fbpx

Pogacar a hegyek királya a Tour de France-on

A Tour de France utolsó hegyi szakaszán is Tadej Pogacar bizonyult a legjobbnak, mellyel a sárga és a fehér trikó mellé megszerezte a legjobb hegyi menőnek járó pöttyös trikót is. A tegnapi szakaszhoz hasonlóan a hegyibefutón a szlovénnel mindössze Vingegaard és Carapaz tudta tartani a lépést, de így is két másodpercet kaptak a sárga trikóstól. A 18. szakasz után nagyon úgy tűnik, bátran kijelenthetjük, hogy az említett három kerékpáros fogja elfoglalni Párizsban az összetett dobogóját.

© A.S.O./Charly Lopez

A Tour de France 18. szakaszán ismét kemény hegyek vártak a versenyzőkre, két negyedik kategóriás emelkedőt követően két kiemelt kategóriás hegyet kellett teljesíteni a kerékpárosoknak, ráadásul az utolsó hegy tetején végződött a szakasz. Az idei francia körversenyen ez a szakasz volt az utolsó hegyi szakasz, így, aki változtatni akart még az időfutam előtt a helyezésén az összetettben, annak támadnia kellett. Nem volt kérdés, hogy ezen a napon is lesz verseny, mert Carapaz és Vingegaard nagyon közel voltak egymáshoz az összetettben, plusz Pogacart sem úgy ismertük meg, mint aki nem nyer meg egy szakaszt ha ott van előtte a lehetőség.

Az éles rajt pillanatában megkezdődtek a szökési kísérletek, Chris Juul-Jensen (BikeExchange), Matej Mohoric (Bahrain Victorious) és Sean Bennett (Qhubeka-NextHash) tudott ellépni a mezőnytől, akikhez 30 km-rel múlva Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick Step) és Pierre-Luc Périchon (Cofidis) kettőse csatlakozott. Az 50. km körül Juul-Jensen megállt és megvárta a mezőnyt, mert segítenie kellett a csapatának, aminek végül nem lett túl sok eredménye – Cavendish-t próbálták fárasztani, de zöld trikós kibírta a tempót.

Az élen lévő négy fő előnye nem volt nagy, mindössze másfél percre engedték el őket, ezért nagyon kicsi esélyük volt arra, hogy a kiemelt kategóriás hegyeken hazaérjenek. Az első kiemelt kategóriás hegyen már csak Alaphilippe és Mohoric volt az élen, akikhez csatlakozott Pierre Latour (TotalEnergies), Kenny Elissonde (Trek-Segafredo), Valentin Madouas (Groupama-FDJ), David Gaudu (Groupama-FDJ), Omar Fraile (Astana), Ruben Guerreiro (EF) és Ion Izagirre (Astana). A hegy teteje előtt Gaudu és Latour léptek el és hozták el az első két helyet a legendás Tourmalet-n. A szökés előnye ekkor már minimális volt, a mezőnyből meg is indult Poels és Woods, hogy pontokat gyűjtsenek a hegyi összetettben. A hegy vesztesen Uran volt, aki már az utolsó előtti emelkedőn leszakadt az élről és elvesztette minden esélyét az összetett dobogóra.

Gaudu jól bírta elöl, 45 másodperc előnnyel kezdte meg a hegyet az Ineos által vezetett főmezőny előtt, de 9,5 km-rel a cél előtt megfogta őt az összetettben esélyesek csoportja. Az Ineos diktálta a tempót, érezhető volt, hogy készülnek valamire Carapaz emberei, de a sokat szidott UAE-ből Rafal Majka állt az élre, aki kemény tempót ment és nem akarták kikerülni az Ineos versenyzői. Abban a pillanatban ahogy Majka kiállt, Pogacar indított támadást, amit csak Kuss, Vingegaard és Carapaz tudtak átvenni, meg többé kevésbé Enric Mas, aki folyamatosan mögöttük gumizott. Pogacar után Kuss vitte tovább a tempót, majd az amerikai kiállása után Mas ért vissza és lószolta meg a többieket, de felértek rá. Kis nézelődés után ismét Mas indított, amit Pogacar támadása követett, ezzel a szlovén el tudott szakadni a többiektől és még ünnepelni is maradt ideje a célba a két másodperces előnye mellett. A második helyért Vingegaard és Carapaz hajráztak, ahol ismét a dán bizonyult jobbnak és már 6 mp az előnye az összetettben Carapazzal szemben, köztük várhatóan a szombati időfutam dönt. Pogacar a győzelmével a sárga és a fehér trikó mellé megszerezte a legjobb hegyi menőnek járó pöttyös trikót is.

Holnap sík szakasszal folytatódik a Tour de France, ahol akár Cavendish új rekordot állíthat fel.

A 2021-es Tour de France útvonala (szakaszok, szintrajzok)

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo
Sütibeállítások