fbpx

Cavendish rekord a Tour de France 13. szakaszán

A 2021-es Tour de France egyik főszereplője Mark Cavendish, aki ezen a versenyen újra virágkorát éli. A 13. szakaszon már a 4. szakaszgyőzelmét szerezte az idei Touron, mellyel már összesen 34 szakaszgyőzelemmel rendelkezi a francia körversenyen, amivel utolérte a rekorder Eddy Merckxet.

© AURELIEN VIALATTE

A Tour de France 13. szakasza ismét a sprintereknek feküdt, a 219,9 km-en hosszú etapon túl sok emelkedőt nem kellett leküzdeni, ezért várható volt, hogy vagy mezőnyhajrá dönt a szakaszgyőzelem sorsáról vagy ismét szökevénysiker lesz. Bár az előbbire sokkal többen fogadtak, hiszen ez a szakasz pont jó alkalom volt Mark Cavendish és a Deceuninck-Quick Step számára, hogy megszerezzék a 34. győzelmet is a sprinternek, amivel be tudja állítani Merckx rekordját.

Ezen a napon nehezen alakult ki a nap szökése, hiába próbálkoztak többen is a mezőny senkit nem akart elengedni. 27 km megtétele után Sean Bennett (Qhubeka-Nexthash), Omer Goldstein (Israel-Start Up-Nation) és Pierre Latour (TotalEnergies) indított támadást, amit úgy tűnt, hogy elenged a mezőny. A szökevények előnye 5 perc körül tetőzött az 55. km körül. A Deceuninck-Quick Step csapata vállalta magára az üldözést, amiben a az Alpecin-Fenixből Petr Vakoc volt még segítségükre.

Sajnos ezen a szakaszon sem maradt el a bukás, közel 30 versenyző esett el egy kavics felhordásos szakaszon, közülük hárman adták fel a versenyt, Roger Kluge, Simon Yates és Lucas Hamilton.

Végül kb 50 km-rel a cél előtt sikerült utolérni a szökevényeket, akik között eddigre megbomlott az egység, ahelyett, hogy összedolgoztak volna egymást támadták, ami ebben az esetben nem volt éppenséggel célravezető. De mivel korán megfogták a szökést így benne volt a levegőben egy újabb szökési kísérlet, amire nem is kellett sokat várni, 45 km-rel a cél előtt Quentin Pacher (B&B-KTM) vállalkozott egyedül szökésre. Az előnye az 1 perc 30 másodpercet is elérte, de az Ineos csapata is beállt vezetni, mellyel megfogták a szökevényt.

A sprintfelvezetésben ismét a Deceuninck-Quick Step dominált, de ezúttal talán nem volt annyira tökéletes, mint legutóbb, kicsit széthullott a vonat és mások is bezavartak, de a végén Morkov szépen befejezte a felvezetést, amivel Mark Cavendish megnyerte a szakaszt, Morkov pedig a 2. helyet szerezte meg Philipsen előtt.

Mark Cavendish ezzel a győzelmével már 4 szakaszt nyert ezen a Touron és összességében már 34 szakaszgyőzelmet könyvelhet el magáénak, pont ugyanannyit, mint Eddy Merckx. Viszont kettőjük között óriási különbség, hogy Cavendish még nyerhet szakaszokat… Micsoda rekordöntés lenne, ha Cavendish a 35.-et Párizsban szerezné meg! 🙂

A 2021-es Tour de France útvonala (szakaszok, szintrajzok)

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo