fbpx

MTB világbajnokság Val di Sole 2021: Schurter visszavág, Vas Kata Blanka 5. U23-ban.

Augusztus utolsó hétvégéjén az olaszországi Val di Sole adott otthont a 2021-es MTB világbajnokságnak. A felnőttek mezőnyében a nőknél, Evie Richards személyében, új bajnokot avattak, míg a férfiaknál Nino Schurter 9. alkalommal szerezte meg a szivárványszínű trikót.

Val di Sole jól ismert helyszín az XCO versenynaptárban, a Trentino tartományban található völgy télen a síelők, míg nyáron a hegyikerékpárosok közkedvelt úti céljának számít.

A mountain bike versenyek szerdán a csapatváltóval kezdődtek, amit Franciaország nyert. Csütörtökön a junior XCO versenyek mellett rendezték a Short Track futamokat is. A férfiaknál Ondrej Cink (Csehország) diktálta sokáig a tempót, majd Maximilian Brandl (Németország) próbálkozott elszakadni a mezőnytől, az utolsó körre közel 10 másodperc előnnyel fordult. A kör végére Christopher Blevins (USA) és Henrique Avancini (Brazília) is beérte, végül az amerikai nyerte a sprintet Avancini előtt, Brandl a bronzérmet érő harmadik helyet szerezte meg.

Férfi Short Track dobogó : 2. Avancini, 1. Blevins, 3. Brandl – @Bartek Wolinski/RedBull Content Pool

A nőknél az újdonsült olimpiai bajnok Jolanda Neff (Svájc) kezdett a leggyorsabban, de hamar összeért a mezőny. A végső sprinten Sina Frei (Svájc) és Evie Richards (Egyesült Királyság) között dőlt el a győzelem, egy minimális előnnyel a svájci versenyző nyakába került az aranyérem. A harmadik helyen Pauline Ferrand-Prevot ért célba.

Női Short Track dobogó: 2. Richards, 1. Frei, 3. Ferrand-Prevot – @Bartek Wolinski/RedBull Content Pool

Vas Kata Blanka pénteken az E-MTB kategóriában is indult, ahol 9. lett, de fő versenyére szombaton került sor. Az U23-as nőknél nem indult Loana Lecomte (Franciaország), aki a felnőtt mezőnyt is többször leiskolázta idén, de így is nagyon erős mezőny gyűlt össze. A versenyt végül az osztrákok dominálták, Mona Mitterwallner (Ausztria) nyert honfitársa, a világkupákon szintén felnőtt kategóriában versenyző Laura Stigger (Ausztria) előtt. Harmadik Caroline Bohé (Dánia) lett, Blanka 5. helyen ért célba. A család sportban gazdag hetet tudhat maga mögött, hiszen édesapja Vas Péter kerékpárral ment Olaszországba a versenyre. 

Az U23-as férfiaknál dél-amerikai bajnokot avattak, Martin Vidaurre Kossmann (Chile) zárt az élen, Juri Zanotti (Olaszország) és Joel Roth (Svájc) előtt.

A felnőtt férfiak XCO versenyében Thomas Pidcock (Egyesült Királyság) nem állt rajthoz, így talán a legnagyobb esélyesként Matthias Flückiger (Svájc) várhatta a futamot. A svájci nem is vallott szégyent, viszont volt egy honfitársa Nino Schurter (Svájc) személyében, aki egész nap tartani tudta vele a tempót. Ők ketten már a második körben elszakadtak, az egész futamot együtt tették meg, a verseny vége felé többször megpróbálták betámadni egymást, de nem igazán volt különbség köztük. Az utolsó lejtőre Flückiger fordulhatott az élről, Schurter már a sziklakertnél egy rizikós levágással megpróbált elé kerülni, de úgy tűnt marad a sorrend.

Nino Schurter 9. világbajnoki győzelmét aratta – @Bartek Wolinski/RedBull Content Pool

Egészen a célterület felé vezető hídig tartotta Matthias az első helyet, ahol a hidat követő bal kanyarra szélesen fordult rá, hogy megtartsa a lendületét a sprintre, de Nino minden tapasztalatát kihasználva beszúrt mellé belső íven és megelőzte, majd a sprintet az vezető pozícióból megnyerte, megszerezve 9. világbajnoki címét. Flückiger ismét második helyet szerzett egy világversenyen, míg harmadik Victor Koretzky (Franciaország) lett. Ondrej Cink (Csehország) ezúttal is balszerencsés volt, a dobogóra is reális esélye volt, mikor az utolsó előtti körben tönkrement a váltója, amivel a pályán és a szervizterületen is perceket bukott el. Palumby Zsombor (Magyarország) a 71. helyet szerezte meg.

Férfi dobogó: 2. M. Flückiger, 1. Schurter, 3. Koretzky – @Bartek Wolinski/RedBull Content Pool

A nőknél az Európa-bajnok Ferrand-Prevot kezdett a legjobban, előnye volt, hogy megközelítette a fél percet. A második körre felért a brit Evie Richards, aki hamarosan le is szakította francia ellenfelét. Richards innentől kezdve egyedül rótta köreit az élen, hiba nélküli versenyzéssel, biztonságos előnnyel szerezte meg első felnőtt sikerét világbajnokságon. A mögötte jövő üldözőboly a verseny előrehaladtával szétszakadt, Anne Terpstra (Hollandia) ért be másodikként, míg a bronzérem két svájci között dőlt el sprintben. Ezúttal Sina Frei örülhetett, aki minimális különbséggel verte Jolanda Neff-et.

Evie Richards – @Bartek Wolinski/RedBull Content Pool

Említést érdemel még Maja Wloszczowska (Lengyelország) aki egy hosszú és szép karrier végére tett pontot kiváló 5. helyével. Ha az utolsó körben nem esik, talán még a dobogóért is sprintelhetett volna. Benkó Barbara (Magyarország) nagyot bukott 1,5 körrel a verseny vége előtt, így 35. lett.

Női dobogó: 2. Terpstra, 1. Richards, 3.Frei – @Bartek Wolinski/RedBull Content Pool

Eredmények

 

Junior nők

1. Line Burquier (Franciaország)
2. Olivia Onesti (Franciaország)
3. Sara Cortinovis (Olaszország)

46. Bokros Csenge Anna (Magyarország)

Junior férfiak

1. Adrien Boichis (Franciaország)
2. Camilo Andres Gomez Gomez (Kolumbia)
3. Nils Aebersold (Svájc)

U23 nők

1. Mona Mitterwallner (Ausztria)
2. Laura Stigger (Ausztria)
3. Caroline Bohé (Dánia)

5. Vas Kata Blanka (Magyarország)
19. Buzsáki Virág (Magyarország)
36. Schmidel Regina (Magyarország)

U23 férfiak

1. Martin Vidaurre Kossmann (Chile)
2. Juri Zanotti (Olaszország)
3. Joel Roth (Svájc)

93. Sylvester Balázs (Magyarország)

Felnőtt nők

1. Evie Richards (Egyesült Királyság)
2. Anne Terpstra (Hollandia)
3. Sina Frei (Svájc)

35. Benkó Barbara (Magyarország)

Felnőtt férfiak

1. Nino Schurter (Svájc)
2. Mathias Flückiger (Svájc)
3. Victor Koretzky (Franciaország)

71. Palumby Zsombor (Magyarország)

Short Track nők

1. Sina Frei (Svájc)
2. Evie Richards (Egyesült Királyság)
3. Pauline Ferrand-Prevot (Franciaország)

Short Track férfiak

1. Christopher Blevins (USA)
2. Henrique Avancini (Brazília)
3. Maximilian Brandl (Németország)

Váltóverseny

1. Franciaország
2. USA
3. Németország

 

Képek:
Red Bull Content Pool – Bartek Wolinski

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo