fbpx

Lassan, de biztosan – újabb 5 szakaszt jelentettek be a Giro szervezői

Újabb 5 szakaszt jelentett be tegnap az olasz kerékpáros körversenyt szervező iroda, az RCS. Az új szakaszok mellett megerősítésre került a 3 magyarországi etap is, így a 105. Giro d’Italia története során 14. alkalommal idegen honból indul majd.

Bizonyára sokunkban felmerülhet a kérdés, hogy miért nem egyszerre jelentik be az egyik legfontosabb kerékpáros körverseny útvonalát. A kérdésre mi sem tudjuk a választ, annyi viszont bizonyos, hogy a bejelentés összesen 4 (vagy 5) részből áll össze. Múlt héten nyilvánosságra került, hogy a jövő évi Giro Magyarországról fog rajtolni, illetve az útvonalat is bejelentették Budapesten. Ez hivatalosan tegnap történt meg olasz földön, ahol a Grande Partenza mellett további 5, sík szakaszt is felfedtek a résztvevők előtt. A továbbiakban pedig ma teszik közzé a dombos, holnap a hegyi szakaszokat, majd a legutolsó szakaszt (Grande Finale) és a teljes útvonalat egy ceremónia keretein belül mutatják be csütörtökön.

Ahogy azt tudni lehetett, a magyar szakaszokat követően egy pihenőnap következik majd, ez ad időt a csapatoknak, hogy mindenestül áttelepüljenek Olaszországba. A korábbi sajtóértesülések – miszerint az olasz körverseny Szicíliában folytatódik majd – pedig igaznak bizonyultak. Balatonfüred után Dél-Olaszországba repül a mezőny, és vélhetően a Catania és Messina közötti sík szakasszal folytatódnak majd a verseny küzdelmei.

A szakasz az Etna lábánál fekvő Catania-ból indul majd, és két sprint között a mezőnynek meg kell másznia az 1125 méteres Portella Mandrazzi-t. A szakasz végén szinte biztos, hogy sprintbefutó lesz, ráadásul nem is akármilyen, hiszen a verseny ezen, korai szakaszában kevesen fognak lemorzsolódni, így várhatóan az összes sprinter ott teker majd a pelotonban. A 172 km-es szakasz 1200 méter szintet tartalmaz.

A következő sprintszakaszra Palmi és Scalea között kerül majd sor, ezzel áttérünk az olasz csizma hegyére. A 192 km-es szakasz a Tirrén-tenger gyönyörű partvidékén fog végigvezetni minket, és egy kezdeti negyedik kategóriás emelkedő után kisimul a pálya, kiváló lehetőséget adva a sprintereknek, akiktől egy újabb izgalmas befutót remélünk a 900 méter szintet tartalmazó etap végén.

A harmadik olaszországi sprintre Santarcangelo és Reggio Emilia között kerül sor, ezzel átkelünk az Appennini-hegységen, és a félsziget keleti partvidékén folytatódik a verseny. Rimini mellől, Santarcangelo-ból indulnak majd 201 km-es útjukra a versenyzők, és a rómaiak által épített út mentén, a Via Emilia nyomvonalán haladnak tovább, és érintik a 2012-es földrengés által leginkább sújtott településeket (Persiceto, Crevalcore, Camposanto, Carpi) is, mielőtt megérkeznének Reggio Emilia-ba. A szakasz a Kaposvár-Balatonfüred etappal holtversenyben a leghosszabb lesz a jövő évi körversenyen, és 480 méter szintet tartalmaz.

Sanremo mindenki előtt jól ismert, aki kicsit is követi a sportágat: ez a végpontja ugyanis az egyik monumentumnak. Most starthely lesz, méghozzá egy 157 km-es szakasznak a kiindulópontja, amely során a versenyzőknek egy harmadik kategóriás hegyet kell leküzdeniük, mielőtt megérkeznének Cuneo városába. A verseny sok év után újra érinti majd a Vicofortei-szentélyt, illetve Mondovi városát. A sík szakaszok közül ez tartalmazza a legtöbb szintet, összesen 1450 métert kell hegymenetben tekerniük a kerékpárosoknak, de ennek ellenére izgalmas hajrára van kilátás.

Az utolsó sík szakaszra egész biztosan a harmadik héten kerül majd sor, amikor is a Dolomitok lábánál fekvő Borgo Valsugana fogja vendégül látni a kerekeseket egy start erejéig. A 146 kilométeres szakasz a rajt és célállomása között negatív szintkülönbség jön ki, a két negyedik kategóriás, és több kisebb emelkedő hatására azonban 570 méter szintet tartogat az etap. A tengerszinten fekvő Treviso eléréséig a versenyzők eltekernek a Primolanói-erődítmény mellett, és a Piave folyó völgyében folytatják útjukat az alföldi részek felé. A sprintszakasz egyben a legrövidebb is lesz, azonban az előbbiekben említett helyszínek okán a magyar történelemhez is szorosan kapcsolódik.

Ugyan a pontos időpontokat még nem tették közzé – arra várhatóan majd csütörtökön, a Grande Arrivo keretében kerül sor -, de a rajt, illetve cél állomások elhelyezkedéseiből tudni lehet, hogy mely szakaszokat nagyjából mikor tartják majd. Itt időrendben próbáltuk bemutatni az egyes etapokat, amelyek közül az első kettő minden bizonnyal az első, a harmadik-negyedik a második, míg az ötödik a harmadik héten lesz esedékes.

A nagy bejelentésre tehát csütörtökön, míg a versenyre május 6-a és 29-e között kerül sor.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo