fbpx

Bottecchia Tourmalet T1 Ultegra szettel

bottechia_tourmalet_1Az előző Bottecchia bemutatókban a legendás olasz gyártó kedvező árú karbonvázas 8AVIO EVO modelljét, illetve a profi versenysportban is bizonyított, aerodinamikus elvek szerint tervezett SP9-et mutattuk be. A hosszú fényes múltra visszatekintő olasz gyártó kínál egy átmeneti megoldást a két tervezési koncepció között: a Tourmalet T1 az alacsony tömeg és fokozott kényelem mellett kiváló aerodinamikai mutatókkal rendelkezik, egy rendkívül magas technikai szintet biztosító „masina”, amely minden helyzetben megállja helyét!

A Bottecchia Tourmalet számos exkluzív felszereltség-változattal elérhető, amelyből most a japán óriás felső kategóriás, 11 fokozatú hátsó váltással rendelkező Ultegra szettes modell kerül bemutatásra. Egy hasonló felszereltségű Tourmalet T1 járt már nálunk tesztelés céljából, és igen elégedettek voltunk a tapasztaltakkal.

bottechia_tourmalet_main
Bár még a profi versenyzés igényeinek is megfelel, a Tourmalet T1 valójában inkább a lelkes amatőr kerékpárosok igényeire hangolt, így a tervezők a minden kívánalmat kielégítő stabilitás mellett hangsúlyt fektettek a kényelemre és praktikus használatra. Mivel se nem gramm-mániás, se nem végletekig az aerodinamikára kihegyezett modellről van szó, egyetlen országúti kerékpárként használva minden helyzetben bőven megfelelő teljesítményt nyújt: vezessen az amatőr verseny, teljesítménytúra, illetve edzés meredek hegyfalakon vagy síkságon. És egyáltalán nem lógunk ki a sorból, ha egy könyöklővel felszerelt Tourmalet T1-en állunk fel egy időfutamverseny rajtvonalára!

A Tourmalet T1 váz számos új innovatív és műszaki megoldással büszkélkedhet, mint például az Aerodynamic Frame Technology, amelynél a hátsó vázháromszög a lehető legkisebb, a támvillák alacsonyan csatlakoznak a kereket körbeívelő nyeregvázcsőhöz, így csökkentve a légellenállást, fokozva a stabilitást és a közvetlen irányítást. A fékek a legmodernebb direkt felfogatásúak (DPB Dual Pivot Brake), a hátsó a láncvilla alatt kap helyet, amely ugyancsak jótékonyan hat a légellenállási mutatókra, egyben lehetőséget nyújt a tervezőknek, hogy a hátsó „traktust” rezgéselnyelő tulajdonságokkal ruházzák fel. Ezt a szellemet viszi tovább az aerodinamikus kialakítású nyeregszár (T1 Lock aerodynamic fixing system) és a vázon belüli bowdenvezetés. A középrész Oversize PressFit 86 rendszerű, integrált tengelyes hajtóművekhez optimalizált, a fejcső integrált 1 1/8” – 1 1/2” tapered a stabilitás jegyében.

A felszereltség – bár nemzeti hovatartozását tekintve nem a tradicionálisan olasz márkára „hangolt” – csodálatos teljesítményszintet biztosít minimális tömeg mellett. A japán mérnökök lehet, hogy nem annyira szívükkel, mint fejükkel terveznek, de az eredmény láttán még azok is elégedetten csettintenek nyelvükkel, akik különben „öreg kontinens” hagyományait részesítik előnyben. A Bottecchia Tourmalet T1 Ultegra ellenben az olasz Fulcrum márka 4-es modellszámú kerékszettjével érkezik, amely az amatőr versenyzők, teljesítménytúrázók egyik kedvenc választása, a hazai nem éppen makulátlan burkolatú utakra kiváltképp ideális megoldás. Ezeken olasz külsők feszülnek, illetve a kiegészítők is a neves talján Deda cég kiváló termékei.

bottechia_tourmalet_3
Akkor nem marad már hátra, mint visszalapozni a nemrég megjelent teszthez: lássuk mit szóltak ehhez a Bottecchia országúti géphez kollégáim!

„Nagyon profi megoldás a rejtett nyeregcsőbilincs, ami nem csak szép és könnyű hanem aerodinamikai szempontból is előnyös.”

„Fejcsöve tapered, középrésze Press-Fit 86 rendszerű. Ezek is mind az oldalirányú merevség növelését és a súly redukálását segítik elő. Természetesen belső kábelvezetéssel készül, de ez mára mondjuk úgy hogy ebben a kategóriában már sztenderdnek mondható.”

„A hajtáshatékonysága kitűnő (masszív váz plusz magasfelnis kerekek), inkább merev a bringa, mint kényelmes, de a karbon kerekekkel normális úton messze elegendő a komfort is.”

„Nem véletlen a sárga festés és a 90-es jelzés sem a Tourmalet T1 vázán. 1925-ben, pont 90 éve nyerte meg Ottavio Bottecchia a Tour de France kerékpárversenyt, és ennek állít emléket most a gyár, mely egyébként 1926-óta készít kerékpárokat!”

A T1 Tourmalet Supernova Campagnolo Athena, Chorus, Record, EPS, illetve Shimano Ultegra, Ultegra Di2 és Dura Ace felszereltséggel is elérhető.

Technikai adatok:

 • Váz: monocoque aero karbon szerkezetkialakítás, UD szövet, direkt közvetlen felfogatású fékek, aerodinamikus nyeregszár, karbonpapucsok, tömeg: 1080 g (M-méret)
 • középcsapágy: PRESSFIT 86 rendszer integrált tengelyes hajtóműhöz
 • fejcső: integrált 1 1/8” – 1 1/2” tapered
 • villa: karbon monocoque fullkarbon, 1k szövet, tapered 1″1/2, tömeg: 390 g
 • színváltozatok: c68 mattkarbon/vörös, c76 mattsárga/karbon
 • váltórendszer: Shimano Ultegra 22-fokozat
 • hajtómű: Shimano Ultegra 34/50 2×11-fokozat
 • kerékszett: Fulcrum Racing 4
 • fékszett: Shimano Ultegra
 • gumiköpeny: Vittoria Rubino 700×23
 • kormány: Deda RHM EL
 • kormányszár: Deda Zero 2
 • nyeregszár: Bottecchia T1 Tourmalet Carbon Aero
 • nyereg: Bottecchia Racing Pro

Bottecchia T1 Tourmalet Ultegra szettel szerelt kerékpár ajánlott fogyasztói ára: 899.900 Ft.

További információ a forgalmazó honlapján

Méretválaszték: 44/48/51/54/57 cm

Geometriai táblázat:
misure

Vázméret A B1 C E F S STACK REACH
44 440 520 74,5 71,5 395 115 516 377
48 480 540 73,5 72,5 400 130 534 382
51 510 555 73 73 402 155 558 385
54 540 570 73 73 402 170 572 395
57 570 585 72,5 73,5 404 190 593 398

bottechia_tourmalet_2A fényes múlt:

A Carnielli család által az 1900-as elején alapított kerékpárüzem a legendás olasz versenyző, Ottavio Bottecchia 1926-ben bekövetkezett titokzatos halála után vette fel mai nevét – ezzel tisztelegve a kerékpáros edzés során minden bizonnyal meggyilkolt porfelsőlovag emléke előtt. Manapság az alapítók már rá sem ismernének a Cavarzere kisvárosban lévő modern gyárüzemre, ahol a több mint 70 kerékpárt számláló széles palettán számos karbonvázas, a profi versenyeken is gyakran megcsodálható modell kap helyet.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo