utána zseblámpaként is tudunk használni, de a lámpán található csat segítségével akár feltehetjük a táskánk pántjára, az övünkre vagy a zsebünkre. Az elemfedőben erős mágnes található, így akár autószereléshez is jól jöhet 🙂 , bármilyen vas, acél lemezre, rúdra fel tudjuk tenni.
Túlmelegedés-, lemerülés elleni védelem a HMR51 Ruby V2.0-ban is megtalálható, mint a Fenix legtöbb lámpájában, IP68 szabvány szerint por- és vízálló, és 2 méteres magasságból történő leejtéssel szemben ütésálló.

Legyen szó bármilyen túrázásról ajánlott magunkkal vinni vágóeszközt, amit akár tudunk használni étkezéshez, szereléshez vagy nem várt probléma megoldásához, egy kés mindig jól jöhet akár az életünket is megmentheti. A Ruike P801-SF egy igazán vágyott darab a minőségi késeket kedvelők számára, a pengéje Sandvik 14C28N martenzites krómacélból készült, optimalizált kémiai összetétellel és kristályszerkezettel, melynek köszönhetően megfelel a professzionális késekkel szemben támasztott követelményekkel, mind a penge keménysége, csiszolási tartósság, élesség és korrózióállóság tekintetében.

A 86 mm-es pengehossz a legtöbb helyzetben bőven elengedő és mindemellett könnyen kezelhető marad vele a kés. A kés teljes hossza 200 mm. A Ruike P801-SF 3Cr14N rozsdamentes acélból készült, homokfúvott markolattal rendelkezik és egy flipper kar található rajta, melynek köszönhetően gyorsan és kényelmesen kinyitható. A kés Frame Lock-kal van ellátva, amely meggátolja a nem kívánt zárást. A késen egy kapocs található, melynek segítségével az övünkre vagy a zsebünkre fel tudjuk tenni a kést, de akár a táskánk belső zsebére is tudjuk rögzíteni és így szükség esetén nem kell keresgélnünk a táskánkban, hanem egyből kéznél van. Fontos információ még, hogy 5 év garanciát kapunk ehhez a késhez.

Ha felkeltették az érdeklődésetek a fenti kiegészítők akkor bátran keressétek a kronium.hu webáruházat, ahol további hasznos bikepacking és outdoor termékeket találhattok a Fenix lámpák teljes választéka mellett.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo