fbpx

Merida One-Twenty 7.800 2015-ös modell

Mára a 120-130 mm-es rugóútas, modern 650b kerékmérettel mountain bike-ok önálló kategóriává nőtték ki magukat. Ezek mutatják az egyik legnagyobb eladási számot, kezdőknek, egyetlen kerékpárt fenntartó montisok számára ideális választás. A Merida One-Twenty sorozat ezt a népszerű MTB-szegmenst képviseli, minden területen bevethető, a legjobb egyensúlyt kínálva a felfelé és a lefelé haladáshoz. Hosszú túrákra, többnapos hegyi tekerésekre, maraton versenyekre, single trail-kalandozásokhoz is alkalmas, ha szükséged van egy kis extra kényelemre, vagy csak a munka utáni tekerésre rázós terepen.

merida_1_20_0
merida_1_20_2A trail-bringázás egyik fő követelménye a megfelelő vázgeometria, illetve a felfüggesztés és a villa teljesítménye. A Merida One-Twenty a stabilitásra kihegyezett geometriával rendelkezik, intuitív módon irányítható, az átlépési magasság alacsony, tehát a nem versenyszerűen sportoló montisok számára ideális. Az új One-Twenty különleges csőformákkal készül, melyeket kizárólag hydrofroming eljárással lehet létrehozni. A Merida a HFS-alakított csöveket SMOOTH-WELDING technológiával hegeszti össze, amely varratmentes megjelenést és maximális szerkezeti erősséget és stabilitást eredményez. Erős és megbízható fékrögzítést kapunk, illetve a 180-as tárcsaméret minden körülmények között biztos kontrollt nyújt. Az X-Taper fejcső felül 1 1/8”, alul 1.5” méretű, lenyűgöző merevséget, precíz kormányzást és a minimális tömeget tesz lehetővé. A merevség fokozása érdekében a váz 12 mm átütőtengelyt fogad 142 mm-es sarutávolsággal, a kerék kiszereléséhez pedig nincs szükség szerszámra. A kiváló Fox 32 Float 650B CTD villa pedig távirányítású, fokozatos blokkolással egyszerűsíti a terepviszonyokhoz való alkalmazkodást.

merida_1_20_8

A 27,5-es (650b) kerékméret alkalmazása lehetővé teszi a trail-bringázáshoz szükséges 130 mm körüli rugóutat, emellett alacsonyabb gördülési ellenállást, jobb útfekvést és nagyobb kényelmet biztosít. A One-Twenty rugóútja egyébként nagyobbnak érződik az úszó (Float Link) rugóstag megoldásnak és a FOX rugóstag karakterisztikájának köszönhetően. Progresszívebb lesz a rugóút is, a végén pedig felkeményedik, kisebb eséllyel koppan fel a tag. A kerékpár két lánctányéros hajtóműhöz optimalizált, az emelkedőkön hatékony haladást tesz lehetővé, szinte egyáltalán nem mozdul be a felfüggesztés pedálozás hatására. A fékezés is sokkal kevésbé befolyásolja a felfüggesztés működését, mint ahogy az össztelósoknál szokásos, és a „pedálvisszarúgás-effektust” is sikerült minimálisra csökkenteni.
merida_1_20_9

Bónuszként élettartam garanciás a váz és a vásárlás előtt akár ki is próbálhatjuk, mit tud a One-Twenty a BikeFun Hungary Teszt Center partnerüzleteiben. A BikeMag nemrég tesztelte a One-Twenty „nagytesóját”, a 7.900-es modellt, amely azonos vázra épül. Munkatársunk tollából idézve:

A német fejlesztők viszont három év után teljesen újragondolták a One-Twenty konstrukciót. A váz anyaga maradt a tajvani gyártó jobbik alumínium ötvözete, a trendeknek megfelelően 27,5”-es kerekeket fogad, a hátsó papucs kialakítása 142X12 mm-es átmenő tengelyes agyakkal kompatibilis. A merevség érdekében a fejcső kúpos (1,5” – 1 1/8”) kialakítású. Az első váltó felfogatása konzolos, a féknyereg Post Mount szabványú, a kábelek elvezetését, a hátsó fék kivételével, a vázon belül oldották meg.

A felfüggesztési rendszer is átalakult, hiszen a rugóstag mindkét bekötési pontjánál el tud mozdulni. A rugóstag alsó bekötési pontja nem az alsócső és az ülőcső között rögzül fixen a váz első háromszögéhez, hanem tulajdonképpen a láncvilla főforgáspont utáni meghosszabbított részéhez kapcsolódik. A „Floating Link” meglehetősen hasonlít a Trek Fuel EX gépeken látható kialakításhoz, viszont míg az amerikaiak a támvilla és a láncvilla csatlakozásához tették a forgáspontot a hátsó háromszögben (Split Pivot/ABP), a Merida esetében ez a támvillán kapott helyet.

Összességében egy olyan bringa megalkotása volt a cél, amivel felfele is jól lehet haladni, de lefelé tud többet hozzátenni a felhasználó képességeihez vagy a bringázás élményeihez.

merida_20_1merida_1_20_5Specifikációk:

Váz: Merida One-Twenty Pro 7-D Single BC A-link alumínium, 142X12 mm átmenő tengely, Tapered fejcső
Rugóstag: Fox Flat CTD remote-factory
Villa: Fox 32 Float 650B CTD O/C remote-ready (1.5T, 15QR)- Evolution 130 mm
Fékek: Shimano SLX Centerlock, 180 mm/180 mm
Hajtómű: Shimano SLX 38/24 fogszám
Középrész: Shimano
Első váltó: Shimano SLX konzolos
Hátsó váltó: Shimano SLX Shadow Plus
Váltókar: Shimano SLX 2X10 fokozat I-Spec
Lánckeréksor: Shimano CS-HG50-10 11-36 fogkiosztás
Lánc: KMC X10 10s
Kerékszett: Shimano Deore 15 mm/Shimano Deore-12/DT Swiss 533D-27
Köpeny: Schwalbe Nobi Nic 2.25 TSC/PSC (első/hátsó) , Ultralite-27.5 belső
Kormány: MERIDA pro OS 740 mm hossz, 12 mm emelés (R12)
Kormányszár: MERIDA Pro Carbon 5
Kormánycsapágy: Big Conoid A-bearing félintegrált
Markolat: MERIDA Vise 135
Nyereg: Prologo Kappa 2
Nyeregszár: KS SuperNatural SB0 31.6
Nyeregcsőbilincs: MERIDA pro gyorszáras
Tömeg gyári adat szerint: 13,6 kg (pedál nélkül)

[divider scroll_text=”Merida One-twenty 7.800″]
Ajánlott fogyasztói ár: 729.000 Ft.

További információ a forgalmazó honlapján

merida_1_20_1

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo