fbpx

Giro Grande Partenza 2022 prezentáció: Valter Attila nyerni szeretne kedvenc emelkedőjén

A mai napon a Városligetben bemutatták a 2022-es Giro d’Italia Magyarországon rendezendő Nagy Rajtjának három szakaszát, melyekről az idei olasz körversenyen a rózsaszínű trikót is viselő Valter Attila optimistán nyilatkozott.

A prezentáció elején a Grande Partenza Magyarországra hozatalában oroszlánrészt vállaló kormánybiztos, Révész Máriusz elmondta, hogy nem is történhetett volna jobb dolog, minthogy elmaradt a 2020-as rajt, hiszen Valter Attila idén csodát tett, a magyar közönség sokkal jobban odafigyel majd jövőre a Giro-ra és lesz kiért szurkolni, még jobb hangulatban lehet megrendezni a szakaszokat. Nem szabad elhanyagolni az olasz körverseny jelentőségét a turizmus szempontjából sem, hiszen idén és tavaly nem utaztak az emberek, jövő májusban viszont tízezrek érkezhetnek Budapestre a Giro miatt, ez az esemény nyithatja a turisztikai szezont.

A Grande Partenza 2022 útvonalát Paolo Bellino, a Giro d’Italia-t szervező RCS Sport igazgatója ismertette. A 105. Olasz Körverseny Nagy Rajtjának programja május 4-én, szerdán kezdődik majd csapatbemutatóval, az első szakaszra pedig május 6-án, pénteken kerül sor.

Budapest és Visegrád között 195 kilométer hosszan 900 méter szintkülönbség vár majd a versenyzőkre. A teljes szakasz profilja alapján a sprinterek küzdelmére lehetne számítani, de a végén a visegrádi emelkedő megkeverheti a lapokat. A szakasz Székesfehérvár felé indul Budapestről, majd Esztergom felől éri el a mezőny Visegrádot.

 

Május 7-én szombaton 9,2 kilométeres időfutamra kerül majd sor, az útvonal hajaz a két évvel korábban tervezettre. Tulajdonképpen egy budapesti városnéző túrának is beillene, ha nem háromszor olyan gyorsan mennének a versenyzők, mint a hétköznapi bringások. A Hősök teréről indul majd a pálya, a Parlament felől éri el a Margit hidat, ahonnan a Bem rakparton keresztül az Alagútig kell tekerni. Innen emelkedő következik a Halászbástya felé a Várba.

A harmadik etap rajtja Kaposváron lesz, ahonnan a mezőny Nagykanizsán, a Balaton-felvidéken és Tihanyon keresztül éri el Balatonfüredet. Itt szinte borítékolható a sprintbefutó, és még Bellino úr is kiemelte, hogy a közvetítés alatt folyamatosan csodaszép felvételeket láthatnak majd a nézők a Balaton környékéről.

A hazai közönség nyilván kíváncsi, hogy a magyar versenyzők közül ki lehet majd ott a 2022-es versenyen. Profijaink, Valter Attila (Groupama-FDJ), Dina Márton és Fetter Erik (Eolo-Kométa), valamint Peák Barnabás (Bike Exchange) közül nem lehet még tudni, ki indulhat, mégis Valter Attila részvétele látszik a legbiztosabbnak. A francia WorldTour csapat így nyilatkozott a prezentáción:

Nagyon köszönöm a szervezőknek, hogy figyelik, hol edzek, mert a visegrádi emelkedő az egyik kedvenc helyszínem, de nem csak nekem, Eriknek és Marcinak is. Erikkel pont arról beszélgettünk, hogy már csak azt kell eldönteni, melyikünk nyerjen. Bármennyire is nehéz feladat – sokkal nehezebb, mint idén a rózsaszínű trikó megszerzése – két hete azzal kelek, hogy valahogy meg kéne nyernem ezt a szakaszt. Idén ismeretlenként sikerült meglepetést szereznem a Girón, jövőre azonban már sokkal nehezebb dolgom lesz, figyelni fognak rám, senki nem akar majd elengedni. Ráadásul nekem egyszerűen szükségem van pár napra bemelegedni, jó lenne, ha az ötödik, hatodik napon lenne a „Grande Partenza”… A csapatvezetés részéről elhangzott egy érdekes kérdés nemrég, miszerint ha én dönthetnék, szeretnék-e jövőre indulni a Tour de France-on. Egyértelmű volt részemről a válasz, hogy semmiképpen sem hagynám ki hazai közönség előtt a Girót és szeretnék itt egy nagyon jó eredményt elérni!

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo