fbpx

Télen se fázzon a lábad! – 575 thermo nadrág teszt

Az 575 thermo hosszúnadrágban hideg időben is bátran kimehetünk bringázni, nem fog “megfagyni” benne a lábunk. A ruhadarab átgondolt tervezés eredménye, anatómiai szabás, dupla térdrész, kényelmes kantár és egyedi dizájn jellemzi.

575 factory thermo nadrág

A hazai gyártó teljes téli kerékpáros ruhakínálatát teszteljük (a körképünket ITT találod), minden egyes ruhadarabot tartós használatra fogtunk be, hogy valós képet kapjunk róluk. Legutóbb a thermo felsőről jelent meg tesztünk, most pedig a hozzá nagyon jól passzoló thermo hosszúnadrág következik.

575 thermo nadrág

Tapasztalataim alapján jó kerékpáros téli nadrágot még éppen elfogadható áron nem egyszerű venni manapság, sok gyártó próbálkozik vele, de kevés jár igazán sikerrel, többnyire mindegyiknél van egy-két bosszantó probléma. Ahhoz, hogy ezt megértsük, elsőként nézzük meg, hogy mitől is lesz jó egy téli nadrág:

1. Legyen kényelmes! Ez magától értetődő dolognak tűnik, de a téli nadrágoknál a nem annyira rugalmas anyaghasználat és a nem megfelelő szabás miatt gyakran előforduló probléma, hogy térdben egyszerűen akadályoz a nadrág kerékpározás közben.

2. Legyen meleg, védjen a hidegtől az érzékeny részeken is! Szintén magától értetődő, de a tapasztalatok mégis azt mutatják, hogy a comb hidegre érzékeny részei és a térd sok gyártónál nem kap elég védelmet.

3. Jó betét! Már ha van egy téli nadrágban és nem egy rövidet hordunk alatta.

4. Megfelelő kantár! Az alap tartófunkción felül segítse az izzadság elpárologtatását a testről és az izzadós helyeken ne legyen extravastag thermo, hanem inkább szellőzzön.

Természetesen az egyéni igények eltérhetnek kis mértékben a felvázoltaktól, de alapvetően ez a 4 pont teljesülése szükséges ahhoz, hogy azt mondjuk egy nadrágról, hogy “Igen, ezt érdemes megvenni.”

575 thermo nadrág

De most már térjünk vissza az 575 thermo hosszúnadrágra!
A bemutatónkban már leírtuk, hogy a téli nadrág alapanyaga Thermal Control ® technológiával készül, mely egy jó hőtartóképességgel rendelkező anyag, hidegben is melegen tart. A térdrésznél duplaréteget találunk az extra védelemért, ezzel megelőzve a későbbi egészségügyi problémákat. A kantár igényes, a nyári modellnél vastagabb, de szellőző típus. A szabása anatómiai, ami azt jelenti, hogy a kerékpáros testhelyzetben is nagy mozgásszabadságot enged (tehát kényelmes). Betétből pedig férfit vagy nőit is választhatunk belőle vagy ha éppen gyártatjuk akkor kérhetjük betéttel vagy anélkül.

575 factory thermo nadrág

Az elmélet után nézzük, hogy a valóságban milyen az 575 thermo nadrág!
A nyári ruhákkal együtt márciusban kaptam meg a hosszúnadrágot, éppen jól jött, mert még Magyarországon a legnagyobb bánatunkra erősen tombolt a tél, így pár hétig volt lehetőségem tesztelni “tavasszal” is. Az első próbánál azonnal feltűnt, hogy könnyen hajlik benne a lábam, egyáltalán nem akadályoz, ellenben a nadrágok többségével, ez már nálam egy piros pontot jelentet. A másik a kantár, nem a szokásos thermo anyagból készült, amiben 20 perc után már csorog a hátamon a víz, hanem egy sűrű szövésű, lélegző típust választott bele az 575, ami segíti az aláöltözet és a kabát lélegzését, második piros pont…

A betét viszont elsőre kicsit vékonynak és kicsinek tűnt, bár ez éppen attól függ, hogy hord-e valaki alatta nyári rövidnadrágot vagy sem, mert két vastag betéten nem túl kényelmes ülni. Egyébként menet közben nem volt zavaró nekem a vékony betét, de lehet lesznek olyanok, akiknek már így kemény lesz a nyereg (nekik is van megoldás, amit lejjebb olvashatnak).

Bármennyire is hideg volt a március, a nadrág határait nem tudtam elérni akkor, túl meleg volt hozzá a 7-8 fok, ezért meg kellett várnom az őszt a további teszteléshez, ami szintén nem akart igazán beköszönteni. Végül novemberben 10-12 fokban vettem fel újra az 575 thermo hosszúnadrágot, amikor a rövidben lábmelegítővel már eléggé fáztam. Furcsa volt az elején, 12 fokban kicsit melegem volt benne, főleg a térd környékén, amit nem igazán tudtam hova tenni, mert itt szoktam többnyire fázni. Hazaérve fejtettem meg, hogy mi volt az oka, ami valójában teljesen egyszerű, a dupla anyagú térdpanel miatt volt ott melegem, de eddig fogalmam sem volt róla, hogy ilyen a térde.

575 thermo nadrág

6-9 fok körül éreztem magam legkomfortosabban a nadrágban, olyankor sehol nem éreztem hűvöset és nem is volt melegem benne. Ennél hidegebben is próbáltam, 1-2 fokban is használtam többször, de ilyenkor már éreztem a hideget a combjaim külső felén, bár én elég fázós vagyok azon a területen. A dupla térdvédelem viszont jelesre vizsgázott, egyszer sem fázott benne a térdem, amit még a membrános téli nadrágjaim sem tudnak. Tehát kemény téli időben érdemes rávenni valamilyen szélálló réteget vagy aláöltözetet, ami védi a combjainkat, úgy egészen kitolható akár 0 fok alá a nadrág használhatósága.

575 factory thermo nadrág

Közben tél elejére gyártattam magamnak egy másikat is az 575 thermo hosszúnadrágból, amibe egy vastag betétet kértem, bár figyelmeztettek, hogy nem mindenkivel kompatibilis ez a páros, kell hozzá a méretes fenék, de nekem szerencsére(?) megvan, így teljesen jó áll rajtam a vastag betéttel is. Egyébként azért kértem a vastag betéttel, mert kíváncsi voltam, hogy az komfortban mennyit tesz hozzá. Kényelmesebb volt, mint a vékony betét, de nem volt akkora különbség köztük, mint amit ez ember várt volna, csak egy picit puhább, szóval simán használható a vékony betéttel is, nem feltétlenül kell ragaszkodni a vastaghoz.

575 thermo nadrág

Összességében nekem bevált az 575 thermo hosszúnadrág és a jó téli nadrágok közé sorolom, mindent tud, amit kell, kényelmes, meleg, de ismerni kell a határait, nem extrém hidegre találták ki, hanem az átlagos hazai késő őszi-téli-kora tavaszi körümények között teljesít jól. Ajánlott vétel! 😉

Ajánlott fogyasztói ár: 26 990 Ft
További információkért keresd az 575 honlapját.
Vagy menj be az 575 Shop-ba!

Az 575 téli ruhakörképünkért kattints ide!

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo