fbpx

Politt szökevénysikere a Tour de France 12. szakaszán

A Tour de France 12. szakaszán a szökevények napja jött el, a 13 fős szökésből Nils Politt (Bora-Hansgrohe) lépett el és megnyerte élete első Tour szakaszát.

© A.S.O.

Egy hegyek közti átmeneti szakasszal folytatódott a 2021-es Tour de France, a 12. szakasz 159 km-én nagy emelkedő nem várt a mezőnyre, ezért várható volt, hogy egy nagyobb szökevénycsoport fog hazaérni, ha sprinterek csapatai fáradtak dolgozni.
A 12. szakaszon egy híres versenyző nem állt rajthoz, Peter Sagan nem folytatta a versenyt a 3. szakasz óta tartó térdfájása miatt.

Az éles rajt után egyből megkezdődtek a szökési kísérleteket és körülbelül a 15. km-nél sikerült ellépni egy 13 fős bolynak (André Greipel (Israel-Start Up-Nation), Edward Theuns (Trek-Segafredo), Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick Step), Imanol Erviti (Movistar), Nils Politt (Bora-Hansgrohe), Stefan Küng (Groupama-FDJ), Stefan Bissegger (EF Education-Nippo), Connor Swift (Arkea-Samsic), Harry Sweeny és Brent Van Moer (Lotto-Soudal), Luka Mezgec (BikeExchange), Sergio Henao (Qhubeka-Nexthash), Edvald Boasson Hagen (TotalEnergies)). Mivel nem volt olyan versenyző elöl, aki veszélyes lett volna Pogacar sárga trikójára így a Team UAE elengedte a szökést. A szökevények előnye gyorsan nőtt, 90 km-rel a cél előtt már a 10 percet is meghaladta és ezután is csak növekedett. Látszott, hogy az összetett menők pihenésre használják ezt a szakaszt és a sprinterek segítői is már fáradtak.

50 km-rel a cél előtt Politt indított támadást, amire Swift reagált, és az akciókból végül négyen maradtak elöl, Politt, Sweeny, Küng és Erviti. 14 km-rel a cél előtt Küng nem bírta a tempót a többiekkel, majd kicsivel később Politt vállalta be, hogy megpróbál egyedül hazaérni, ami sikerült is neki, mellyel megnyerte élete első Tour de France szakaszát. A második helyen Erviti, harmadikként Sweeny ért célba.
A mezőnyhajrán a 14. helyért Cavendish volt a leggyorsabb, akinek a párizsi zöld trikója egyre biztosabb.
Az összetettben változás nem történt.

A 2021-es Tour de France útvonala (szakaszok, szintrajzok)

 

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo