fbpx

Eurobike Awards 2015, első rész

Eurobike_award_yuba_2

Az E-Cargo Bike, azaz szállításra alkalmas kerékpár kategóriában a kaliforniai Yuba Bicycles Spicy Curry modellje tetszett a legjobban a zsűrinek. Nem csoda, lévén az újra éledő piaci szegmenst ennél a gépnél jobban jellemezni nem is nagyon lehet: a napi szállítási feladatok a lakosság 99% számára teljesíthetők a Spicy Curry-vel, ráadásul nem is izzadunk meg túlzottan egy nagybevásárlás hazacipelésétől köszönhetően a hatékony elektromos rásegítésnek. A legtöbb (nyugati) család előbb vagy utóbb be fogja látni, hogy a gépjármű ilyen-olyan célokra simán helyettesíthető olcsóbban üzemeltethető, környezetbarát közlekedési eszközzel. A Spicy Curry irányítása állítólag még közel 100 kg terhelés mellett is természetes, bárki „elvezetheti”, akár jogsi nélkül is!

[divider scroll_text=”Eurobike Awards 2015″]

Eurobike_award_cannondale_2

Az országúti kerékpár (országúti “versenykerékpár”, triathlon, időfutam, fitness bike, speed bike) kategóriában még nemigen terjed az elektromos rásegítés, így idén a díjat a két láb által hajtott új Cannondale Slate kapta. Persze a Slate sem egy sablonos aszfaltszaggató: még ha eltekintünk a SRAM Force CX1 egylánctányéros meghajtás és a hidraulikus tárcsafékektől, akkor is ott az új fejlesztésű országúti Lefty villa 30 mm finom, jól kontrollált rugóúttal. A zsűrinek leginkább az tetszett a Slate-ben, hogy majdnem minden határt képes volt lebontani a montik és az aszfalton való száguldásra tervezett országúti gépek között. A fékezés értelemszerűen egy új dimenziót képvisel a hagyományos „abroncskoptatókhoz” képest, a meghajtás és az áttételezés pofonegyszerű, a Lefty felfüggesztés pedig nagyban növeli a bicajos kényelemérzetét. A szakemberek szerint így lesz képes az országúti kerékpározás kitörni az „elitista” skatulyából, a kerékpárosok széles táborának biztosítva a szilárd burkolaton történő száguldás vitathatatlan varázsát.

[divider scroll_text=”Eurobike Awards 2015″]

Eurobike_award_open_2

A cross kerékpár (cross bike, cyclocross, gravel bike, trekking bike, túrakerékpár, all terrain bike) kategóriában 2015 legfontosabb fejlesztése a zsűri szerint a kevéssé ismert Open Cycle cég U.P. modellje. A gyártó mindeddig a gramm-mániás montik és országúti gépek piacára koncentrált, az U.P. (Unbeaten Path, azaz „járatlan ösvény”) a tapasztalatokat az új és feltörekvő gravel bike kategóriában kamatoztatja. Ez a gép egy valódi mindenes: elég könnyű és gyorsan irányítható ahhoz, hogy nyergében országúti edzéseket vagy akár amatőr versenyeket bevállalhassunk, mindazonáltal elég erős, stabil és sártűrő a valódi montis élmények begyűjtéséhez. A zsűri szerint nem reális, hogy a legtöbb kerékpáros több kerékpárt birtokoljon, illetve minden szituációban, terepviszonyhoz a megfelelőt használja. A legtöbb bicajos – főleg a városban lakók – számára az egyetlen kerékpár jelenti a megoldást, és erre nehéz sokrétűbb, tetszetősebb gépet találni, mint az Open Cycle cég U.P. Még költségkímélőnek is nevezhető: mivel több kerékpárt vált ki.

[divider scroll_text=”Eurobike Awards 2015″]

A további Eurobike Golden Awards díjat kiérdemelt kerékpáros, alkatrészek és kiegészítők a holnap megjelenő második részben szerepelnek.

A zsűri munkában...

A zsűri munkában…

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo