fbpx

Tour of the Alps – itt a 22′-es útvonal

Jövőre áprilisban rendezik meg 46. alkalommal az alpesi klasszikust, amelyre kitűnő felkészülési lehetőséget biztosít a néhány héttel később Magyarországon rajtoló Giro d’Italia-ra.

A napokban kihirdetésre került a jövő évi, 5 szakaszból álló alpesi verseny pontos útvonala, amely során a versenyzők az Alpok és a Dolomitok ormai alatt mérhetik össze tudásukat. 2022-ben április 18-a és 22-e között kerül sor a versenyre, amely Ausztria déli, és Olaszország északi régióiba invitálja a kerékpárosokat, hogy eldöntsék, ki legyen Alpok királya jövőre. A verseny a Trentó tartományban található Cles városából indul majd útjára, hogy aztán 719 kilométer után megérkezzen Lienzbe. Idén Cles volt a végső állomása a versenynek, ezúttal pedig az észak-olasz kisváros ad otthont a startnak.

Az első szakasz a maga 159 kilométerével rögtön a leghosszabb lesz, két nagyobb emelkedővel ( Passo Brocon és Passo Gobbera). A második szakaszon 153 km vár a versenyzőkre, szintén hágókkal dúsítva, amelyek között ott lesz a Passo Rolle, a jövő évi verseny legmagasabb hegye. A harmadik szakaszra már Dél-Tirolban kerül sor; Lana és Villabassa városa között teker majd a mezőny, amely megmássza a közel 1800 méteres Passo Furcia-t, amely helyenként kétszámjegyű emelkedőket is tartalmaz. A királyszakasz után Ausztria felé veszik az irányt a kerekesek, a 142 km-es szakasz végállomása a sógorok legmagasabb hegyének árnyékában megbúvó település, Kals am Grossglockner lesz. A záró szakasz során Lienz városa körül tekernek majd 116 kilométert a versenyzők, természetesen egy emelkedőkkel teli pályán. A verseny során összesen 13 750 méter szintet kell majd leküzdeniük a résztvevőknek. Érdekesség, hogy a versenyzők érdekeit szolgálva – több pihenőidő az egyes szakaszok között – továbbá a környezetvédelmi szempontokat egyaránt figyelembe véve – a transzferek kiiktatása – került kialakításra az útvonal, ugyanis minden szakasz onnan fog indulni, ahová előző nap megérkezett. Az egyes távokat pedig rövidebbre tervezték, szintén a gyorsabb regenáció, és az agresszívabb, keményebb verseny érdekében, amelyre minden esély megvan egy ilyen típusú, hegyi viadal esetében. Magyarul támadásokra, szökésekre, szétszakadó mezőnyre, és látványos hegyi csatákra számítanak a szervezők, akik ezáltal izgalmasabb vetélkedést remélnek. (Nem mintha az eddigiek ne lettek volna azok.)

Festői tájakon át vezet az útvonal. Fotó: Francesco Rachello

Összesen 22 együttes indulhat majd a versenyen, ennek a legalább a fele World Tour-csapat lesz. A tavalyi kiírást Simon Yates (Team BikeExchange) nyerte, a dobogón pedig Pello Bilbao (Bahrain-Victorious) és Aleksandr Vlasov (Astana) végzett.  A magyar színeket Valter Attila (Groupama-FDJ),  Fetter Erik és Dina Márton (mindketten EOLO-Kometa) képviselték, legjobban Fetter szerepelt, aki összetettben a 25. helyen végzett, míg Valter a 27., Dina a 90. helyen zárta az ötnapos versenyt. A fiatalok versenyében Fetter 4., Valter 5. lett, továbbá a hegyi pontversenyben Dina a második helyet szerezte meg összetettben. Reméljük, jövőre még nagyobb sikereket érnek el versenyzőink az Alpok csúcsai alatt.

Reméljük, jövőre is több honfitársunknak szurkolhatunk. Fotó: Francesco Rachello

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo