fbpx

Cyclo-cross világbajnokság 2. nap képekben

Szombaton rendezték az U19-es nők, az U23-as férfiak és az Elit nők futamait a cyclo-cross világbajnokságon Hoogerheidében. A három futamból kettőben mi is érintettek voltunk, WU19-ben Bruchner Regina révén, aki a 21. helyet szerezte meg, míg az Elit nőknél Vas Blanka állt rajthoz, aki végül a 11. helyen ért célba.

A pénteki csapatváltó után szombaton megkezdődtek az egyéni versenyek a cyclo-cross világbajnokságon, elsőként a WU19-es nők álltak rajthoz köztük Bruchner Reginával. Ez a futam megmutatta, hogy nincs lefutott verseny, hiába volt a holland Lauren Molengraaf a korosztály toronymagas esélyese, mégsem tudott nyerni, ugyanis egy esés és egy technikai hiba hátráltatta, melynek köszönhetően a 7. helyen végzett. Viszont igazi különleges győzelem született ebben a futamban, a kanadai Isabella Holgren szerezte meg a világbajnoki címet, míg az ikertestvére, Ava Holgren lett az ezüstérmes. A dobogó harmadik fokára a francia Célia Gery állhatott fel. Bruchner Regina a 21. helyen ért célba 3:23 hátránnyal.

Az U23-as férfiak versenyével folytatódott a nap, ahol papírforma győzelem született, Thibau Nys egész szezonban jól versenyzett és hiába próbálkozott a holland Tibor del Grosso csak egy kicsit tudta megszorongatni a belga legenda fiát, és be kell vallani, hogy a hollandtól igencsak jó eredmény a 2. hely, mert óriási belga erőfölénnyel kellett megküzdenie, az első 8-ban 7 belga volt és ő. A harmadik helyet Witse Meeussen szerezte meg.

Számunkra a vb egyik legjobban várt versenye az elit nők futama volt, ahol Vas Blanka is rajthoz állt. Fem van Empel már a rajt után hamar az élre állt, akire kicsivel később Puck Pieterse zárkózott fel. Az olasz Silvia Persico és Lucinda Brand üldözték az élen haladó duót, de tartósan nem tudtak felérni az idei szezonban szinte folyamatosan domináló párosra. Őket egy négyes holland fogat üldözte, akiket egy trió követett, amiben Vas Blanka is bringázott. Blanka többnyire a 9. – 11. helyek között haladt, látszott, hogy ez most nem az ő napja lesz, a hollandokkal ezúttal nem tudja felvenni a versenyt. Az élen Pieterse hibázott, melynek köszönhetően van Empel el tudott lépni tőle, sőt Brand is megelőzte Pieterse-t egy időre, miközben Persiconak már sok volt a holland trió tempója, cserébe hátulról kapott egy másik hollandot Ceylin de Carmen Alvarado személyében. Innentől egy üldöző verseny kezdődött, az élen Fem van Empel, őt követte Puck Pieterse, majd mögötte kicsivel Lucinda Brand, egyértelmű volt, hogy ők fogják elfoglalni a dobogó három fokát, csak az nem volt biztos, hogy ki melyik érmet szerzi meg. Végül senki nem tudott közelebb menni a másikhoz, sőt még növekedtek is a különbségek, igazi izgalom már csak az volt, hogy Persico tud-e valamit kezdeni Alvaradóval. Közben Blanka a 9. helyen haladt, de pechére technikai problémája akadt (valószínűleg hátsó defektet kapott) és visszacsúszott pár helyezést, de az utolsó kört megnyomva előre tudott jönni a 11. helyre. Végül Fem van Empel megnyerte élete első felnőtt világbajnoki címét, Pieterse egykerekezve betekert a célba az ezüstért, míg Lucinda Brand a 3. helynek örülhetett. A végén még Persico lesprintelte Alvaradót, mellyel ő lett a legjobb nem holland versenyző (az első 8-ban 7 holland végzett).

Holnap folytatódik a vb és 11.00-kor érdemes figyelni a közvetítést, mert két magyar versenyzőnek (Vas Barnabás, Takács Zsombor) is szurkolhatunk az U19-es férfiak futamán.

(Fotók: Schöff Gergely)

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo