fbpx

Elite DIRETO XR-T okosgörgő teszt

Nemrég írtunk arról, hogy az Elite görgőket most akciós áron meg tudjátok venni, most pedig közülük a legjobb modellt, a DIRETO XR-T okosgörgőt teszteltük, ami a direkt hajtású okosgörgők közül a technikai paraméterei alapján az egyik legjobb ár-érték arányú görgő a piacon. Nézzük, hogy mit tud a gyakorlatban!

A technika fejlődésével a görgőzés egyre népszerűbb, rengetegen választják a téli bringázás és más sportok helyett/mellett a szobában kerékpározást. Ennek egyértelmű oka, hogy az okosgörgők és a hozzájuk tartozó szoftverek mára elérték azt a szintet, hogy a szenvedés helyett sokak számára már szórakozást jelentenek és nem mellesleg az edzéseket is hatékonyabban el lehet rajtuk végezni. Az Elite, mint görgő specialista (a kulacsok és kulacstartók mellett) is folyamatosan fejleszti az eszközeit, az egykor széles hagyományos görgő kínálata mára már teljesen összezsugorodott és helyette az okosgörgők vették át a vezető szerepet, ezen belül is az interaktív direkt hajtásos görgők a népszerűek, amik azonkívül, hogy remek edzéseszközök kiválóan használhatóak kerékpározásra a virtuális térben. A tesztünk alanya a Direto XR-T is ennek a kategóriának tagja, ezen belül a felső kategóriába tartozik.

Azt hihetnénk, hogy egy okosgörgőnél elég csak megnézni a teljesítményadatot vagy azt, hogy maximum milyen meredekséget tud szimulálni és már mindent tudunk róla, de ez nem így van, mert van még több paraméter, ami befolyásolja, hogy az adott görgő valójában milyen, például fontos az adott sebességhez tartozó tényleges teljesítmény, a pontosság, a zajszint, a kompatibilitás és a tömeg sem egy elhanyagolható szempont, és ha egészen jó szoftver jár hozzá az már egy extra. Az Elite adatai szerint a Direto XR-T teljesítményére nem lehet panasz, 2300 Wattot és maximum 24%-os emelkedőt tud szimulálni és mindehhez +-1,5 %-os pontosság párosul.

Az Elite Direto XR-T-vel az első találkozásom az volt, amikor a boltból el kellett hoznom a dobozába becsomagolva, betenni az autóban, elvinni hazáig, majd felvinni a 3. emeletre lépcsőn. Cipeltem már pár görgőt fel a lakásba és mindig meg kellett állapítanom, hogy ez mekkora szívás, de a Direto XR-T volt az eddigiek közül a legkönnyebb és kevesebb szentségeléssel fel tudtam vinni 🙂 , csupán 16 kg, ami magában nem sok, de ha egy nagy dobozban van benne, aminek nincs fogása akkor kellemetlen tud lenni, a fogásra még kicsit később visszatérek.

Kicsomagolás legnehezebb része a dobozból való kiszedés, a görgőt magát nem igazán kell összeszerelni, mert egyben érkezik. A hálózati kábelt kell bedugni, a lábakat kihajtani, betenni a vázunkhoz való adaptereket (gyorszáras vagy átmenőtengelyes, – mindegyik jár hozzá) és feltenni rá egy lánckeréksort ami nem része a görgőnek (gyárilag Shimano kazettatesttel érkezik, de kapható hozzá mindenféle). Számomra fontos, hogy az adapterekhez nem kell semmilyen szerszám, az egyik felét be kell csavarni kézzel a másikat meg csak szimplán be kell dugni, így egyszerűen használhatunk hozzá kétféle kerékpárt is. A kihajtható láb kifejezetten praktikus, mert visszahajtva kis helyet foglal el a görgő, – simán a fal mellé tehetjük – míg kihajtva azért nem olyan könnyű tárolni. Bár eleve nem járnak könnyen a lábak, de a véletlen kinyitódás, bezáródás ellen menetes szárakkal tudjuk rögzíteni a lábakat. Ami még fontos lehet, hogy a tervezők arra is gondoltak, hogy mi van ha nem teljesen vízszintes a talaj, amin szeretnénk használni a görgőt, így a lábak támasztó “párnájának” magassága állítható.

Ezután már tényleg csak annyi dolgunk van, hogy feldobjuk a kerékpárunkat a görgőre, betegyük az első kerék alá a keréktámaszt és már izzíthatjuk is a szoftvert vagy a komputerünket, amivel a görgőt szeretnénk használni. Bluetooth és ANT+ kompatibilis a görgő, így minden eszközzel össze tudjuk kapcsolni, vezérelheti laptop, tablet, telefon és bringás komputer is, a legutóbbit leszámítva természetesen mindegyikhez kell a megfelelő alkalmazás. Egyébként áram alá helyezve vezérlés nélkül is használható a Direto XR-T, ilyenkor is van egy fix ellenállása, kb akkora lehet mint egy szabadgörgőé.

A Direto XR-T-hez jár az Elite saját szoftvere (1 éves előfizetés), a My E-Training alkalmazás, ami elérhető számítógépre és mobil eszközre is. Az aktiválásához kell csinálnunk egy fiókot, majd a görgő alján található azonosító számot kell megadnunk és a megerősítő email után már hozzá is férünk az alkalmazáshoz. Extraként kapunk pár külső alkalmazás gyártó szoftveréhez (pl Zwift, Rouvy) előfizetést, ami segít kiválasztani, hogy a jövőben melyik lesz az a program, amit szívesen használunk. Engem az Elite saját alkalmazása érdekelt a teszt során, mert a többit már ismertem.

A My E-Training egy teljes edző program, a görgőn kívül hozzákapcsolható hozzá pulzusmérő, wattmérő és pedálfordulat szenzor (az utóbbi kettő a görgőben is megvan). Edzések tervezésére is van lehetőség benne, sőt ez az egyik fő funkciója a programnak, nekem például kifejezetten tetszett, hogy milyen egyszerűen, praktikusan lehet feltenni egy edzést. Én 99%-ban ERG módban görgőzöm, ezért nagyon nem mindegy, hogy mennyire bonyolult egy edzés megírása az adott programban. Ezenkívül kész edzések is vannak az alkalmazásban, végezhetünk különböző teszteket, például egy komplett FTP teszt is található a My E-Trainingben. Sőt én már láttam ezt a programot használni laborban is diagnosztika közben.

A másik fontos funkció a videós szabad bringázás. A program lehetőséget nyújt arra, hogy videóval rögzített útvonalakon kerékpározzunk, ezáltal valósághű életérzést biztosítva. Természetesen az emelkedő szimuláció működik ilyenkor (olyan pl mint a Zwift, csak nincs közösségi élmény és videófelvételt látunk), felfelé a görgő folyamatosan nehezíti az ellenállást a meredekségnek megfelelően. Több útvonalat tölthetünk le és nem csak aszfaltosokat, hanem terepútvonalakat is. Mint már említettem én többnyire megírt edzést végzek a görgőn, így nem igazán hoznak lázba ez ilyen funkciók és a Zwiftért sem rajongok, ellenben a többséggel, akik számára ez az okosgörgőzés.

Na, de most már nézzük, hogy milyen használat közben!
A hajtásérzet elég jó, közel van a valódi bringázáshoz, leszámítva az, hogy nem dől jobbra-balra a bringa tekerés közben. A teljesítménye számomra kihasználhatatlan, a görgő többet tud mint én, pedig én szeretem kis áttételen tesztelni a görgőket alacsony fordulaton, a legtöbb görgő itt tud elvérezni, de a Direto XR-T-vel nem volt ilyen jellegű gond. Erről jut eszembe, hogy az Elite nem csak pusztán a görgő maximum wattját adja meg, hanem hogy adott sebességhez mennyi tartozik, pl a 2300 Wattot 40 km/h-nál tudja, míg 20 km/h-nál 1100 Wattot, ami még bőven elegendő egy halandó bringásnak. A sebesség növekedésével a görgő hangja is növekszik, okosgörgő létére 40 km/h körül már eléggé zajos, oké messze nem olyan hangos mint egy klasszikus görgő, de azért nem néma. Éppen 2 wattmérő van azon a bringán, amit a görgőre tettem, ami pont jól jön a pontosság megállapításánál. Stabilan kicsit alámér a pedálos, hajtókaros wattmérőkhöz képest, ami részben érthető lehet, mert a lánc bekerül a hajtássorba, ahol vesznek el wattok, viszont stabilan mér alá, tehát folyamatosan lehet hozzá viszonyítani, így nem jelent problémát.

 

Feljebb említettem, hogy könnyű a görgő, amihez még visszahajtható lábak is tartoznak, sőt egy fogantyút is találunk rajta, amit megfogva arrébb tudjuk tenni a görgőt. Ez azért fontos, mert ha éppen nincs rajta a bringánk akkor el tudjuk tenni az útból és kis helyet foglal. Érdemes erre abban a 7-9 hónapban gondolni évente amikor nem használjuk a görgőt 🙂 .

Kinek ajánlom?
Ha megnézzük a görgő jelenlegi akciós árcímkéjét és a technikai paramétereket akkor nem tudunk jobb vételt mondani a megbízható márkák közül. A gyakorlat az mutatja, hogy a kedvező árért kicsit nagyobb zajjal kell fizetnünk, de ha ez nem jelent számunkra problémát akkor az Elite Direto XR-T  jó választás lehet télre edzéseszköznek.

További információkért kattints ide.

 

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo