fbpx

Dennis-é az egyórás csúcs: Profi menet, profi közvetítés

Az ausztrál Jack Bobridge sikertelen kísérlete után ma honfitársa, Rohan Dennis (BMC) magabiztos menettel megdöntötte az egyórás kerékpározás világcsúcsát!

Dennis tökéletesen aerodinamikus pozícióban

Dennis tökéletesen aerodinamikus pozícióban

A svájci Gerenchen velodrómjában megadták a módját a csúcskísérletnek, Dennis menete előtt a BMC mountain bike sorának tartották a csapatbemutatóját, a világbajnok Julien Absalon-nal. Absalon nyilatkozott is a közvetítés közben, csakúgy, mint a profi pályafutását befejező Cadel Evans, és sokan mások. Azok számára sem volt unalmas a műsor, akiket esetleg nem kötött le teljesen, ahogy Dennis egy órán át köröz a pályán. Sokkal profibb volt a körítés, mint egy héttel korábban Ausztráliában, a képernyőről sem hiányoztak a feliratok, minden pillanatban lehetett látni, hol tart az ausztrál.

a mountain bike csapat is szerepet kapott az eseményen

a mountain bike csapat is szerepet kapott az eseményen

A Tour Down Under győztesének egyórása remekül fel lett építve, nyilatkozta is utána, hogy tökéletesen sikerült megvalósítani a tervet, bár az utolsó körök már nagyon fájtak, de kihozta a maximumot, ami 52,491 kilométer lett. Külön öröm volt számára ilyen fantasztikus közönség előtt versenyezni, a svájci BMC remekül megszervezte az eseményt, a svájciak úgy szurkoltak, mintha hazai versenyző lett volna.

Megvan!

Megvan!

Profi volt a kerékpár (bővebben ide kattintva), sikerült jó áttételt választani, ideális fordulatszámon forgott a lába végig. Érdemes külön megnézni a leültetést, ami az eddigi “újkori” kísérletek közül a legaerodinamikusabb volt, biztosan sokat dolgoztak rajta. Dennis vállai teljesen a mellkas elé húzva, feje mélyre lehúzva, gyakorlatilag a bukó alig nyúlt a felsőteste fölé. Ez a pozíció egyébként igen megterhelő a nyaknak és a vállaknak is, pláne egy órán keresztül, sokat kell rá edzeni, hogy bírja valaki.

"Az utolsó körök már nagyon fájtak."

“Az utolsó körök már nagyon fájtak.”

Nagyon jól belőtték a köröket is, gyakorlatilag az 53 kilométerre ment a BMC versenyzője, nem csak az volt a cél, hogy meglegyen a csúcs. Egyenletes körökkel, fokozatosan építette előnyét a korábbi csúcstartó (51,852 km) osztrák Matthias Brandle-lel szemben. Egészen háromnegyed óráig, amikor is következett egy éles holtpont, ami után egyre lassult, de azt már nem veszélyeztette senki, hogy meglegyen a csúcs. Az áttétel 56-14 volt, ami forgósabb Brandle-nél és Bobridge-nál is, lehet pont ez volt a különbség a honfitárshoz képest, akinek már fél órától visszaesett a teljesítménye.

Dennis körei és összehasonlítás a többiekkel:

10965520_903302726359155_2031255267_n

10984880_903303923025702_1503416384_n

Videón a közvetítés:

Két hét múlva, február 25-én, Mexikóban a holland Thomas Dekker következik, a brit Alex Dowsett kulcscsontörése miatt elnapolta a kísérletet, nyáron pedig minden bizonnyal Bradley Wiggins-nek szurkolhatunk…

.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo