fbpx

Milyen bringás sisakot hozzon a gyereknek a nyuszi?

Itt a tavasz és vele együtt a gyerekbringa vásárlás időszaka, ilyenkor semmiképp ne felejtsünk el sisakot is venni a gyerkőcnek (kötelező kiegészítő!), vagy ha bringája már van a gyereknek, de a régi sisakját kinőtte vagy elhasználódott akkor mindenképpen gondoljunk annak pótlására még a szezon beindulása előtt. Ebben a cikkben a sisakválasztásban szeretnénk segíteni nektek, amiben az ABUS modelljei vannak a segítségünkre.

Hogyan válasszunk a gyereknek kerékpáros sisakot?

A gyerekeknek nyilván minden szülő a maximális védelmet szeretné biztosítani, de ezenkívül több más feltételnek is meg kell felelni egy gyermek-fejvédőnek, ha azt szeretnénk, hogy a kicsik örömmel kerékpározzanak benne. Nézzük!

Mit kell tudnia a „tökéletes” kerékpáros gyermek fejvédőnek?

 1. Megfelelni a biztonsági követelményeknek
 2. Tetszeni kell a gyereknek
 3. Kényelmesnek kell lennie
 4. Könnyen állíthatónak (de nem könnyen elállítódónak) kell lennie
 5. Strapabírónak kell lennie.

Mint látható, ugyanazoknak a követelményeknek mint a felnőtt fejvédőknek, sőt annál is többnek kell megfelelni egy gyermek-bukónak, ráadásul az árcédula sem mutathat csillagászati összeget, ismerve a vásárlói-szokásokat. A német ABUS a zárak és egyéb termékeik tekintetében sem piackövető magatartásáról híres – például elsőként kezdtek összehajtható lakatokat gyártani -, így a fejvédők terén is inkább diktálja a trendeket mind a versenyzésre fejlesztett modellek között, mind a hétköznapi, városi és gyermek modellek esetén. Fejvédőik így nem tartoznak az olcsó kategóriába, azonban a minőségükhöz képest még így is kedvezőbb áron kaphatók, ár/érték arány szempontjából ideális választás lehetnek, különösképpen a városi- és gyermek-modelleknél, ahol kevés gyártó rendelkezik ilyen széles kínálattal.

ABUS Smiley 3.0

Az ABUS gyermek fejvédőinek gerincét a Smiley 3.0 (kisebbeknek) és a junior (iskolás) korosztálynak készülő Youn-I 2.0 adja, de ezenfelül még kapható a görköris/gördeszkás stílusú Skrub Kid és a YouDrop-YouDrop FF páros, ami a montis gyerekek igényeit hívatott kiszolgálni.

ABUS Youn-I 2.0 kerékpáros sisak fiataloknak

A Smiley 3.0 S-es méretben már 45-ös fejkörhöz is beállítható, ez azt jelenti, hogy 1 évesnél alig idősebb kisgyerekek is hordhatják, akik még nem is futiznak, maximum gyerekülésben visszük őket. A Smiley 3.0 M-es mérete 50-55-ös fejkörig terjed, ami már az iskolás korig kísérheti tulajdonosát. A Youn-I 2.0 is két méretben készül (S/M), 48-54-, illetve 52-57 centiméteres fejkörhöz, utóbbi már kiszolgálhatja tulajdonosát az általános iskolás évek végéig is.

ABUS Skrub Kid

A Skrub Kid S-es méretben szintén 45-ös fejkörmérettől indul és azok számára lehet jó választás, akik a bringa mellett rollerrel vagy gördeszkával is közlekednek, mert stílusában az utóbbi kettőhöz passzol legjobban, ezenfelül a felépítése is robusztusabb, mint a normál bringás sisakoknak. M-es méretben egész sokáig viselhető ugyanis a felső fejkörmérete 55 cm.

ABUS YouDrop FF

A YouDrop család két modellje, a YouDrop és YouDrop FF, a montis gyerekeket célozza meg, számukra nyújt alternatívát, hogy olyan sisakban bringázhassanak, mint a felnőttek. Ezt a két modellt a felhasználásnak megfelelően az ABUS ellátta extra technológiákkal, mint például állítható sild vagy az FF modellnél az egy gombbal lecsatolható állvédővel. A montizáson kívül természetesen városi, túra felhasználásra is jó választás mindkét fejvédő, de akár rollerezni is érdemes felvenni, főleg az FF modellt, ha a gyerek agresszívebben közlekedik a járművel, arról nem is beszélve ha éppen e-rollert használ. Hiánypótló fejvédők!

ABUS Youn-I 2.0

Hogyan teljesítik az ABUS gyermek-fejvédők a fenti követelményeket?

 1. A biztonsági követelményeket bőven túlteljesítik, hiszen nem csak az európai szabványoknak felelnek meg, hanem az ABUS sokkal szigorúbb belső elvárásainak is, sőt, a Youn-I ebben a kategóriában még kevésbé megszokott módon MIPS-es modellváltozatot is kínál. Továbbá az összes modell megnövelt tarkóvédelemmel rendelkezik, tehát extrán biztonságosak. Az extrémebb felhasználásra készült YouDrop és YouDrop FF sisakok pedig még ezentúl is nyújtanak védelmet, sőt a YouDrop FF az állvédőjével már messze meghaladja egy átlag gyermek sisak védelmét.
 2. A dizájn, vagyis tetszik-e a gyereknek a sisak, nem lebecsülendő szempont. Pontosabban az a kritikus pont, ha nem tetszik, ebben az esetben ugyanis felvonultathatja egy termék a világ legmodernebb technológiáit, lehet egy fejvédő a legbiztonságosabb és nyomhat emellett csak 43 grammot, akkor is kudarcra van ítélve… Olyan ez, mint a női kerékpár. A legkisebbeknek tervezett Smiley 3.0 és Skrub Kid modellek dizájnja egyértelműen a kicsik ízlésvilágát célozza meg, sokféle szín, mintázat, hogy a kicsik szívesen vegyék fel az adott védelmi kiegészítőt (fejvédőt), mellyel egy örök életre meg lehet nyerni őket a sisakviselésnek. A Youn-I 2.0 is számos dizájn-változatban kapható köztük olyanokkal, amik a kisebbek és olyanokkal amik az idősebbeket célozzák meg, sőt még olyan dizájnnal is találkozhatunk, ami például a felnőtt nőknek is tetszhet, és mivel M-es méretben már egész nagy a fejvédő így a hölgyek is bátran választhatják ezt a modellt.
 3. A kényelem szempontjából az a legfőbb különbség egy felnőtt és mondjuk egy 2-3 éves gyerek között, hogy a kicsik nehezen tudják megmondani, hogy miért nem kényelmes egy sisak, ha nem kényelmes. Az ABUSnál sok időt töltenek azzal (ez igaz a felnőtt sisakokra is), hogy minél több fejformához ideális legyen egy modell. Például a gyermek modellek esetében is – akárcsak a felnőtt modelleknél – a méretállító copf kompatibilis, így a kislányok is kényelmes tudják őket viselni. A komfortot fokozza a rovarháló is Skrub Kiden kívül minden gyermek-modell esetében megtalálható ez az ABUS sisakokban, és a biztonság szempontjából is fontos extra ez, hiszen, ha egy kisgyerek megijed a sisakba berepülő darázstól, nem biztos, hogy menet közben olyan higgadtan reagálja le a helyzetet, mint egy felnőtt. Igazán kényelmes csak olyan sisak lehet, ami könnyű. A gyerek sisakoknál ez újabb kritikus pont, hiszen több „áruházi modell” hosszú távon azért lehet „terhes” a kicsiknek, mert 300 gramm feletti súllyal arányosan nézve sokkal nehezebb, mint egy hasonló tömegű sisak a felnőttek számára. Nos, az ABUS Smiley 3.0 220/240 grammos, Skrub Kid 240/250 grammos, a Youn-I 2.0 pedig 240/260 grammos gyári adattal rendelkezik, ami igen jónak mondható.
 4. Az állíthatóság szempontjából is teljesítik az elvárásokat az ABUS gyermek-fejvédők. A gyors rögzítést a jól bevált, tarkónál elhelyezett tekerővel, illetve az áll alatt hagyományos csattal tehetjük meg. A szíjak hosszát szabályozva állíthatjuk be a megfelelő pozíciót, és itt a gyereksisakokhoz ideális zárható csatot találjuk. Utóbbi azért fontos, mert nehezebben fognak véletlenül elállítódni a szíjak.
 5. Tartósság? Nyilván nem csak a kerékpározásban igaz, hogy olyan termék nem létezik, amit egy néhány éves gyerek ne tudna fél perc alatt tönkretenni, de azért a használt anyagok, festés minősége bizony számít. Ebből a megfontolásból is érdemes inkább az ABUSt választani, mint egy silányabb, olcsó sisakot.
 6. Láthatóság: A Youn-I 2.0 (Youn-I MIPS), a Smiley 3.0 Ace LED és a Smiley 3.0 LED modelleken USB-ről tölthető hátsó lámpát találunk 180 fokos láthatósággal, míg a Skrub Kidre opcionális szerelhető fel lámpa. Ez is olyan extra, ami fokozza a biztonságot, különösen az őszi-téli hónapokban, mikor korán sötétedik.

További információkért keresd az ABUS honlapját és a tekernimentem.hu-t.

 

Gondolj a biztonságra, gondolj a sisakodra!🚴‍♀️ Most itt a lehetőség a vásárlástól számított 2 éven belül a megtört ABUS sisakod cseréjére! A részletekért és a feltételekért keresd fel a szakkereskedőt, ahol a sisakodat vásároltad!

 • a  2021-es modellévtől számolva minden ABUS sisakra vonatkozik
 • érvényes: 2021.01.01-től
 • a vásárlástól számított 2 éven belül, érvényes blokkal együtt bemutatva

ABUS YouDrop FF gyerek sisak

Abus YouDrop gyerek sisak

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo