fbpx

Sapka és csősál nélkül ki ne menj télen bringázni! – 575 téli sapka és csősál teszt

Az 575 csősál és a téli sapka igazi multifunkciós ruhadarab, a kerékpározáson kívül többféle sporthoz is bátran használhatjuk őket a téli hónapokban.

575 sapka

Tesztelni egy sapkát és egy csősálat, gondolom mindenki számár kicsit furcsán hangzik… mit lehet rajtuk tesztelni… Pedig van mit. Lássuk!

Télen kerékpározás közben elengedhetetlen valamilyen sapka viselése, ami véd a hideg menetszél ellen. De miért válasszuk az 575 téli sapkáját egy normál kötött sapkával szemben, hiszen mindkettőnek látszólag ugyanaz az alapfunkciója, tartsa melegen a fejünket. A különbség viszont jelentős, az 575 téli sapkát kifejezetten sportoláshoz tervezték, a Thermal Control® anyaga elvezeti a bőrünkről az izzadságot és nedvesen is jó hőtartó képességgel rendelkezik. Ezenfelül a homloknál és a füleknél dupla anyagból készült, ami így jobban véd a hideg széltől.

A teszt időszak során elég sokat viseltem az 575 téli sapkát, mert a kerékpározás mellett elég sokat futok a téli hónapokban és mindkét sporthoz ajánlja a hazai gyártó ezt a ruhadarabot. Az elején nehéz volt belőni, hogy milyen hőmérsékleti tartományban vehetem fel, nem akartam, hogy túl meleg legyen benne vagy éppen lefagyjon a fejem, bár az utóbbira kisebb az esély, mert a fejem jól tűri a hideget. 5 fokban már felmertem venni, nálam az a határ, amikor már hidegnek érzem a dupla réteg csősálat a fejemen. Kicsit izzadtam benne, de nem áztattam át, éppen jó volt, de ennél melegebben tényleg csak viharos szélben tudnám viselni. A teszt időszak alatt 0-5 fok között használtam kerékpáron, csak egyszer-egyszer mentem ki benne hidegebben bringázni, mert olyankor inkább a futást szoktam már választani.

A sisak alatt tökéletesen elfér, persze nem árt ha éppen nem a felső határon van a sisakunk mérete, mert kb egy centit pluszban rátesz a sapka a fejünk kerületére. Kifejezetten jól jön, hogy a homlokrészen körben dupla anyagból készült, mert így kellően ellenáll a menetszélnek membrános védelem nélkül is. Személy szerint nem is szeretem annyira a membrános sapkákat, mert egyik sem tud annyira lélegezni, mint amennyire izzadok. Nekem kerékpáron abszolút bevált.

Több télisportra is alkalmas ruhadarabként, időben számolva sokkal többet futottam az 575 téli sapkában, mint kerékpároztam. Futás közben is ugyanúgy fontos a jó sapka, mint bringán, egyedül az ajánlott hőmérséklet tartományok térnek el. “Plusz fokban” nem is gondolkoztam a sapka viselésén, a több éves tapasztalataimból kiindulva tudtam, hogy nálam a kemény mínuszokban jön el a téli sapka ideje. A hosszú, több órás futásoknál jött ki, hogy igazán mit tud az 575 téli sapka. Amikor már semmilyen téli sapka nem tud mit kezdeni a jelentős mennyiségű izzadsággal, azaz átázik, olyankor a nedvesség miatt a fejem már érzi a hideget, de az 575 téli sapka az átlagnál jobban tartotta a hőt és ezenfelül ami még nagyon pozitív volt, hogy könnyen ki lehetett csavarni belőle az izzadságot és utána szinte száraz érzettel lehetett futni benne tovább. -1-2 foktól vagy kicsit melegebb szeles időben szívesen mentem benne edzeni, a régi futósapkám helyét teljesen átvette.

Ajánlott fogyasztói ár: 5 990 Ft
További információkért keresd az 575 honlapját.
Vagy menj be az 575 Shop-ba!

575 csősál

A csősál szinte kötelező ruhadarab a télen kerékpározók vagy egyéb szabadtéri sportot űzők számára. Sokféle funkciót képes ellátni, lehet sál, egy vagy két rétegű sapka, homlokpánt, maszk és még megannyi-féleképpen hordható. Én elsősorban sálként és sapkaként szoktam viselni, és mindig van nálam belőle 1-2 tartalék, ha kimegyek télen kerékpározni vagy futni.

575 csősál

Az 575 csősál kicsit vastagabb anyagból van, mint az átlag csősálak és méretre is nagyobb, ezáltal melegebb és jobban fedni képes az adott testrészünket. Sálként viselve akár a szemünkig is felhúzható, bár ilyenkor már inkább maszknak érdemes hívni, teljes védelmet tud nyújtani a nyakunk mellett az állunknak és az arcunknak is. Csősálat hordva nem fog befújni a menetszél a kabát nyaka mellett.

575 csősál

Sapkává is könnyen átalakítható, ebből a klasszikus viselet, ha kifordítjuk, felhúzzuk a fejünkre, majd a lelógó részen csavarunk egyet és utána a maradék részt is ráhúzzuk a fejünkre. Ezenkívül sokféleképpen lehet variálni, csak a fantázia szab határt a viseletek számának. Kerékpáron szinte kivétel nélkül mindig dupla rétegű sapkaként hordom, futás közben pedig hőmérséklettől függően duplán vagy szimplán. Ezek a vékony rétegek a nyakon vagy a fejen egyfajta technikai funkciót látnak el, az izzadságot elszállítják, hagyják elpárologni, és emellett hőtartórétegként is működnek.

A praktikusságukhoz nem fér kétség, összehajtva nagyon kis helyen elférnek, várva arra, hogy mikor lesz rájuk szükségünk, akár a kerékpáros kabát vagy a futófelső zsebében is mindenhová magunkkal vihetünk több darabot. És miért beszélek több darabról? Legyen kerékpározás vagy futás, egy idő után a többség átizzadja a csősálat és utána már nem annyira kellemes viselet, főleg ha erősen fúj a szél. Ilyenkor a zsebünkből elővehetjük a tartalékot és száraz csősállal mehetünk tovább. Én pl kerékpáron és futás közben is szoktam csősálat cserélni a hosszabb edzések során.

Természetesen nem csak az optimális hőháztartáshoz járulnak hozzá a csősálak, hanem a ruházatot is fel tudják dobni. Itt kiemelném, hogy az 575 csősálakat többféle dizájnnal megvehetjük és a gyártó nevéhez hűen egyik sem unalmas darab.

Ajánlott fogyasztói ár: 3 990 Ft
További információkért keresd az 575 honlapját.
Vagy menj be az 575 Shop-ba!

Az 575 téli ruhakörképünkért kattints ide!

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo