fbpx

Változtat az UCI a kulacseldobásos szabályon, megtörtént az első kizárás szabálytalan kerékpáros pozícióért

A versenyzők részéről rengeteg panasz érkezett azzal kapcsolatban, hogy kizárhatnak valakit azért ha tiltott helyen dobja el a kulacsát ezért az UCI módosít a szabályon. Ezenkívül megtörtént az első olyan eset a Brabant Nyílon amikor az új szabályok értelmében kizártak valakit szabálytalan kerékpáros pozícióért.

Másfél héttel ezelőtt példátlan dolog történt az országúti kerékpársportban, kizártak egy versenyzőt azért, mert verseny közben odadobta (ajándékozta) a kulacsát egy nézőnek. A versenybírói döntés óriási felháborodást okozott a versenyzők és az országúti versenyeket követő nézők körében, az UCI rengeteg panaszt kapott a versenyzőktől és végül felülvizsgálták az április 1. óta hatályban lévő szabályt.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Alex Dowsett (@alexdowsett) által megosztott bejegyzés

Az UCI úgy döntött, hogy módosítja a szabályt és egynapos versenyeken nem sújtja azonnal kizárással a kulacsukat eldobókat, viszont a szemetelő zónán kívül ezentúl is szabálytalan lesz a kulacsot eldobni, és a szabályt megszegőket egynapos versenyen először pénzbüntetéssel és UCI pontok levonásával büntetik, majd a második alkalommal kizárják őket a versenyből. A többnapos versenyeken az első alkalommal szintén pénzbüntetés és UCI pont levonás jár, a második alkalomkor 1 perc időbüntetés, harmadszorra pedig kizárás.
Látható, hogy a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség továbbra sem engedi, hogy a versenyzők a kulacsaikat a nézőknek odadobják és komoly büntetéseket szabnak ki a versenyzőkre. Az UCI szabályt azzal indokolja, hogy a kulacsok eldobása veszélyhelyzetet okozhat (tegyük hozzá, hogy a kulacstartókat a mai napig nem szabályozták és rendszeres probléma, hogy az túlkönnyített tartóból elhagyják a versenyzők a kulacsaikat a mezőny közepén) és a környezet megóvása érdekében sem engedhető meg, hogy az út szélén kulacsok heverjenek.

A Brabant Nyílon viszont egy érdekes eset történt, a Jumbo-Visma versenyzőjét Gijs Leemreize-t kizárták a versenyből szabálytalan kerékpáros pozíció miatt. Állítólag a versenyző elfeledkezett a szabályról és lekönyökölt a kormányra, amit kizárással jutalmaztak a versenybírók… A szabály az szabály, de az embernek az az érzése, hogy kezd tragikomédiába áthajlani az UCI szabályalkotása.

Hozzászólások

Címkék:

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo