fbpx

Nézőnek odadobott kulacsért kizárás? – Lehet átestünk a ló túloldalára?

A 2021-es Flandriai Körversenyen Kasper Asgreen győzelmén és Mathieu van der Poel sprintben elszenvedett vereségén túl a legnagyobb visszhangot Michael Schar kizárása kapta, akit egy nézőnek odadobott kulacsért diszkvalifikálatak a versenyről, ugyanis az április 1-tól bevezetett UCI szabályok alapján lehet ezzel sújtani a szemetelő versenyzőt. Az eset elég nagy felháborodást okozott a kerékpárszurkolók között, senki nem gondolta, hogy az új szabályt ennyire szigorúan és logikátlanul fogják alkalmazni, annyi biztos, hogy a kerékpárt szeretők körében a Nemzetközi Kerékpár Szövetség újabb rossz pontot szerzett.

Két hónappal ezelőtt robbant a hír, hogy 2021-ben komoly szabálymódosításokat vezet be az UCI, mint például tilos lesz a vázra ülős kormányra ráfekvős aero póz, nem lehet majd mezőnyversenyen lekönyökölni a kormányra és a szemetelésért is súlyos büntetéseket róhatnak ki a versenyzőkre, mint például időbüntetést vagy akár kizárást is. Akkor a legnagyobb visszhangot a különböző pózok betiltása jelentette, a szemetelésen a többség csak mosolygott, bár szóba került, hogy innentől fogva akár a Tour de France-t is el lehet majd bukni egy zselés papír eldobása miatt, amit persze kevesen vettek komolyan.

Az új szabályokat április elsejétől vezették be, és nem sokat kellett várni az első büntetésekre sem, ahol meglepő módon szemetelésért kizárták a versenyzőket. A környezetvédelem elég fontos dolog és előre tudhatta mindenki, hogy egy egynapos versenyen kizárás is lehet belőle, sőt igazán csak ennek a büntetésnek van értelme egy ilyen versenyen, mert a pénzbírságnak nincs túl nagy visszatartó ereje és az időbüntetés is csak az élen végzőket érintheti. Viszont megtörtént az, amire senki nem számított. A Flandriai Körversenyen technikai problémákkal küzdő Michael Schar eldobta a kulacsát a szemetelésre kijelölt zónán kívül, amit a versenybírók kizárással jutalmaztak. Csakhogy Schar egyértelműen az út mellett álló nézőknek szánta ajándékba, ami az országúti kerékpársport szerves részét jelenti, szurkolók ezrei (járványon kívül) vannak az út szélén, akik azt várják, hogy egy-egy versenyző egy kulacsot dobjon nekik oda, amit utána ereklyeként őrizhetnek. Ilyenkor felmerül a kérdés, hogy az UCI ki akarja irtani ezt az országúti kerékpársportból. Az eset kapcsán pont Schar jegyezte meg, hogy akkor döntötte el, hogy kerékpárversenyző akar lenni, amikor gyerekkorában egy versenyt néztek meg az út széléről és megfogta ez az atmoszféra.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Michael Schär (@michaelschaer) által megosztott bejegyzés

Reméljük az UCI átgondolja ezt a szabályt újra és a versenybírók sem fogják ennyire szigorúan venni, mert a kerékpársport egyik fontos elemét pusztítják el. Természetesen nem a környezetvédelem ellen és a szemetelés mellett kampányolunk, mert tényleg nem szép amikor teleszemetelik az utat a versenyzők, de egy nézőnek egy kulacsot lehessen odaadni zónán kívül és egy véletlenül elejtett zselés papírért se járjon kizárás.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo