fbpx

Pálya Edzőverseny-sorozat 4. forduló: negyedszázados csúcs dőlt meg a Millenárison

Nem volt szerencséje az elmúlt szombaton a pályabringásoknak: a 2011. május 28-án rendezett Pálya Edzőverseny 4. forduló és Orient 21 Gyermeknap az esős időjárás miatt félbeszakadt. A borongós délelőttön csupán a bejelentett időmérő futamokra és az utánpótlás korcsoportok egykörös repülőrajtos időfutamára kerülhetett sor, majd megnyíltak az ég csatornái. Öröm viszont az ürömben, hogy sikeres csúcsdöntést láthattak a velodromba kilátogatók…

Veres Ádám

Veres Ádám

Az időmérő futamok során a kiváló formában lévő Veres Ádám (KSI SE) egy több mint negyedszázados csúcsot adott át a múltnak. A KSI U23-as versenyzője az 1000 méteres repülőrajtos időfutamban 1’03,03”-as idővel döntötte meg edzője, Somogyi Miklós által 1985-ben a Millenárison felállított 1’04,19”-es legjobb hazai időt*. A műfajban az abszolút magyar csúcsot azonban továbbra is Somogyi Miklós tartja, aki az 1986-os Colorado Springsben rendezett vb-n 1’01,414”-es időeredménnyel** teljesítette a repülőrajtos 1000 métert. A repülőrajtos 1000 méteres időfutam egyébként nem hivatalos pályaszám, így a rekordokat az UCI nem tartja nyilván. A repülőrajtos műfajban férfiak esetében csupán a 200- és az 500 méteres időket regisztrálják.

* Legjobb hazai idő: magyar versenyző által hazai pályán (Millenáris) elért legjobb időeredmény.

** A Colorado Springs-i pálya 600 méteres tengerszint feletti magasságnál magasabban található, így az ott elért időeredmények mindig lényegesen jobbak, mint a tengerszinthez közelebb elhelyezkedőkön felállítottak.

Szalontay Sándor egykörös csúcsot dönt (fotó: Juhász Péter)

Szalontay Sándor egykörös csúcsot dönt (fotó: Juhász Péter)

Tudvalévő, hogy a közelmúltban két további magyar csúcs dőlt meg, Szalontay Sándor (KSI SE) a Millenáris egykörös repülőrajtos pályacsúcsát – melyet Hegyes János tartott 23,42”-es idővel – döntötte meg 22,98”-at hajtva nem is olyan rég. Emellett szintén ő állította be a 200 méteres repülőrajtos időfutam abszolút magyar csúcsát 10,788”-al, a bécsi fapályán tavaly októberben.

Legközelebb a soron következő hétvégén láthat pályasportot a közönség a szervező BVSC-Zugló-Orient 21 jóvoltából a Pálya Edzőverseny-sorozat 5. fordulójának keretein belül, a szokásos szombati nap helyett ezúttal június 5-én, vasárnap.

A Pálya Edzőverseny-sorozat további fordulói:
– 5. forduló: 2011. június 5.; vasárnap, 11:00
– 6. forduló: 2011. június 25.; szombat, 11:00
– 7. forduló: 2011. július 16.; szombat, 11:00

További pályaversenyek idén a Millenárison:
– Vasló Kupa Nemzetközi pályaverseny: 2011. július 10.
– Magyar Köztársaság Pályabajnoksága: 2011. augusztus 12-14.

Képgalériák:
– Pálya Edzőverseny-sorozat 1. forduló
– Pálya Edzőverseny-sorozat 2. forduló
– Pálya Edzőverseny-sorozat 3. forduló
– Pálya Edzőverseny-sorozat 1-3. (Matt fotói)


A Millenáris Velodromról röviden:

A Millenáris Európa egyik legrégebbi kerékpárpályája, mely 1896-ban a Milleniumi ünnepségek sportrendezvényeinek helyszínének épült fel. Itt rendezték meg 1897-ben az első nyilvános hazai futballmérkőzést, 1928-ban pedig az UCI kerékpáros világbajnokság pályaszámainak adott otthont. Emeltfordulós, 412 méteres cementburkolatú pályáról van szó, mely az egyenesekben 11,6; míg a kanyarokban 36,6 fokos dőlésszögű. A Millenáris Sporttelep a Budapesti Olimpiai Központ része, a létesítménnyel kapcsolatos fejlesztési tervek kapcsán pedig 2006-ban a lebontása is felmerült. A hír erős kerékpáros civil szervezkedést váltott ki, ennek következtében az épület végül helyi védelmet kapott. A létesítmény a Thököly út felöl, a Szabó József utcán keresztül közelíthető meg, pontos címe pedig: XIV. Szabó József utca 3.

További információk: www.bvsccycling.hu

Szöveg: HBalage
Fotó: Jári Róbert, Juhász Péter

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo