fbpx

Vissza a jövőbe – 2022-ben Magyarországon rajtol a Giro d’Italia

Grande Partenza Budapesten, veronai befutó, és további 2 szakasz Magyarországon – amit tudni vélünk.

Az már korábban sem volt titok, hogy – ha a járványhelyzet lehetővé teszi – a Giro 105. kiadása külföldről fog rajtolni, ahogy azt a verseny igazgatója, Mauro Vegni is elmondta egy interjúban. Akkor még kérdéses volt, és az olasz sportvezető sem utalt rá, hogy konkrétan melyik országból tervezik indítani a versenyt. Egy ideig lehetett hallani északi szomszédunk, Szlovákia érdeklődéséről is, most azonban nagyon úgy fest, hogy amit a járvány tavaly elsöpört, azt jövőre a sors visszaadja.

Valter Attila ünnepli a rózsaszín trikó megtartását a 2021-es Giro d’Italia 8. szakaszát követően – jövőre ezt akár itthon is megteheti. Fotó: giroditalia.it

Ugyan a hivatalos bejelentés még várat magára, de a szervezőkhöz közeli forrásokra hivatkozva több médiumon is megjelent a hír: 2022-ben Magyarország ad otthont az olasz körverseny rajtjának. Az útvonalat tekintve gyakorlatilag nincs változás, úgy néz ki, a 2019-es tervek érvényesek maradnak 2022-re is, és a pandémia által elmosott hazai Giro jövőre végre megvalósulhat. A Grande Partenza a tervek szerint a magyar fővárosban lesz; az utóbbi évekhez hasonló módon, egy időfutammal kezdenek majd a versenyzők, melyet további két szakasz követ Nyugat-Magyarországon: Budapest-Győr, illetve Székesfehérvár-Nagykanizsa lesz az útvonal. A versenyt a szokásos, májusi időpontban tervezik megtartani, a rajt egész pontosan május 6-án pénteken lesz, az utolsó szakaszt pedig ennek megfelelően május 29-én vasárnap tartják. Amit továbbá tudni érdemes, hogy a logisztika miatt a 4. nap rögtön pihenőnap lesz, ez ad időt a csapatoknak arra, hogy Olaszországba jussanak. A további program még szintén nem hivatalos, de az értesülések szerint a kerékpárosok a magyar szakaszokat követően Szicíliában folytatják a versenyt, majd a csizma talpának körbetekerése után észak felé veszik az irányt. A versenyt egy veronai időfutam zárja majd, ahogy történt az 2019-ben is.

Annak, aki jövőre magasba szeretné emelni a trófeát, a magyarországi szakaszokon is jól kell teljesítenie.

A versenyt szervező RCS Sport november 3-án tervezi hivatalosan is bejelenteni a 2022-es Giro útvonalát, de a sajtónak csepegtetett morzsák egyértelműen arra utalnak, hogy hazánk sporttörténelmi eseménynek adhat otthont jövőre. A hírek szerint a tavaly a rózsaszín trikót viselő Valter Attila is ott lesz az útvonal bemutatón, ami tovább erősíti, a sajtó értesüléseket. UPDATE: Időközben a legjobb magyar kerékpáros is posztolt saját Facebook-oldalára, ami alapján már tényként lehet kezelni a jövő évi eseményeket.

A Lánchíd idén nem fog rózsaszínbe borulni a Giro tiszteletére, a körverseny azonban végre kis hazánkból indulhat. Fotó: MTI

Legutóbb 2018-ban rajtolt idegen földről az olasz kör, akkor Izrael volt a starthely. A jövő év abból a szempontból is különleges lesz, hogy mind a három Grand Tour más országból indul majd: a Tour Koppenhágából, a Vuelta pedig Utrecht városából. A hivatalos bejelentés tehát jövő hét szerda, de addig is ízlelgessük: május 6-a és 8-a között Magyarországra érkeznek a világ legjobb kerékpárosai! És reméljük, ezúttal már minden akadály elhárul az útból.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo