fbpx

A Giro d’Italia topfavoritjai nyilatkoznak a brutális hajrá előtt

A Giro d’Italia 17. szakasza csak a felvezetése volt annak, ami a hétvégén a mezőnyre vár. Szerencsére az összetettben még semmi nem dőlt el, mi, nézők izgalmas hétvége elébe nézünk. A pénteki és szombati hegyi etapok, valamint a vasárnapi kronó előtt az összetett első négy helyezettjének (Rodriguez, Hesjedal, Basso, Scarponi) nyilatkozatai a hajrá előtt:

Ivan Basso taktikája egyszerűnek tűnik, csapata, a Liquigas végig olyan tempót diktál, hogy az ellenfeleknek ne legyen kedve és lehetősége támadni, egyben kapitányuk számára a legideálisabb ritmusa legyen, így fárasztva az ellenfeleket, és a lehető legideálisabban megalapozni Basso sikerét a végjátékban. „Grande Ivan” magabiztosnak tűnik:

„Remek szakaszon vagyunk túl, ismét megmutattuk, milyen erősek vagyunk, és hogy harcban vagyunk a Maglia Rosa-ért. Amikor a Giau emelkedőjén magamra maradtam, próbáltam fokozni a tempót, hogy leszakadjanak az ellenfelek. Az összetett állás változott, de nem úgy, ahogy szerettem volna. Gratulálok Hesjedalnak és Scarponinak és Rodrigueznek is, aki végig remek formát mutatott. Ez azonban csak az első menet volt. Van még két szakasz pénteken és szombaton, valamint a végső időfutam Milánóban, ami nem lesz sétagalopp. Én nyugodt vagyok és magabiztos, a csapattársaimmal mindent megteszünk majd, hogy miénk legyen a rózsaszínű trikó.”

Joaquim „Purito” Rodriguez helyzete nem olyan egyszerű, mint amilyennek látszik a rózsaszínű trikóban. Purito messze nem olyan jó időfutammenő, mint Hesjedal, és 30 másodperc kevés lesz neki Milánóban, vagyis időt kell még hozni a kanadain, ha nyerni akar. A Katyusa kapitánya így nyilatkozott:

„Különleges nap volt ez számomra. Egy éve hunyt el Xavi Tondo, aki jó barátom volt, gyerekkora óta ismertem. Minden erőmet összeszedtem, hogy nyerni tudjak, és neki ajánlom a győzelmemet. Nagyon nehéz szakasz volt, a Liquigas hihetetlen munkát végzett, és ha pénteken és szombaton is ilyen tempót diktálnak, akkor nem lesz egyszerű sem nekem, sem másnak elöl maradni. Minden nap veszélyes számunkra, a mai ugyanúgy, mint a többi. Görcsöltek a lábaim is, nem hinném, hogy tudjuk tartani ezt a ritmust a következő szakaszokon.”

A negyedik pozícióban lévő „címvédő” Michele Scarponi a 17. szakasz végén örült, hogy ott volt a végén az élbolyban:

„Szakaszt akartam ma nyerni, de a Giau utolsó kilométerén görcsölt a lábam. Amikor az egyikből kiállt, jött a másikban. gyakorlatilag 13 kilométeren keresztül szenvedtem azzal, hogy helyrejöjjek. Nagyjából a lejtő végére sikerült helyrejönni, így képes voltam beérni a legjobbak között. Talán a magasabb hőmérséklettel magyarázható ez a többi naphoz képest, és azzal, hogy nem ittam eleget.”

Az összetettben második kanadai Ryder Hesjedal csak 30 másodpercre van elmaradva Rodrigueztől és egyértelműen ő a legjobb időfutammenő az élen álló négyesben. A 17. szakasz után az SBS csatornának a Garmin kapitánya is kijelentette, hogy immáron a végső győzelemre is esélyes, ami azonban többet mond, legfőbb vetélytársai is nagyon tartanak tőle:

Purito: „Jelenleg úgy gondolom, Hesjedal komoly esélyes. Ma egy másodpercet sem veszített és ha az időkülönbségek így maradnak, képtelenség volna, hogy én, Basso, vagy Scarponi megelőzzük őt a milánói időfutam után. Ezért támadnunk kell őt, megpróbálni leszakítani, mert ha ez nem sikerül, biztos vagyok benne, hogy ő nyer.”

Basso: „Látták milyen könnyedén tette rám a kereket, amikor támadtam? A mai nap bizonyította, hogy Hasjedal van a legjobb helyzetben a Giro megnyerése szempontjából. Ezen a szakaszon sok minden megmutatkozott a pénteki és szombati nehezebb etapok előtt. Változott kicsit az összetett, de nem úgy, ahogy akartam, pont Hesjedal miatt.”

Scarponi: „Hesjedalt tiszteljük és tartunk tőle. Nem sikerült zavarba hozni. Ezek a kemény szakaszok mindenki számára nehezek, de Hesjedal megmutatta, hogy képes túlélni ezeket és most tökéletes pozícióban van, az utolsó időfutam kedvez neki.”

Az összetett állás:
1.     Joaquim Rodriguez Oliver (Spa) Katusha Team     74:46:46
2.     Ryder Hesjedal (Can) Garmin – Barracuda     0:00:30
3.     Ivan Basso (Ita) Liquigas-Cannondale     0:01:22
4.     Michele Scarponi (Ita) Lampre – ISD     0:01:36
5.     Rigoberto Uran Uran (Col) Sky Procycling     0:02:56
6.     Benat Intxausti Elorriaga (Spa) Movistar Team     0:03:04
7.     Domenico Pozzovivo (Ita) Colnago – CSF Inox     0:03:19
8.     Paolo Tiralongo (Ita) Astana Pro Team     0:04:13
9.     Thomas De Gendt (Bel) Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team     0:04:38
10.     Sergio Luis Henao Montoya (Col) Sky Procycling     0:04:42
11.     Johann Tschopp (Swi) BMC Racing Team     0:04:46
12.     John Gadret (Fra) AG2R La Mondiale
13.     Daniel Moreno Fernandez (Spa) Katusha Team     0:04:55
14.     Dario Cataldo (Ita) Omega Pharma-Quickstep     0:04:59
15.     Damiano Cunego (Ita) Lampre – ISD     0:05:07
16.     Mikel Nieve Ituralde (Spa) Euskaltel – Euskadi     0:05:42
17.     Gianluca Brambilla (Ita) Colnago – CSF Inox     0:06:29
18.     Sergio Pardilla Bellon (Spa) Movistar Team     0:06:53
19.     Sandy Casar (Fra) FDJ-Big Mat     0:12:25
20.     Roman Kreuziger (Cze) Astana Pro Team     0:12:53

Giro d’Italia 2012: az útvonal, szakaszok, szintrajzok, emelkedők bontása – KATTINTSON IDE!

A Giro d’Italia főszereplői, csapatokra bontva – KATTINTSON IDE!

Az 1. szakasz összefoglalója

A 2. szakasz összefoglalója

A 3. szakasz összefoglalója

A 4. szakasz összefoglalója

Az 5. szakasz összefoglalója

A 6. szakasz összefoglalója

A 7. szakasz összefoglalója

 A 8. szakasz összefoglalója

A 9. szakasz összefoglalója

A 10. szakasz összefoglalója

A 11. szakasz összefoglalója

A 12. szakasz összefoglalója

A 13. szakasz összefoglalója

A 14. szakasz összefoglalója

A 15. szakasz összefoglalója

A 16. szakasz összefoglalója

A 17. szakasz összefoglalója

 

/Felföldi Viktória/

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo