fbpx

Kuss sikere a hegyek között – Már a második kemény hegyi szakaszt nyerte a Jumbo-Visma a Tour de France-on

10 év után ismét amerikai szakaszgyőzelem született a Tour de France-on, ezúttal a 15. szakaszon a Jumbo-Visma hegyi menője, Sepp Kuss hagyta ott az utolsó hegyen a szökevénytársait és nyerte az idei Tour egyik legkeményebb hegyi szakaszát. Az összetettben az előző nap a második helyre száguldó G. Martin esett vissza a 9. pozícióba.

A Tour de France 15. szakaszán a mezőny a Pireneusokban folytatta az útját, de az előző naphoz képest már nagyobb hegyeket kellett leküzdeniük, egy második és három első kategóriás hegy várt a bringásokra, gyakorlatilag a 189 km-es szakaszon az első kb 60 km-t leszámítva nehéz hegyeken versenyeztek a kerékpárosok. Így várható volt, hogy az összetett menők is összecsapnak és lesznek erős szökevények, akik megpróbálnak hazaérni.

A rajt után 3,5 km-rel Thomas de Gendt indított támadást, amiből 30 km-rel később már egy 32 fős szökés – Steven Kruijswijk, Sepp Kuss, Wout van Aert (Jumbo-Visma), Jonathan Castroviejo, Dylan van Baarle (Ineos Grenadiers), Dan Martin, Michael Woods (Israel Start-Up Nation), Vincenzo Nibali, Julien Bernard, Kenny Elissonde (Trek-Segafredo), Julian Alaphilippe, Davide Ballerini (Deceuninck-Quick Step), Alejandro Valverde (Movistar), Lukas Pöstlberger (Bora-Hansgrohe), David Gaudu, Bruno Armirail, Valentin Madouas (Groupama-FDJ), Rubén Fernández (Cofidis), Aurélien Paret-Peintre (Ag2r-Citröen), Nairo Quintana (Arkéa-Samsic), Ruben Guerreiro, Neilson Powless (EF Education-Nippo), Mark Donovan (DSM), Matej Mohoric, Wout Poels, Dylan Teuns (Bahrain Victorious), Michael Matthews (BikeExchange), Ion Izagirre (Astana), Sergio Henao (Qhubeka-NextHash), Pierre Latour (TotalEnergies), Franck Bonnamour (B&B Hotels-KTM) és De Gendt- lett csupa nagy nevekkel, akik már nem voltak érintettek az összetettben. A listát megnézve látható, hogy több összetett menő is küldött előre embert arra számítva, hogy a későbbiekben lesz akció.

A főmezőnyt a sárga trikós csapata a Team UAE vezette, akiket nem zavart a szökés, hiszen senki nem volt veszélyes Pogacar első helyére. A szökevények között ismét ott voltak a pöttyös trikóért harcolók, de a szombati naphoz képest Wout van Aert is beszállt Woods és Poels mellé a küzdelembe és a trió hozta el különböző sorrendben az első két hegy első három helyét, a harmadik hegyre, ami egyben az idei Tour legmagasabb hegye,  Quintana ment rá és szerezte meg az érte járó pontokat. Ezzel még mindig sok esélyes a pöttyös trikó sorsa, valószínűleg még fogjuk látni az említett négyest a hegyi pontokért küzdeni.

Az utolsó hegyen ismét Quintana indított, de a kolumbiai hegyi menőben nem volt elég erő, Sepp Kussban viszont annál inkább, az amerikai leszakította Valverdét is és az utolsó 5 km-t az emelkedőn már egyedül tette meg. A csúcson fél perc körüli előnye volt, amit a lejtőn sem veszített el és végül megnyerte az Andorrába érkező szakaszt. Ezzel 10 év után nyert ismét amerikai szakaszt a Tour de France-on, utoljára 2011-ben Tyler Farrar volt eredményes a francia körversenyen.

Az összetett menők között is volt csata az utolsó emelkedőn, az Ineos állt az élre a hegy elején, jelezvén, hogy ők is készülnek valamire, majd a végén Carapaz lószolta meg a többieket, de Pogacar könnyedén vette át kerekén Urannal és Vingegaarddal, ezután Pogacar állt az élre és elölről védekezett. A hegytetőhöz közeledve még Urant láttuk támadni, de az említett négyes végig együtt maradt. A többieknek mind voltak gondjai a támadások átvételével, de az egyedüli vesztes Lutsenko volt, aki időhátránnyal ért be a szakasz végén. G. Martin, aki az előző nap egészen a második helyig szökött, nem bírta a tempót a legjobbakkal és a 9. helyre csúszott vissza.

Hétfőn pihenőnappal folytatódik a 2021-es Tour de France.

A 2021-es Tour de France útvonala (szakaszok, szintrajzok)

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo