fbpx

Defekt-dráma a Giro d’Italia-n: az egyiknek sikerül, a másiknak nem…

A terep és az események alakulása miatt is nevezhetjük a Giro d’Italia királyetapjának a 16. szakaszt, mely során ismét az Astana csapatáé lett a részsiker, Tinkov úr viszont Contador egyre nagyobb előnyének örülhet…

Landa nyert

Landa nyert

Ránézve a szintrajzra 174 kilométeren nehéz lenne keményebb útvonalat kijelölni, ráadásul még az eső is nehezítette időnként a kerekesek dolgát. Két második kategóriás emelkedő, Aprica, a legendás hágó, a Mortirolo, majd a befutó helyszínéül ismét Aprica szolgált.

A szakasz első felét úgy jellemezhetnénk, hogy Alberto Contador csapata, a Tinkoff-Saxo alaposan megdolgozta a mezőnyt, fárasztotta Fabio Aru-t is, akiről kiderült a Girón, hogy hiába teker előtte a bivalyerős Astana sor, nem tudja befejezni a munkát, a 24 éves olasz nem áll még készen egy GT-sikerre.

A szökevényeknek, így a korábbi Giro-győztes Ryder Hesjedalnak (Garmin-Cannondale) sem volt esélye ma érvényesülni, magasabb szinten ment a taktikázás, Contadorék tempója biztosította, hogy senki ne vezethessen a Mortirolo előtt veszélyes támadást, másrészt Aru elemeit merítették.

Contador óriásit ment ma

Contador óriásit ment ma

Az élet azonban közbeszólt, illetve egy defekt, ugyanis az Apricáról lefelé, még a Mortirolo előtt Contador kilyukadt. A több részre szakadt főmezőny mögött ráadásul a kísérőkocsi is sokára ért oda, elöl pedig természetesen nem lassítottak, az Astana Team-en kívül a Katyusa is megérezte a lehetőséget, hogy kiosszák a perceket a spanyolnak.

Megkezdődött az üldözőverseny és Contador csapattársai emberfelettit mentek, el is kezdett rohamosan fogyni a különbség, de a Tinkoff-Saxo elfogyott, újra nőni kezdett az egy percről fél percre visszavett hátrány. A Mortirolóra már csak Roman Kreuziger maradt Contadornak, majd hamarosan magára maradt a rózsaszínű trikós.

Contador azonban kiváló saját tempót választott a konstans meredek hegyóriáson, és nem ő gyorsult, hanem az élen Arunak esett rosszul csapattárs, Mikel Landa, valamint az orosz Jurij Trofimov (Katyusa) és Steven Kruijswijk (Lotto NL-Jumbo) sebessége. A rózsaszínű trikós így felért a spiccre és látva Aru gyengélkedését rögtön támadott is, bekövetkezett a  fordulat a versenyen: az Astana első számú embere leszakadt.

Aru nem bírta a legjobbakkal

Aru nem bírta a legjobbakkal

A Mortiroloról lefelé aztán Aru lassan de biztosan dolgozta le hátrányát, már egy percen belül volt, amikor őt érte utol a technika ördöge, Contadorhoz hasonlóan defekt formájában. Ettől kezdve megpecsételődött az olasz sorsa, elkerülhetetlen volt, hogy ma nagy hátrányt szed össze, ráadásul elöl csapattársa, Mikel Landa is „szabadkezet kapott”.

Landa az utolsó hegymenet végén ki is használta, hogy nem kell Arut cipelnie és lelóghatta a Mortirolo felétől Contadorékat. Könnyedén hagyta faképnél a rózsaszínű trikóst és a hollandot, s magabiztosan nyerte a szakaszt, sorozatban második hegyi befutóját nyerve. Landa ráadásul feljött a második helyre, de ennek az Astana csapatánál nem biztos, hogy örülnek, hiszen a spanyol 4:02 percre, Aru pedig 4:52 percre áll Contador mögött az emlékezetes királyetap után.

Az utolsó 12 kilométer videón:

Giro d’Italia 16. szakasz Top 10:

1 Mikel Landa Meana (Spa) Astana Pro Team 5:02:53
2 Steven Kruijswijk (Ned) Team LottoNL-Jumbo 0:00:38
3 Alberto Contador (Spa) Tinkoff-Saxo
4 Yury Trofimov (Rus) Team Katusha 0:02:03
5 Andrey Amador (CRc) Movistar Team
6 Ryder Hesjedal (Can) Cannondale-Garmin 0:02:10
7 Fabio Aru (Ita) Astana Pro Team 0:02:51
8 Damiano Caruso (Ita) BMC Racing Team 0:03:18
9 Leopold Konig (Cze) Team Sky 0:03:19
10 Carlos Betancur (Col) AG2R La Mondiale

Összetett élmezőny:

1 Alberto Contador (Spa) Tinkoff-Saxo 65:04:59
2 Mikel Landa Meana (Spa) Astana Pro Team 0:04:02
3 Fabio Aru (Ita) Astana Pro Team 0:04:52
4 Andrey Amador (CRc) Movistar Team 0:05:48
5 Yury Trofimov (Rus) Team Katusha 0:08:27
6 Leopold Konig (Cze) Team Sky 0:09:21
7 Damiano Caruso (Ita) BMC Racing Team 0:09:52
8 Steven Kruijswijk (Ned) Team LottoNL-Jumbo 0:11:40
9 Alexandre Geniez (Fra) FDJ.fr 0:12:48
10 Ryder Hesjedal (Can) Cannondale-Garmin Pro Cycling Team 0:12:49

Giro d’Italia 15. szakasz

Giro d’Italia 14. szakasz

Giro d’Italia 13. szakasz

Giro d’Italia 12. szakasz

Giro d’Italia 11. szakasz

Giro d’Italia 10. szakasz

Giro d’Italia 9. szakasz

Giro d’Italia 8. szakasz

Giro d’Italia 7. szakasz

Giro d’Italia 6. szakasz

Giro d’Italia 5. szakasz

Giro d’Italia 4. szakasz

Giro d’Italia 3. szakasz

Giro d’Italia 2. szakasz

Giro d’Italia 1. szakasz

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo